Fixatie op uiterlijk kan datingangst vergroten, zegt onderzoek

Michael Schouten
Door Michael Schouten
3 minuten leestijd

Het is volkomen normaal om een zekere vorm van spanning te voelen wanneer je gaat daten. Ondanks het feit dat je elkaar al een beetje kent, is de eerste date een bijzondere ervaring. Zal het daadwerkelijk degene zijn die je op de foto’s hebt gezien? En is de digitale klik er ook in het echte leven? Al deze vragen worden beantwoord tijdens een eerste ontmoeting en dat is waarom de meeste mensen op dat ene moment nogal zenuwachtig kunnen zijn.

Hoewel iedereen wel wat kriebels voelt tijdens een eerste date, zijn er ook mensen die meer voelen dan een gezonde spanning. Sommige mensen voelen pure angst wanneer ze een date hebben. En voor degenen die zich in het dagelijks leven meer bezighouden met hun lichaamsbeeld, kan een eerste date nog minder prettig zijn. De resultaten van een nieuwe studie over lichaamsbeeld en daten tonen namelijk aan dat mensen die meer bezig zijn met hun uiterlijk, meer angst ervaren tijdens het daten.

De relatie tussen lichaamsbeeld en datingangst

Als onderzoeker op het gebied van lichaamsbeeld was onderzoeksauteur Viren Swami, professor sociale psychologie aan de Anglia Ruskin University (ARU), geïnteresseerd in de vraag of datingangst gerelateerd is aan het lichaamsbeeld. Hij besloot het te onderzoeken.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Voor het onderzoek, dat gepubliceerd is in het tijdschrift Body Image, werden 501 heteroseksuele jongvolwassenen uit het VK gevraagd om een vragenlijst in te vullen om  de verschillende aspecten van hun lichaamsbeeld, sociale lichamelijke angst en datingangst te meten.

De deelnemers mochten hun keuzes doorgeven op uitspraken als ‘Voordat ik de deur uitga, let ik altijd op hoe ik eruitzie’, ‘Als het erop aankomt dat ik mijn lichaamsbouw/figuur aan anderen moet laten zien, ben ik een verlegen persoon’ en ‘Ik ben bang dat de persoon met wie ik aan het daten ben, een gebrek bij mij zal vinden’. Het is de grootste studie ooit die is uitgevoerd naar lichaamsbeeld en datingangst.

Meer zorgen over uiterlijk, meer datingangst

De onderzoekers ontdekten dat degenen die meer gefocust zijn op hun body image en zich zorgen maken over hun uiterlijk, meer problemen hebben met datingangst. De onderzoekers waarschuwen dat datingangst kan leiden tot verschillende mentale gezondheids- en gedragsproblemen.

De resultaten suggereren dat een ongezonde fixatie op het uiterlijk geassocieerd is met sociale lichamelijke angst. En volgens Viren Swami zijn mensen met veel sociale lichamelijke angst sneller bang voor een negatieve beoordeling van een ander – zoals dat in de context van daten gebeurt. Mocht je dit ervaren, dan raden de onderzoekers aan dat je een ‘gerichte interventie’ gebruikt om de datingangst te verminderen. Of in gewone mensentaal: zoek professionele hulp.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie