Home Datingsites Marktplaats dating: is “Contacten en Berichten” wel betrouwbaar?

Marktplaats dating: is “Contacten en Berichten” wel betrouwbaar?

5 minuten leestijd
0
marktplaats

Marktplaats ken je waarschijnlijk vooral van de verkoop advertenties. Maar behalve dat mensen er allerlei spullen kunnen verkopen, kun je er ook voor dating terecht. Dit weet waarschijnlijk niet iedereen, maar het is op Marktplaats mogelijk om een contactadvertentie te plaatsen of te reageren op een oproep van iemand anders.

Daarnaast vind je er advertenties van allerlei dating platforms die online te bezoeken zijn. Maar is daten via Marktplaats wel betrouwbaar? Is dit dé manier om een leuke partner te vinden?

Hoe Marktplaats dating werkt

Je kunt op Marktplaats een advertentie plaatsen als je een relatie zoekt. Dit kan een liefdesrelatie zijn maar ook voor een vriendschap of een reismaatje kun je een oproep plaatsen. Je kunt hier een aantal foto’s bij plaatsen om je oproep aantrekkelijker te maken. Daarbij kun je kiezen uit verschillende opties, zoals ‘Man zoekt vrouw‘, ‘Vrouw zoekt man’ maar ook ‘Man zoekt man‘ en ‘Vrouw zoekt vrouw’.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken." Bekijk de leukste singles

Je kunt ook een oproep plaatsen als je vriendschap zoekt. In de tekst kun je iets over jezelf vertellen en over het soort persoon waar je naar op zoek bent. Vervolgens geef je aan hoe mensen contact met je kunnen opnemen.

Berichten versturen kan via e-mail, waarbij niet rechtstreeks je eigen mailadres wordt gebruikt: je ontvangt en stuurt berichten via het Marktplaats-platform. Dit heeft het voordeel dat je e-mailadres verborgen blijft.

De kosten voor een contactadvertentie

Het plaatsen van een contactadvertentie op Marktplaats is niet gratis. Voor een gewone plaatsing betaal je 30 euro voor vier weken. Je kunt extra opties kiezen om te zorgen dat je advertentie beter zichtbaar is, hier betaal je extra voor. De prijzen staan op de website vermeld, als je een advertentie plaatst.

Marktplaats is natuurlijk niet specifiek bedoeld voor dating, het is vooral een verkoop site. Je moet je dus afvragen of het plaatsen van een contactadvertentie hier wel zo effectief is. Maar er zullen mensen zijn die op deze manier een leuk contact hebben gevonden. Er is echter wel iets waar je rekening mee moet houden:

social media scammer

Wees voorbereid op spam

Een nadeel van een contactadvertentie op Marktplaats is dat iedereen je oproep kan zien. Je hoeft niet eens een account te hebben of ingelogd te zijn om alle berichten te kunnen lezen. Je privacy wordt op deze manier natuurlijk niet erg goed beschermd. Op de betere datingsites zijn profielen afgeschermd voor mensen die geen account hebben en dus niet zijn ingelogd.

Daarnaast kun je op je profiel op een datingsite vaak foto’s afschermen en alleen vrijgeven voor mensen met wie je contact hebt. Omdat je oproep op Marktplaats openbaar zichtbaar is, is de kans groot dat je wordt lastiggevallen met spamberichten. Of dat mensen je proberen te scammen.

Deze ongewenste berichten kunnen afkomstig zijn van minder betrouwbare datingsites, maar ook van mensen die niet serieus in je geïnteresseerd zijn, maar er alleen op uit zijn om je te beledigen of om onder valse voorwendsels contact met je te zoeken.

Hoe weet ik of iemand betrouwbaar is?

Heb je op Marktplaats een contactadvertentie geplaatst en krijg je een reactie die serieus lijkt? Wees altijd op je hoede. Je hoeft iemand niet enorm te wantrouwen, maar enige voorzichtigheid is echt wel verstandig.

Als iemand reageert, lees het bericht dan goed of er geen dingen instaan die alarmbellen doen rinkelen. Een reactie van iemand uit het buitenland? Dat is bij voorbaat al verdacht. Want waarom zou iemand uit Brazilië of Zuid-Afrika op een contactadvertentie op een Nederlandse verkoopsite reageren? Als je een reactie in het Engels krijgt is de kans vrij groot dat er sprake is van bedrog en is het zeer onverstandig om hier op in te gaan.

Maar ook als je een reactie krijgt van iemand die op het eerste gezicht wel betrouwbaar lijkt, is het verstandig om in het begin zeker een beetje terughoudend te zijn. Je hoeft echt niet na drie keer heen en weer mailen af te spreken.

raadsel denken

Wat zijn signalen dat het niet klopt?

Krijg je via Marktplaats een reactie op je contactadvertentie? Dan zijn er signalen die je alert moeten maken dat er misschien iets niet klopt.

Een belangrijk punt is dat de ander al vrij snel over geldzaken begint. Als jullie alleen nog maar via mail contact hebben gehad en de ander vraagt je om financiële hulp dan is dit een moment om waakzaam te zijn. Dit kan heel subtiel gaan. Het hoeft echt niet zo te zijn dat diegene je meteen om 10.000 euro vraagt. Vaak begint het klein. Zo’n bericht kan je triggeren om hulp te bieden.

“Ik heb geen geld voor boodschappen deze week en geen brood in huis, dus ik moet even bedenken hoe ik dat ga oplossen.”

Een volgende keer moet de wasmachine gerepareerd worden of is er geen geld voor het schoolreisje van een kind. Als jij steeds financieel bijspringt zal het van kwaad tot erger gaan. En voor je het weet maak je schulden, want tja, je bent inmiddels verliefd geworden. Doe het niet en verbreek het contact: de kans is enorm groot dat je bedrogen wordt.

Zijn er goede alternatieven als ik online wil daten?

Als je via internet op zoek wilt naar een partner dan zijn er tientallen alternatieven. Datingsites waar je alleen terecht kunt als je een abonnement neemt, zijn vaak minder aantrekkelijk voor spammers. Dit omdat ze er immers alleen een account kunnen aanmaken als ze ervoor betalen. En dat willen ze spammers vaak niet.

Als je zo’n serieuze datingsite of app uitkiest is de kans dus een stukje groter dat je iemand ontmoet die net als jij serieus op zoek is naar een partner. Of je missie slaagt blijft natuurlijk een gok: garanties voor succes kan niemand geven.

Betrouwbare datingsites

Je kunt, voordat je een keuze maakt voor een dating app, reviews lezen over al deze datingsites. Let er daarbij op dat je reviews leest die echt zijn, en niet gesponsord door de datingsite zelf. Wij doen onderzoek naar dating apps en –websites en vermelden de datingsites op onze website die betrouwbaar zijn. We kijken niet alleen naar de kans op succes, maar bijvoorbeeld ook naar de veiligheid van je gegevens die je aan de website of app doorgeeft.

Is dit wel iets voor mij?

Online daten is allang uit de taboesfeer gekomen. Steeds meer mensen vinden op deze manier een partner of een leuke vriendschap. Je hoeft je er dus zeker niet voor te schamen. Lukt het je niet op een andere manier een partner te vinden, bijvoorbeeld via je werk, door uit te gaan of lid te worden van een sport- of hobbyclub? Dan is online daten een prima manier om te proberen een serieuze relatie te vinden.

Ook als je al wat ouder bent zijn er genoeg datingsites waar je terecht kunt als 40-, 50- of 60-plusser. Sommige daarvan bieden de mogelijkheid om aan de hand van jouw gegevens gerichte voorstellen te doen aan andere members met wie je veel overeenkomsten hebt. Dit maakt het een stuk makkelijker om iemand uit te kiezen om contact mee te zoeken. En dat is ook iets wat je niet van Marktplaats dating hoeft te verwachten.

Meer mensen zoals jij...

... willen weleens wat anders proberen dan swipen. Zij willen meer diepgang, iets serieus, een échte kans op liefde. Uit onze statistieken blijkt dat 68% van deze groep singles dezelfde datingapp kiest. Ontdek zelf waarom elke maand 5.5 miljoen berichten worden verzonden op deze datingapp.

Bekijk welke app dit is
Laad meer artikelen
Laad meer in Datingsites

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Opzoeknaarjou verwijderen: hoe zeg je je profiel op?

Alle singles die online op zoek gaan naar hun perfecte match hebben hun eigen verlanglijst…