Home Nieuws Mannen met ‘donkere persoonlijkheid’ zijn notoire vreemdgangers, zegt onderzoek

Mannen met ‘donkere persoonlijkheid’ zijn notoire vreemdgangers, zegt onderzoek

2 minuten leestijd
0
man donker

Relaties kunnen moeilijk zijn als het vertrouwen is geschonden. Je zou zelfs kunnen zeggen dat het nooit meer hetzelfde wordt. Wat er ooit was, is er niet meer. En als de breuk in vertrouwen niet tot een relatiebreuk leidt, zorgt het wel voor vertrouwensproblemen.

Omgaan met een partner die is vreemdgegaan is niet makkelijk. Degenen die bereid zijn hun man een tweede kans te geven, krijgen te maken met onzekerheden en wantrouwen. Ze kunnen zich gaan afvragen of hij wel écht spijt heeft. Of hij het bij één keer laat. Of dat het slechts een kwestie van tijd is voordat hij wéér een slippertje begaat.

Volgens onderzoek is een verleden van vreemdgaan in ieder geval één teken die erop wijst dat hij het nog vaker zal doen. In een onderzoek onder 500 deelnemers die gedurende een periode van vijf jaar werden gevolg, ontdekten onderzoekers dat degenen die hun eerdere partners hadden bedrogen 3,4 keer sneller zullen vreemdgaan in een latere relatie.

#1 Populair voor Affaires

second love"Willen we niet allemaal weer de spanning ervaren? De nieuwigheid voelen en aandacht krijgen? Discretie en anonimiteit zijn gegarandeerd op Second Love."

Bekijk hoe het werkt

Hoewel niet iedereen dat doet, slechts 45% van de vreemdgangers, blijkt uit nieuw onderzoek van een Spaanse universiteit dat het gezegde ‘eens een bedrieger, altijd een bedrieger’ is ieder geval van toepassing op één type man. Dat zijn mannen met een ‘donkere persoonlijkheid’.

Dit type man gaat vaker vreemd

Onderzoekers van de Universidade da Coruna in Spanje wilden weten welke invloed de zogenoemde ‘Dark Triad’-persoonlijkheid heeft op de liefdesrelaties die mensen hebben. De ‘Dark Triad’ wordt ook wel de ‘duistere drie’ genoemd en bestaat uit drie afzonderlijke persoonlijkheidstrekken, namelijk machiavellisme, psychopathie en narcisme.

Mensen met deze persoonlijkheidstrekken kunnen antisociaal gedrag vertonen, manipulatieve tactieken gebruiken, een gebrek aan empathie hebben en de focus op zichzelf houden. Eerder onderzoek heeft al aangetoond dat een persoonlijkheid met de ‘duistere drie’ verband houdt met jaloezie, vreemdgaan, geweld, korte relaties en meerdere partners.

Nu weten we allemaal dat dit geen aantrekkelijke persoonlijkheidstrekken zijn en daarom doen wetenschappers geregeld onderzoek naar deze ‘donkere persoonlijkheid’. Het laatste onderzoek is gepubliceerd in het tijdschrift Acta Psychologica.

Voor de nieuwe studie mochten 308 studenten (18 t/m 25 jaar) een vragenlijst over hun relaties invullen en vragen beantwoorden waarmee de onderzoeker hun persoonlijkheid konden bepalen. Ze kregen bijvoorbeeld vragen over hun seksuele geaardheid, of ze een relatie hadden, wat voor soort relatie, seksuele gewoontes in de relatie, vreemdgaan en meer.

Dit type man gaat vaker vreemd

De onderzoekers ontdekten dat mannen – in overeenstemming met eerder onderzoek – hoger scoren dan vrouwen op alle donkere persoonlijkheidstrekken behalve narcisme. Maar dat was niet het enige: ze kwamen er ook achter dat een kwart van de deelnemers (24,7%) ooit is vreemdgegaan. Van degenen die overspel hebben gepleegd hielden velen het bovendien niet bij een enkele keer. Zo’n 4 op de 10 vreemdgangers (40,8%) waren meer dan eens vreemdgegaan en deze scoorden hoger op alle ‘donkere persoonlijkheidstrekken’.

De onderzoekers zeggen weliswaar dat er beperkingen zijn in het onderzoek, zoals een kleine deelnemersgroep en meer vrouwen dan mannen, maar het geeft wel aan dat er mogelijk een link is tussen iemands ‘donkere persoonlijkheid’ en de mate van vreemdgaan. Voor degenen die hun relatie willen herstellen na een affaire is dit handig om te weten.

Flirten niet alleen voor...

... singles? De meningen zijn verdeeld. Of je het nu goedkeurt of niet: een tweede liefde, avontuur en passie zijn met één tik op de virtuele knop binnen handbereik. Dankzij het oer-Hollandse Second Love kan dat bovendien in je eigen taal en niet op een schimmige datingsite uit het buitenland. Nieuwsgierig hoe het eraan toegaat op zo’n vreemdgaan datingsite?

Bekijk hoe het werkt
Laad meer artikelen
Laad meer in Nieuws

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

OkCupid voegt Nederlands toe als voorkeurstaal

Liefde kent geen grenzen. Maar het helpt wel als je een datingapp in je eigen taal kunt ge…