Home Nieuws Eens een bedrieger, altijd een bedrieger? Dit zegt wetenschappelijk onderzoek

Eens een bedrieger, altijd een bedrieger? Dit zegt wetenschappelijk onderzoek

2 minuten leestijd
0
vreemdgaan

Het gezegde luidt: “Eens een bedrieger, altijd een bedrieger”. Maar is deze wijsheid gebaseerd op de waarheid? Aan wie je het ook vraagt, de meningen zijn verdeeld. Terwijl sommige mensen denken dat een vos wel zijn haren verliest maar niet zijn streken, denken anderen dat mensen daadwerkelijk kunnen veranderen. Genoeg reden dus om het te onderzoeken, zo dachten een aantal wetenschappers.

Zal de geschiedenis zich herhalen als het om overspel gaat? Volgens het onderzoek, dat is gepubliceerd in het vakblad Archives of Sexual Behavior, zit er een kern van waarheid in. Maar het is een gedeeltelijke waarheid, omdat niet iedereen die is vreemdgegaan dat later weer doet.

Voor het onderzoek werden bijna 500 deelnemers gevolgd gedurende een periode van 5 jaar. Onderzoekers kregen herhaaldelijk de mogelijkheid om hen te ondervragen, wat ze ook deden. Tijdens de 5 jaren werden de deelnemers continu ondervraagd onder hun relatie-ervaringen – inclusief hun ervaringen met het bedriegen van een partner. Hierdoor konden de onderzoekers kijken of vreemdgaan in eerdere relaties in verband staat met overspel in latere relaties.

#1 Populair voor Affaires

second love"Willen we niet allemaal weer de spanning ervaren? De nieuwigheid voelen en aandacht krijgen? Discretie en anonimiteit zijn gegarandeerd op Second Love."

Bekijk hoe het werkt

3,4 keer meer

Wat ze ontdekten was dat mensen die hun partner hadden bedrogen 3,4 keer meer geneigd zijn hetzelfde te doen in een latere relatie. Dus als iemand tijdens een relatie is vreemdgegaan, dan zullen ze dit in toekomst ook eerder doen, zo suggereert het onderzoek. Mensen die in eerdere relaties hun partner niet bedrogen, hadden daarentegen een veel lagere kans om in de toekomst vreemd te gaan.

Hoewel de bedriegers in de toekomst sneller een partner zullen bedriegen, geldt dat niet voor álle bedriegers. Minder dan de helft (45%) van de mensen die seks hadden gehad met een ander dan hun partner herhaalde dit gedrag in latere relaties. Het bekende gezegde van ‘eens een bedrieger, altijd een bedrieger’ klopt dus niet, zo zegt wetenschappelijk onderzoek. De meeste mensen die hun partner bedriegen dus dat later niet nog een keer.

Verleden geen garantie voor de toekomst

Er is nog iets belangrijks waar het gezegde geen rekening mee houdt. Dat is het feit dat  iemand die tijdens eerdere relaties niet is vreemdgegaan dat in latere relaties wel kan doen. Volgens het onderzoek gaan bijna 1 op de 5 mensen die eerder hun partner niet bedrogen wel vreemd in een latere relatie. Niet vreemdgaan in het verleden is geen garantie voor een trouwe toekomst, om het zo maar te zeggen. Dat iemand geen geschiedenis van ontrouw heeft, wil nog niet zeggen dat ze het nooit zullen doen.

Volgens dr. Justin Lehmiller, sociaal psycholoog en seksonderzoeker, is het gezegde te breed geformuleerd. “Om te begrijpen wanneer ‘eens een bedrieger, altijd een bedrieger’ zal kloppen en wanneer dat niet het geval is, moeten we in de eerste plaats kijken naar de motivaties en redenen van mensen om overspel te plegen: waarom hebben ze het gedaan?”

De reden als voorspeller

Lehmiller is van mening dat als de redenen voor vreemdgaan te maken hebben een probleem dat specifiek is voor die relatie, dat het dan geen voorspeller is van vreemdgaan in de toekomst. “Want als ze een relatie hadden die niet goed werkte en later een relatie beginnen die beter werkt, zal de motivatie om vreemdgaan waarschijnlijk verdwijnen,” zegt Lehmiller.

Als iemand daarentegen om persoonlijke redenen een affaire begint of vreemdgaat, dan zal een andere relatie de onderliggende redenen niet veranderen. Dat is bijvoorbeeld het geval bij een verlangen naar seksuele afwisseling of de drang naar seksuele spanning. Dergelijke redenen die in eerdere relatie hebben geleid tot het bedriegen van een partner kunnen in latere relaties ook opspelen – waardoor deze bedriegers meer geneigd zijn om het opnieuw te doen. En in dat geval klopt het wel: “Eens een bedrieger, altijd een bedrieger.”

Flirten niet alleen voor...

... singles? De meningen zijn verdeeld. Of je het nu goedkeurt of niet: een tweede liefde, avontuur en passie zijn met één tik op de virtuele knop binnen handbereik. Dankzij het oer-Hollandse Second Love kan dat bovendien in je eigen taal en niet op een schimmige datingsite uit het buitenland. Nieuwsgierig hoe het eraan toegaat op zo’n vreemdgaan datingsite?

Bekijk hoe het werkt
Laad meer artikelen
Laad meer in Nieuws

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Succesvol flirten: de beste manier om flirten die ‘elke keer’ werkt

Als je iemand om flirtadvies vraagt, dan krijg je nooit hetzelfde antwoord. En afhankelijk…