11 manieren om respect te tonen in een relatie

Michelle Mulder
Door Michelle Mulder
8 minuten leestijd

Het is 18.45 uur. Jij zou er om 18.30 uur zijn, wat betekent dat je wéér eens te laat bent voor een afspraak met je liefje. En het is niet de eerste keer. Het is een gewoonte geworden dat jij je partner laat zitten – soms kom je helemaal niet opdagen. Dankzij dit gedrag raakt je partner steeds meer gefrustreerd, maar dat lijk jij niet te merken.

Op een dag heeft je geliefde er genoeg van. “Je hebt geen respect voor mij!”, zegt je partner met een wanhopige toon. “Je onderbreekt mij constant, negeert mijn suggesties en ideeën. Ik probeer je te vertellen hoe ik mij voel, maar jij luistert niet. Je gaat gewoon door met je eigen dingen.” Je loopt naar je partner toe om een knuffel te geven, maar de omhelzing wordt geweigerd. Het is te laat. Je hebt geen respect getoond voor je partner en daar ondervind je nu de gevolgen van.

Wat is respect precies?

Het is algemeen bekend dat respect een belangrijke factor is in elke gezonde relatie. Het bepaalt hoe je elkaar behandelt en hoe je elkaar waardeert. Met respect toon je aan dat je iemand waardeert en de gevoelens, meningen en persoonlijkheid van die persoon erkent. Het betekent dat je iemand accepteert en waardeert voor wie ze zijn, zonder te oordelen of onderdrukken.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Als je iemand respecteert, ben je bereid om te luisteren. Je wilt samenwerken en aandacht besteden aan de behoeften en verlangens van de ander. Dat gaat om het tonen van mededogen, begrip en waardering voor de ander. In een relatie is respect de basis voor een gelukkige samenwerking tussen jou en je partner.

11 manieren om respect te tonen

Heb je nooit op deze manier over respect gedacht? Of in relatie tot jou en je partner? Of je nu net begint met daten of al jaren samen bent, het is nooit te laat om je relatie te versterken door meer respect te tonen. Als je een gezonde relatie wilt opbouwen en behouden, dan heb je er veel aan om te leren hoe je respectvol kunt zijn tegen je partner. Dit zijn elf manieren om respect te tonen in een relatie.

1. Luister naar je partner

Je toont respect door naar je partner te luisteren en de ruimte te geven om hun verhaal te doen. Goed luisteren zonder oordeel of afleiding – geef alleen feedback als gevraagd wordt door de ander. Dit laat een partner weten dat ze gehoord en begrepen worden en dat hun gevoelens belangrijk voor je zijn. Het zegt ook dat ze bij jou begrip kunnen vinden voor hun gevoelens of situaties die ze meemaken in hun leven.

2. Communiceer open en eerlijk

Open en eerlijke communicatie is de sleutel tot een gezonde relatie. Geen verwijten maken, vragen stellen, transparant zijn en een veilige omgeving om te delen: door open te communiceren kun je problemen oplossen en je partner beter begrijpen.

3. Stel de behoeften en gevoelens van je partner centraal

In een relatie gaat het niet alleen om wat jij wilt en voelt. De behoeften en gevoelens van je partner zijn net zo belangrijk. Als je meer respect wilt tonen, denk dan eerst aan de behoeften en gevoelens van je partner en daarna aan die van jezelf. Dit kan bijdragen aan een meer gelijkwaardige en respectvolle relatie waarin je rekening houdt met je partner.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

4. Accepteer de verschillen

Ieder mens is uniek en heeft een eigen perspectief. In een relatie is het belangrijk om deze verschillen te omarmen en elkaar te accepteren zoals jullie zijn. Dit is echt waardevol voor een relatie omdat dit laat zien dat je er bent voor elkaar, ongeacht wat er gebeurt en zelfs als jullie niet hetzelfde over dingen denken.

5. Geef complimenten

Complimenten geven is een makkelijke manier om de prestaties van je partner te erkennen. Met één zin kun je laten zien dat jij je partner waardeert. Dit zorgt niet alleen voor meer zelfvertrouwen bij je partner, maar het versterkt ook het respect in de relatie.

6. Wees eerlijk

In een relatie mag je openhartig zijn over wat je denkt, voelt en nodig hebt. Je mag duidelijk maken hoe jij over bepaalde situaties denkt of hoe jij je over bepaalde dingen voelt. Vermijd leugens of halve waarheden, want deze kunnen er weer voor zorgen dat jij je partner respectloos behandelt.

7. Houd rekening met je partners perspectief

Denk je er wel eens over na hoe jouw woorden aankomen bij je partner? Als je respect wilt tonen voor je partner, dan gebruik je nooit beledigende taal of intimiderende woorden wanneer je met elkaar praat. Probeer altijd rustig te spreken wanneer discussies ontstaan en zoek naar een compromis, ook als jullie ideeën niet overeenkomen.

8. Wees oprecht geïnteresseerd

In alles wat met je partner en de relatie te maken heeft. Stel vragen over de dingen waar ze mee zitten, toon interesse in wat je partner doet en laat zien dat je je partner wilt ondersteunen in het behalen van doelen en dromen. Dit toont respect en geeft een gevoel van verbondenheid.

9. Geef vrijheid

Ondanks het feit dat je samen wilt zijn in een relatie, wil je elkaar ook niet onder druk zetten. Sommige mensen hebben meer tijd voor zichzelf nodig. Je kunt respect tonen voor je partner door elkaar een privéleven te gunnen en geen druk uit te oefenen.

10. Stel je partner op prijs

Wanneer heb jij je partner voor het laatst bedankt? Als je laat merken dat je trots bent op wat je partner doet, toon je respect. Bijvoorbeeld door een bedankje uit te spreken wanneer iets doet voor jullie relatie.

11. Geef ruimte voor groei en verandering

Mensen groeien en veranderen door de tijd heen. Als je respect hebt voor je partner, is het belangrijk om ruimte te bieden voor deze groei. Ondersteun je partner als deze zichzelf wil verbeteren, ook als dat mogelijk ten koste gaat van jullie tijd samen.

In een gezonde en gelukkige relatie is respect een belangrijke factor. Door deze manieren om respect te tonen kun je de kwaliteit van je relatie verbeteren. En laten we eerlijk zijn: wie wil dat nu niet?

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Deel dit artikel
Geef je reactie