Lockdown dating: 5 ideeën voor een eerste date in lockdown

Michelle Mulder
Door Michelle Mulder
8 minuten leestijd

Aangezien we in lockdown zitten, staat het datingleven voor de meeste singles aardig stil. Nieuwe mensen leren kennen is vrij moeilijk als je je huis niet uit mag. Je vrienden hebben wellicht relaties en zitten met hun partner in quarantaine, maar jij zit al maanden alleen thuis – zonder een partner om leuke dingen mee te doen.

Simpele dingen als koken, Netflix kijken of spelletjes doen zijn toch allemaal een stuk leuker als je dit met een ander kunt delen. Maar ook voor stelletjes is het moeilijk om op date te gaan, aangezien alles gesloten is of slecht beperkt toegankelijk.

Een lockdown kan een negatief effect hebben op je mentale gesteldheid. Je kunt je alleen en geïsoleerd voelen. Verveeld en hopeloos. Komen de muren op je af en begin je al tegen jezelf te praten? Dan is misschien tijd om eens te gaan daten. Het is misschien moeilijk te geloven, maar zelfs tijdens de coronacrisis is het mogelijk om te daten.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Houd je aan de maatregelen

Wanneer je in het echt afspreekt, is het natuurlijk belangrijk dat je veilig blijft. De gezondheid van jou en je date moeten ten alle tijden gewaarborgd worden. Wanneer je op date gaat met iemand, zorg er dan voor dat het aan alle regels voldoet. Het RIVM heeft samen met de Rijksoverheid een aantal basismaatregelen opgesteld waar iedereen zich aan moet houden.

  • Was regelmatig je handen goed met zeep.
  • Houd altijd 1,5 meter afstand.
  • Nies en hoest in de binnenkant van je elleboog.
  • Schud geen handen.
  • Draag een mondkapje.
  • Blijf met klachten altijd thuis.

5 ideeën voor een lockdown date

Begon jij het jaar single and ready to mingle? Het leek het perfecte moment om weer aan het daten te gaan. Alleen kwamen weer in een lockdown terecht. Alle plekken waar jij leuke nieuwe mensen zou kunnen leren kennen, gingen en bleven dicht: geen huisfeestjes, geen festivals en geen clubs. Het beste alternatief om nieuwe mensen te ontmoeten? Dating apps.

Singles gingen nog meer ‘online’ dan ze al deden. Maar uiteindelijk wil je wel een keer afspreken, zelfs als je in een lockdown zit. Gelukkig zijn er veel mogelijkheden om toch een succesvolle eerste date te hebben; het vergt alleen wat extra creativiteit. Dit zijn 5 ideeën voor een date in lockdown.

1. Bezoek een virtueel museum

Mocht je allebei van cultuur en kunst houden, dan is een museumbezoekje altijd een leuk en leerzaam idee. Of het nu een museum met oude of moderne kunst is, eentje over de geschiedenis of een natuurmuseum. Zo kom je er allebei achter of jullie wellicht bepaalde interesses gemeen hebben. Het is een casual manier om elkaar beter te leren kennen terwijl je dingen samen bekijkt of leest.

Aangezien musea helaas dicht zijn tijdens de lockdown, hebben veel musea een nieuwe manier gevonden om mensen toch hun tentoonstellingen te laten zien, namelijk virtueel. Dit kun je natuurlijk ook met je date doen, om een real-life museumdate na te bootsen Zo blijf je op een veilige afstand van elkaar, onderneem je een leuke activiteit en leer je elkaar beter kennen. Dit zijn een aantal musea met een virtuele tour:

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

2. Bekijk een serie of film samen

Een bioscoopbezoekje is een populair date idee voor veel singles. Maar helaas gaat dit plan momenteel niet door, omdat de bioscopen dicht zijn. Gelukkig kan het ook online: samen een film kijken, maar dan vanaf je eigen bank. Voor Netflix is er bbijvoorbeeld een extensie genaamd Teleparty, voorheen Netflix Party, waarmee je samen een film of serie kan kijken. Ondertussen kun je met elkaar kletsen en chatten over wat je van de film vindt. Zo lijkt het alsof je toch naast elkaar zit.

3. ‘Samen’ koken

Normaal gesproken ga je meestal met je date ergens een hapje eten. Of je nu voor een koffietje, een biertje of een diner ging; de meeste mensen zijn dol op eten en het is een leuke sfeervolle manier om elkaar te leren kennen in een café, bar of restaurant. Maar dat kan nu niet. Helaas zijn al deze plekken momenteel gesloten.

Deel je samen een liefde voor eten en koken? Ga dan samen koken. Om gezond en veilig te blijven, kun je dit ook gemakkelijk online doen. Kies van tevoren samen een recept uit wat jullie beiden lekker vinden om te gaan koken, sla de boodschappen in en plan jullie virtuele kookavondje. Videobel elkaar en volg gezellig samen de stappen van het recept. Hopelijk is het recept bij beide partijen goed geslaagd en de date ook. Liefde gaat tenslotte door de maag.

4. Doe online een quiz, spel of escaperoom samen

Dankzij de lockdown hebben veel bedrijven of instanties creatieve oplossingen bedacht om de verveling thuis tegen te gaan. Ben je normaal gesproken iemand die op een eerste date liever iets interactiefs onderneemt? Dat kans is groot dat het nu ook online kan. Zo zijn er veel online escaperooms, quizzen of spellen te vinden die je samen met je date kunt doen. Door samen te werken kom je veel over elkaar te weten, zonder dat je de ongemakkelijkheid van een échte eerste date ervaart. Enkele voorbeelden:

5. Maak een wandeling

Mocht je een beetje klaar zijn met het videogesprekken en virtueel daten, dan kun je natuurlijk ook een date in de buitenlucht plannen. Zolang je 1,5 meter afstand kan houden en in de open lucht bent, mag dit nog altijd. Ga bijvoorbeeld voor een mooie wandeling in een natuurgebied: een goed idee voor actieve mensen. Leer elkaar kennen terwijl je lekker in beweging bent en een frisse neus haalt.

Corona heeft iedereen hard getroffen: singles en niet-singles. Gelukkig kunnen we inmiddels het licht aan het einde van de tunnel zien. Met de komst van vaccinaties tegen het virus lijkt er een einde aan deze vreselijke crisis te komen. Dit betekent dat we het nog even langer vol moeten houden voordat we weer terug kunnen keren naar ons ‘normale’ leven.

Het resultaat is dat het ook nog even duurt voordat het normale datingleven weer terug kan keren, zoals eerste dates in restaurants, bioscopen en bars. Tot die tijd moet je tot creatieve oplossingen komen om die eerste date te laten slagen.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie