Dating apps voor Joodse singles: 5 datingsites voor Joodse alleenstaanden

Michelle Mulder
Door Michelle Mulder
13 minuten leestijd

Online dating is de afgelopen jaren enorm populair geworden. Zo populair, dat er zelfs datingsites zijn opgericht met een vrij specifieke doelgroep. Deze datingsites richten zich niet op de single in het algemeen, maar op een kleine groep van het totale aantal singles. We kennen datingsites voor 50-plussers, hoger opgeleiden, swingers en dat zijn ze nog lang niet allemaal.

Het voordeel van deze indeling in “groepen” is dat er perfect rekening gehouden kan worden met de wensen van degenen die zich aanmelden. Zo kan de zoektocht naar een juiste partner zo doelgericht mogelijk plaatsvinden, omdat vooraf al duidelijk is welke singles aanwezig zullen zijn. Handig, als je iemand zoekt met een wel heel belangrijke eigenschap.

Als we kijken naar singles met een duidelijke voorkeur, dan is het niet meer dan logisch dat er datingsites zijn ontstaan die zich richten op singles met hetzelfde geloof. En zo zijn er ook datingsites ontstaan die zich specifiek richten op Joodse singles. Maar wat zijn precies de voordelen van een aparte datingsite voor Joodse alleenstaanden?

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

We vertellen je meer over de voordelen, de achtergrond van de Joodse datingcultuur en tot slot ook 5 datingsites waar het mogelijk is om op zoek te gaan naar andere Joodse singles. Ben je vrijgezel, Joods en wil je het liefst een Joodse partner vinden?

Dating voor Joodse singles

Alsof daten in het algemeen nog niet moeilijk genoeg is, is het voor de aanhangers van een bepaald geloof nog lastiger. De kans is bijvoorbeeld een stuk kleiner dat je in de kroeg iemand tegenkomt die toevallig ook Joods is. Of misschien ken je iedereen al in je sociale cirkel waardoor de mogelijkheden beperkt zijn. In deze gevallen kan een datingsite voor Joodse singles de perfect oplossing voor je zijn.

De voordelen van een exclusieve datingsite

Een van de grootste voordelen van een datingsite die zich specifiek richt op Joodse singles is natuurlijk dat je er een hoop gelijkgestemden tegenkomt. In plaats van eindeloos te zoeken op een algemene datingsite naar iemand die ook Joods is, heb je op deze datingsite de garantie dat je mensen met een vergelijkbaar geloof tegenkomt.

Dezelfde achtergrond, dezelfde interesses, dezelfde normen en waarden; dat maakt het matchen toch heel wat makkelijker. Als je dan iemand ontmoet waar het mee klikt, is de kans simpelweg groter dat het een goede match zal zijn. Het bespaart een hoop tijd en geld, terwijl je daarnaast sneller een geschikte partner ontmoet.

Joodse datingcultuur en tradities

Liefde en dating in de Joodse gemeenschap is heel anders dan wat anderen gewend zijn. Een van de belangrijkste uitspraken die staat beschreven in de Talmud, beschrijft dat het vinden van de juiste partner net zo moeilijk is als de scheiding van de Rode Zee. Dit geeft aan hoeveel waarde Joodse mensen hechten aan het vinden van de juiste partner. Dit zie je dan ook terug in de datingcultuur en de tradities die ze hebben. We leggen een aantal van deze belangrijkste tradities uit.

3 belangrijke Joodse opvattingen en tradities

Een van de belangrijkste opvattingen waar Joden in geloven, is dat er voor iedereen een zielsverwant rondloopt; een perfecte match, de soulmate. Een Joodse single zal dus ook op zoek gaan naar deze persoon en gelooft erin dat er iemand rondloopt die perfect is voor hem of haar.

Een andere traditie in de Joodse gemeenschap is het Shidduch: een vorm van koppelen die speciaal is voor deze gemeenschap. Bij het koppelen volgens Shidduch worden het karakter, de intelligentie, scholing, financiële status en gezondheid van een potentiële partner onderzocht. Vaak wordt dit onderzoek uitgevoerd door de familie en word je daarna gekoppeld aan deze mogelijke partner via een soort van blind date.

Verder zijn er in de Joodse gemeenschap ook dates die onder toezicht plaatsvinden. Deze ‘Bashow’ zijn gelegenheden waarbij een jonge man met zijn ouders een vrouw bij haar thuis bezoekt. De ouders geloven dat dit helpt om de juiste partner te kiezen.

5 datingsites voor Joodse singles

In de moderne datingwereld wordt er ook door Joodse singles gebruik gemaakt van online dating. Het is vrij normaal dat je je richt op een datingsite met mensen die dezelfde achtergrond, cultuur en geloofsovertuigingen als jou hebben. Gemengde huwelijken komen misschien wel voor in de Joodse gemeenschap, maar de voorkeur gaat vaak toch wel uit naar een Joodse partner.

Omdat het gaat om een relatief kleine groep binnen de Nederlandse samenleving, is het gemakkelijker om je in te schrijven bij een datingsite waar veel mensen met dezelfde overtuigingen zitten. Welke datingsites geschikt zijn voor Joodse singles? We zetten 5 populaire Joodse datingsites voor je op een rijtje.

jswipe

1. Jswipe

JSwipe werkt met hetzelfde principe als de beroemde dating app Tinder. Je kunt op de app gemakkelijk een profiel aanmaken met een aantal foto’s van jezelf. Om het iets persoonlijker te maken kun je ook nog een korte bio toevoegen. Daarnaast kun je ook nog aangeven tot welke stroming binnen het Jodendom je behoort: orthodox, seculier of liberaal. Zo is het dus gemakkelijker om van een mogelijke match te zien wat hun precieze geloofsovertuiging is. Ook dien je aan te geven of je koosjer eet of niet.

Daarna krijg je steeds één profiel tegelijk te zien van een mogelijke match. Je kunt dan naar links over je scherm vegen als je niet geïnteresseerd bent in deze persoon en naar rechts als je deze persoon wel ziet zitten. Als er sprake is van een wederzijdse interesse dan is er een match en kun je beginnen met een gesprek.

App StoreGoogle Play

De app wordt vaak vergeleken met Tinder, maar naast het principe is de instelling toch wel heel anders. Bij JSwipe zijn veel mensen op zoek naar een serieuze relatie in plaats van de kortstondige relatie die veel mensen op Tinder willen. De app richt zich vooral op Joodse millennials. Uit onderzoek is gebleken dat maar liefst 90% van de leden jonger is dan 30. Het is een ideale, laagdrempelige manier voor moderne Joodse jongeren om andere singles te leren kennen.

jdate

2. Jdate

Een tweede mogelijkheid om te daten in de Joodse gemeenschap is Jdate. Dit is een datingwebsite die zich richt op de serieuze vrijgezellen in de Joodse gemeenschap. Je kunt gemakkelijk profielen en foto’s bekijken van andere leden en ook kun je zien wie er op dit moment bij jou in de buurt is en wie er online is. Daarnaast is er op de website ook een match weergave, waar je profielen kunt vinden die het beste aansluiten bij jou voorkeuren. Jdate heeft ook een app opgestart die vrijwel dezelfde functies heeft als de website en het nog gemakkelijker maakt om nieuwe connecties te maken.

App StoreGoogle Play

Het aanmaken van een profiel bij Jdate is gratis en met een gratis lidmaatschap is het mogelijk om een profiel aan te maken en andere profielen te bekijken. Op je profiel kun je belangrijke informatie over jezelf vermelden, zoals je interesses welke vorm van de Joodse religie je aanhangt en naar wat voor iemand je op zoek bent. Het is echter niet mogelijk om berichten te sturen met een gratis lidmaatschap. Hiervoor zul je een betaald lidmaatschap moeten afsluiten. Je kunt kiezen voor basic en premium en krijgt hier een stuk meer functies voor.

Als je op zoek bent naar een serieuze relatie dan is dit een goede website voor jou. Je hoeft hier daarom ook geen poespas of gekke berichten te verwachten, aangezien hier vooral serieuze Joodse singles aangemeld zijn.

jwed

3. Jwed

Een internationale datingsite die zich vooral richt op lange termijn relaties en het huwelijk is JWed. Het is een online platform dat in 2001 is opgericht, waar Joodse singles elkaar kunnen ontmoeten. De site richt zich vooral op mensen die willen gaan trouwen, dus echt voor een serieuze relatie willen gaan. Op de website staat aangegeven dat er maar liefst ruim 3500 matches hebben plaatsgevonden en dat het aantal blijft groeien. JWed maakt gebruik van de mogelijkheid om online te kunnen videobellen en geeft singles te mogelijkheid om de eerste stap te zetten, waar ze ook zijn in de wereld.

App StoreGoogle Play

forj

4. Forj

Een datingapp die zich ook richt op Joodse gemeenschap is Forj. In deze moderne tijden is het een geweldige optie om een perfecte Joodse match te vinden. De app maakt gebruik van AI en dit maakt het mogelijk om matches te vinden op het platform. Je start met het maken van een persoonlijkheidsquiz, waarna je aangeeft hoe accuraat de beoordeling van jou persoonlijkheid was. Daarna worden er matches aangeboden die worden gevonden door wat je hebt aangegeven voor je persoonlijkheid, interesses en voorkeuren.

App StoreGoogle Play

De matches kun je accepteren of afwijzen. Als jullie beiden geïnteresseerd zijn dan kun je starten met chatten. Ook maakt de app het mogelijk om te filteren gebaseerd op leeftijd, locatie en religieus niveau. De matches die je bij Forj krijgt zijn ongeëvenaard doordat het algoritme van de app enorm goed werkt. De app is op zo’n manier ontworpen dat je de best mogelijke matches krijgt. Zo is de kans het grootste dat je een single vindt die goed bij je past en waarmee je ene langdurige relatie kunt opbouwen.

lexa

5. Lexa

Deze datingsite is niet specifiek gericht op de Joodse gemeenschap, maar heeft een heel divers publiek. Hoewel niet iedereen er gelovig is, kun je er als Joodse single wel goed terecht om een partner te vinden. Door het matchingsysteem kun je namelijk aangeven dat je op zoek bent naar iemand die jouw religie deelt. Zo kun je filteren op personen die ook het Joodse geloof aanhangen. Aangezien Lexa een hele grote ledendatabase heeft, is de kans zeker aanwezig dat je er iemand tegenkomt die goed bij je past. Het is een datingsite voor iedereen; een van de meest populaire datingsites van heel Nederland.

App StoreGoogle Play

De website is gebruiksvriendelijk en beschikt over een makkelijke interface. Je kunt snel een account aanmaken, je profiel invullen en foto’s toevoegen. Het aanmelden is gratis en je kunt daarna ook gebruik maken van je berichten inbox. Je kunt met het gratis lidmaatschap alle functies uittesten. Maar daar houdt het echter op, wat betekent dat je niet echt chatcontact kunt hebben met andere leden.

Om alles te kunnen doen op Lexa is het nodig om betaald lidmaatschap aan te schaffen, waarna je toegang krijgt tot alle functionaliteiten. Zo kun je ongelimiteerd berichten sturen, foto’s van singles bekijken en gebruik maken van de chat. Een ander voordeel van Lexa is dat de website ook een bijbehorende app heeft, waardoor je ook gemakkelijk op je smartphone op zoek kunt gaan naar een geschikte match.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe 1 op de 3 leden er een partner vindt.

Deel dit artikel
Geef je reactie