Kwart Nederlanders met relatie heeft weinig tot geen seks (meer)

Thomas Lammers
Door Thomas Lammers
4 minuten leestijd

Hoe vaak heb jij seks? Het antwoord dat je geeft is niet alleen afhankelijk van je relatiestatus, maar ook van je leeftijd. Maar terwijl je denkt dat mensen in een relatie altijd iemand hebben om seks mee te hebben, gebeurt dat niet altijd. Ruim een kwart van de Nederlanders met een relatie heeft namelijk weinig tot geen seks (meer). Dat blijkt uit onderzoek van tijdschrift Quest in samenwerking met de Universiteit Utrecht en Radboud Universiteit.

Geen tot weinig seks?

Ben je van middelbare leeftijd, heb je een relatie, maar bijna nooit seks? Je bent niet de enige, zo blijkt uit het onderzoek. Van de mensen in de leeftijd van 40 tot 64 jaar die een relatie hebben, zegt 30 procent nooit of op z’n meest enkele keren per jaar seks te hebben. Dat lees je goed. Niet enkele keren per dag, niet per week en ook niet per maand: slechts enkele keren per jaar.

Als je jonger bent en een relatie hebt, dan komt dit al veel minder voor. Bij de jongere stellen ligt dit percentage op 14,5 procent, wat dus neerkomt op 1 op de 7 jongvolwassenen met een relatie die bijna nooit seks heeft. De grootste groep ondervraagden (41,1) heeft een paar keer per maand seks. Het onderzoek werd uitgevoerd onder ruim duizend Nederlanders die zich momenteel in een relatie bevinden.

Dating vol passie?

novamora"Laat je VERLEIDEN tot een pittige date: Novamora is dé datingsite voor singles en stellen die op zoek zijn naar spanning en avontuur."

Hoe vaak je tussen de lakens belandt – niet onder – lijkt niet bepalend te zijn voor de tevredenheid met de relatie. Het cijfers dat mensen hun relatie geven is voor alle leeftijdsgroepen vrijwel gelijk en staat gemiddeld op een 8,1.

Goede seks is belangrijker

Esther Kluwer, universitair hoofddocent aan de Universiteit Utrecht en hoogleraar aan de Radboud Universiteit zegt: “We denken vaak dat we veel seks moeten hebben om de relatie goed te houden. Uit dit onderzoek blijkt dat de seksfrequentie minder samenhangt met het cijfer dat we onze relatie geven dan de kwaliteit van het seksleven.”

Volgens Kluwer is er nog wel verbetering mogelijk in de kwaliteit van de seks. De deelnemers gaven hun seksleven gemiddeld een 6,7.

Ligt het aan kinderen?

Kinderen zetten een relatie onder druk – een algemene volkswijsheid. Maar is dit werkelijk zo? Het blijkt dat dit in slechts een klein deel van de relaties van toepassing is. Van de relaties met kinderen zegt 7 procent van de ondervraagden dat de relatie erop achteruitging sinds er kinderen zijn.

“Bij de meeste stellen blijft de relatie stabiel en goed”, legt Kluwer uit. “Problemen ontstaan vooral bij mensen die het al lastig hadden voordat het kind er kwam.”

Geld reden om bij elkaar te blijven

Als je ongelukkig bent in je relatie, wat zou dan een reden zijn om toch met de relatie door te gaan? Verrassend genoeg noemen veel ongelukkige stellen geld als een belangrijke reden. Of eigenlijk is het meer een obstakel om de relatie te verlaten. Voor 10 procent van de mannen en 13 procent van de vrouwen is geld het belangrijkste belemmering om te stoppen met de ongelukkige relatie.

Je bent niet de enige...

... die zich afvraagt wat de meest sexy datingsite is. Avontuur, passie en een beetje pittig: wist je dat je ergens discreet en anoniem kunt daten? Er is één datingsite waar dat allemaal kan: Novamora is het geheime online plekje voor de avontuurlijke dater. Nieuwsgierig waarom deze Nederlandse datingsite zo snel in ledenaantal is gegroeid?

Deel dit artikel
Geef je reactie