Veeleisend zijn als je een partner zoekt, het is zo’n gekke gedachte nog niet. Want de kans bestaat nou eenmaal dat je een lange periode van je leven met je nieuwe partner doorbrengt. Er is echter een verschil tussen kieskeurig zijn zodat het je behoedt voor slechte partners en kieskeurig zijn waardoor je nooit uit het vrijgezellenbestaan wordt gehaald. Want als je té kieskeurig bent, dan kan het zomaar zijn dat je in je eentje overblijft.
Kieskeurigheid is ook een soort van zelfbescherming. Hoewel je misschien echt een relatie wilt, zorgen de gevoelens die met intimiteit gepaard gaan ervoor dat je op je hoede bent en je niet te snel wilt blootgeven, wat weer resulteert in extreme kieskeurigheid. Ook het hebben van te veel opties, vooral in de online datingwereld, kan uiteindelijk tegen je werken. En dat kan voor een te extreme vorm van kieskeurigheid zorgen. Maar, hoe weet je of je té kieskeurig bent?
Wanneer ben je kieskeurig?
Als je op zoek bent naar een nieuwe partner, dan is het logisch dat je kieskeurig bent. Het is dan ook aannemelijk dat als je op zoek bent naar een date, dat je een soort van checklist hebt die je wilt afvinken. Een goed gesprek, een gelijkwaardig gevoel voor humor, en je partner moet er ook goed uitzien natuurlijk: het zijn allemaal criteria waar je nieuwe partner aan moet voldoen.
Toch is het belangrijk dat je niet te selectief bent in je zoektocht. Je kunt namelijk de lat onrealistisch hoog leggen en mensen daarop afwijzen die gewoon heel erg leuk zijn. Niemand is perfect en daardoor moet je soms nou eenmaal wat water bij de wijn doen. En zeg nou zelf: als iemand jou zou beoordelen, dan zou je ook niet perfect uit de bus komen.
7 tekenen dat je te kieskeurig bent
Om je te behoeden voor deze fout, hebben we 7 tekenen dat je toch echt te kieskeurig bent. Als jij te kieskeurig bent, dan zul je jezelf waarschijnlijk herkennen in de volgende signalen:
1. Je hebt de neiging om het grootste deel van je tijd vrijgezel te zijn
Omdat bijna niemand aan jouw torenhoge normen kan voldoen, heb je de neiging om veel van je tijd alleen door te brengen in plaats van een relatie aan te gaan. Maar jij staat hier overigens niet alleen in. Veel mensen kampen met hetzelfde issue en blijven uiteindelijk liever vrijgezel dan dat ze een relatie delen met iemand waar ze niet volledig van overtuigd zijn.
2. Je fixeert je op de kleine dingen
Of het nu gaat om oppervlakkige voorkeuren, zoals de haarkleur of de soorten films die iemand leuk vindt; je focust je teveel op kleine dingen die je niet aanstaan. Sterker nog: het zijn dingen die je zelfs zou willen veranderen in een potentiële partner. Hoewel je diep van binnen weet dat het geen cruciale eigenschappen zijn die relaties maken of verbreken, heb je wel moeite om ze te accepteren. Je bent zelfs zo overgevoelig dat je dates hierdoor afwijst.
3. Je vindt bij iedereen wel iets dat je niet aanstaat
En dit komt in principe neer op het uitsluiten van potentiële partners na slechts één ontmoeting, zonder ze een eerlijke kans te geven. Je geest is namelijk uitermate goed in het zoeken naar kleine details en het opsporen van tekortkomingen, groot en klein, bij wie dan ook. Zelfs je vrienden wil je veranderen op hun onvolmaaktheden zodat ze voldoen aan jouw ideaalbeeld. Je blaast dingen op en transformeert onbenulligheden in desillusies. Voor jou weegt die ene reden om iemand niet leuk te vinden zwaarder dan de 99 redenen om dat wel te doen.
4. Je voelt zelden een sterke verbinding
Je raakt daarom heel snel uitgekeken op dates. Je voelt zelden een vonk, simpelweg omdat jouw normen te hoog zijn voor anderen om daaraan te voldoen. Je verwacht perfectie of in ieder geval dat de ander in de buurt komt van perfectie. Na een date of kennismaking overanalyseer je de ander waardoor je de ander al meteen uitvlakt als potentiële partner.
5. Je hebt strenge eisen waar je niet van afwijkt
Je gaat alleen uit met mensen die jouw “type” zijn. Je hebt een foto in je hoofd van de perfecte persoon, waarbij je al precies weet hoe de ogen, neus, en andere gezichtskenmerken eruit moeten zien. Jouw ideale date moet een soort replica van de persoon zijn die je op je netvlies hebt staan. Het hebben van een bepaald type kan in feite ook een bepaalde houvast geven, want zo weet je waar je naar op zoek moet gaan. Toch zul je iets flexibeler moeten zijn wat betreft jouw strenge eisen. Het is nou eenmaal realistisch dat jouw date wel die mooie blauwe ogen heeft, maar dat hij of zij niet de perfecte neus heeft.
6. Je stoot mensen af en dumpt ze moeiteloos
Vanuit menselijk oogpunt wil je het eigenlijk niet, maar toch merk je dat je er bar weinig moeite mee hebt om mensen de deur te wijzen en ze zomaar te dumpen. Je weet dat mensen niet als grof vuil behandeld moeten worden, maar toch sluit je mensen al razendsnel uit. En hoe vaker je dat doet, hoe makkelijker wordt om contacten te verbreken, te ghosten, en hoe moeilijker je geïnteresseerd raakt in iemand. Niemand lijkt ooit goed genoeg te zijn en dat geeft je, voor jouw gevoel althans, weer vrij spel om iemand weg te doen. Alsof het niets is.
7. Je gelooft dat aantrekkingskracht onmiddellijk moet zijn
Je bent er sterk van overtuigd dat er meteen een vonk moet overslaan bij het eerste moment dat je iemand ziet. Je verwacht meteen weggeblazen te worden door iemand, want alleen zo is je date perfect. Helaas is niet elke eerste date hetzelfde als op het witte doek van een Hollywood film. Aantrekkingskracht kan zich ook gaandeweg opbouwen. Je kunt ook steeds meer voor iemand vallen, zoals ook iemand beetje bij beetje voor jou kan vallen. Of dacht je dat elke date die bij jou aan tafel zit wel meteen als een blok voor jou valt?
Verliefd worden is meer...
... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.