‘In je DM sliden’ kan een relatie schaden, zegt onderzoek

Michael Slender
Door Michael Slender
5 minuten leestijd

Als je op een zondagochtend een DM ontvangt van iemand die je de avond ervoor hebt gesproken, dan zie je dat waarschijnlijk niet als een probleem. Zelfs niet als je een relatie hebt. Je bent gelukkig met je lief en vreemdgaan zou jij nooit doen. Daarom negeer je het bericht of houd je het kort. Of je zegt open en eerlijk dat je al met iemand bent.

Nu zou je kunnen denken dat dit ongevaarlijk is voor je relatie. Je doet immers het ‘juiste’. Maar volgens nieuw onderzoek is dit schadelijker voor je relatie dan je zou denken.

In je DM

Iedereen die ergens op het internet actief is – en dan vooral op sociale media – heeft ooit een ongewilde vorm van aandacht gekregen. Een minachtende opmerking op een forum, een misplaatste like op een verdrietig bericht of een DM van iemand die je niet kent. In de meeste gevallen zijn deze interacties onschuldig. Maar soms zit er een bericht tussen die niet zo onschuldig is en eerder een tikkeltje flirterig. En dat terwijl je een relatie hebt.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Of je nu de avances negeert of plichtsgetrouw meteen zegt dat je al bezet bent: het is niet ongevaarlijk voor je relatie, zo blijkt uit nieuw onderzoek van de Reichman University. Flirterige gesprekken met iemand die niet je liefdespartner is, kan een subtiel en onbewust effect hebben op hoe je je geliefde daarna ziet. Of met andere woorden: online flirten kan ertoe leiden dat jij je partner als minder aantrekkelijk ziet. Zelfs als je niets met de DM doet kan het gevolgen hebben voor je relatie.

De impact van online flirten

Mensen in een relatie gebruiken verschillende strategieën om hun relatie te laten slagen. Een van die strategieën is het negeren van alternatieve partners. De onderzoekers dachten echter dat deze alternatieve partners in het huidige tijdperk altijd op de loer liggen – en in je DM sliden wanneer ze dat willen – en dat dit ervoor zorgt dat negeren nauwelijks mogelijk is. Met twee onderzoeken onderzochten ze deze strategie en het effect van online flirten op relaties.

In beide onderzoeken, die gepubliceerd zijn in het tijdschrift Personal Relationships, lieten de onderzoekers deelnemers die op dat moment een relatie hadden chatten met een aantrekkelijk persoon (die eigenlijk lid was van het onderzoeksteam). Bij de ene helft van de deelnemers flirtte de aantrekkelijke persoon, bij de andere helft was het een neutraal gesprek.

Nadat ze met de aantrekkelijke persoon hadden gechat, mochten de deelnemers van het eerste onderzoek aangeven hoe aangetrokken ze zich op dat moment voelden tot hun huidige partner. Ook kregen ze een opdracht waarin ze onbewust aangaven hoe ze zich voelden ten opzichte van hun partner.

Voor de tweede studie kregen de deelnemers na het gesprek met de aantrekkelijke persoon een andere opdracht. Zij mochten de eerste seksuele fantasie die ze konden bedenken opschrijven. De fantasieën werden vervolgens geanalyseerd om te peilen hoe aantrekkelijk de deelnemers hun huidige partner vonden tegenover een alternatieve partner.

Flirten is nooit onschadelijk

Op basis van de bevindingen lijkt het erop dat flirterige gesprekken met onbekenden verre van onschadelijk zijn als je een relatie hebt. In de eerste studie hadden degenen met wie werd geflirt een slechter beeld van hun huidige partner (bewust en onbewust) dan degenen met wie niet werd geflirt. In de tweede studie hadden degenen met wie werd geflirt meer seksuele fantasieën waarin een alternatieve partner aanwezig was dan hun huidige partner.

Alles bij elkaar wijzen deze bevindingen op een harde waarheid: online flirten is nooit onschuldig als je een relatie hebt. Zelfs als je de DM niet beantwoordt of handelt naar het bericht dat je ontvangt, kan het ertoe leiden dat je meer naar alternatieven gaat verlangen. En tegelijkertijd verlang je dan minder naar je huidige partner.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie