Home Nieuws ‘Nadenken over alternatieven vergroot kans op overspel en relatiebreuk’

‘Nadenken over alternatieven vergroot kans op overspel en relatiebreuk’

2 minuten leestijd
0
single denken

Heb je je wel eens afgevraagd hoe je leven zou zijn als je niet een relatie had met je huidige partner, maar met de collega die je elke dag aan het lachen maakt? Als je zoals de meeste mensen bent, dan is de gedachte aan een andere partner weleens voorbijgekomen. Maar hoe vaker je nadenkt over een andere partner, hoe slechter dit is voor de toekomst van de relatie.

Nadenken over alternatieven – wat de onderzoekers de ‘monitoring van alternatieven’ noemen – vergroot de kans op overspel. En zelfs als vreemdgaan niet aan de orde is, kan het een relatiebreuk voorspellen. Dat blijkt uit nieuw onderzoek dat is gepubliceerd in het tijdschrift Journal of Social and Personal Relationships.

Denken aan een ander

Onderzoekers van de University of Denver volgden de relaties van 779 ongehuwde en heteroseksuele deelnemers over een periode van vier jaar. Op tijdstippen met een tussenpoos van ongeveer 4 tot 6 maanden gaven de deelnemers aan in hoeverre ze op dat moment een alternatieve partner overwogen. Bijvoorbeeld: “Ik denk veel na over hoe het zou zijn om met iemand anders dan mijn partner.” Aan het einde van het onderzoek verdeelden de onderzoekers de deelnemers in drie groepen:

#1 Populair voor Affaires

second love"Willen we niet allemaal weer de spanning ervaren? De nieuwigheid voelen en aandacht krijgen? Discretie en anonimiteit zijn gegarandeerd op Second Love."

Bekijk hoe het werkt
  1. Deelnemers die bij hun partner bleven en geen overspel pleegden.
  2. Deelnemers die overspel pleegden
  3. Deelnemers die een relatiebreuk meemaakten en geen overspel pleegden.

Uit de resultaten blijkt dat de deelnemers die gedurende het 4-jarige onderzoek een relatiebreuk met hun partner meemaakten, meer nadachten over andere partneropties dan degenen die bij hun partner bleven. En ook de deelnemers die gedurende het onderzoek overspel hadden gepleegd, dachten meer na over andere partneropties dan degenen die (zonder overspel) bij hun partner bleven.

Als het toeneemt

Bij degenen die aangeven hun partner te hebben bedrogen, gebeurde het nadenken over alternatieven steeds vaker. Ze dachten steeds meer en vaker aan andere potentiële partners, totdat ze uiteindelijk overspel pleegden. Bij degenen die bij hun partner bleven en geen overspel pleegden was dit juist andersom. Zij dachten juist iets minder na over alternatieven.

De conclusie die de onderzoekers trekken is duidelijk: mensen die meer tijd besteden aan het nadenken over alternatieve relatiepartners, hebben meer kans om vervolgens hun partner te bedriegen of een relatiebreuk met die partner te ervaren.

Relatieonderzoekers zijn al langer van mening dat het succes van een relatie mede wordt bepaald door een gebrek aan interesse in andere partners. In een ander onderzoek uit 1997 kwam dit ook al naar voren, waarin gesteld wordt dat geen betere voorspeller van het falen van een relatie is dan veel aandacht voor alternatieven.

Gedacht wordt dat het negeren van alternatieven een onderhoudsmechanisme kan zijn dat helpt om een gewenste relatie te behouden en te beschermen. De onderzoekers: “Zelfs als het gras groener is aan de andere kant van het hek, zullen gelukkige tuiniers het minder snel opmerken.”

Flirten niet alleen voor...

... singles? De meningen zijn verdeeld. Of je het nu goedkeurt of niet: een tweede liefde, avontuur en passie zijn met één tik op de virtuele knop binnen handbereik. Dankzij het oer-Hollandse Second Love kan dat bovendien in je eigen taal en niet op een schimmige datingsite uit het buitenland. Nieuwsgierig hoe het eraan toegaat op zo’n vreemdgaan datingsite?

Bekijk hoe het werkt
Laad meer artikelen
Laad meer in Nieuws

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

‘Lichaamsgeur onderscheidt vriend van vijand’

Soms ontmoet je iemand en voel je meteen dat je op één lijn zit. Het is misschien niet een…