Home Algemeen Hypo- en hypergamie: als jij of je partner ‘out of your league’ is

Hypo- en hypergamie: als jij of je partner ‘out of your league’ is

5 minuten leestijd
0
girl next door

Bij het daten stellen we zo’n beetje allemaal eisen onze mogelijke toekomstige partner. Sommige eisen zullen weliswaar wat zwaarder weg dan anderen, maar iedereen heeft wel een bepaald eisenpakket. Welke eisen dat precies zijn is natuurlijk iets heel persoonlijks, maar denk bijvoorbeeld aan fysieke kenmerken, persoonlijke interesses en zelfs religieuze voorkeuren.

Als we even jouw lijst met criteria erbij pakken: hoe belangrijk is het financiële gedeelte voor jou? Of om het recht op de man (of vrouw) te spelen: hoe belangrijk is het dat jouw partner geld heeft? Voor de meeste mensen in een welvarend land als Nederland zal het vooral belangrijk zijn dat de partner een baan heeft, nuttig is, en voldoende financiële stabiliteit biedt.

Anders wordt het als het om niets anders te doen is dan keiharde knaken. Oftewel: de keuze voor en interesse in een bepaalde partner hangt van niets anders af dan de bankrekening. Dat is misschien even slikken als je dat zo leest, maar het is niet ongewoon en er bestaat zelfs een psychologische term voor: hypergamie. Of zoals ze ook wel in de Amerikaanse videoclips zeggen: gold digging. We vertellen je graag meer over dit pikante onderwerp.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken." Bekijk de leukste singles

Hypergamie en hypogamie: wat betekent het precies?

Ondanks het feit dat we in het tijdperk leven van sociale en seksuele gelijkheid, moeten we wat hypergamie betreft toch een duik nemen in de geschiedenis. Hypergamie zorgt namelijk al eeuwenlang voor de nodige verhitte discussies. Traditioneel gezien staat hypergamie bekend als een huwelijk waarbij een vrouw trouwt met een man van een hogere sociale klasse.

De term hypergamie komt uit het Grieks en is een samenvoeging van hýper (over) en gámos (huwelijk). Het tegenovergestelde wordt ook wel hypogamie genoemd. In dat geval hebben we het over een huwelijk met een partner die in aanzien en fortuin ver beneden de ander staat.

Een eeuwenoud fenomeen

Je kunt je dus wel voorstellen dat dit fenomeen nogal ouderwets is. Terwijl de meeste gezinnen in de westerse wereld tegenwoordig uit tweeverdieners bestaan, was dat in een ver verleden wel anders. Toen was de man vaak kostwinner en dat betekende dat de vrouw soms volledig afhankelijk was van de man. Hypergamie komt daarom in de loop van de geschiedenis overal wel terug: in keizerlijk China gebeurde het al, net zoals in middeleeuws Europa en het klassieke Griekenland. In India en veel islamitische landen gebeurt het nog steeds.

“An inch to a man’s heart is a mile to his wallet.”

Waar en wanneer dan ook in de geschiedenis: hoe hilarischer de maatschappij, hoe meer de familie van de vrouw hoopte dat zij in klasse of sociale status zou stijgen. Of hypergamie daarmee in het welvarende westen verleden tijd is? Nee, alles behalve.

Golddiggers

De kans is groot dat je het woord ‘golddigger’ wel eens hebt gehoord. Rapper Kanye West (inmiddels ook bekend als Ye) gaf de term met zijn gelijknamige wereldhit mondiale bekendheid. Toch werd het woord in 1911 voor het eerst gebruikt in het boek The Ne’er-Do-Well. Hoewel het toen alleen refereerde naar mensen die uit zijn op geld, werd de term gold digger 4 jaar later wederom in een boek aangehaald. Ditmaal zou het echter gaan om een vrouw die uit was op een rijke partner en dus geld.

Een rasechte golddigger is dan ook niets anders dan een vrouw die haar oog laat vallen op een rijke man. Kennen we allemaal het beeld nog van de Playboy-baas Hugh Hefner? Dan kunnen we ook niet om de video’s heen van de veel jongere dames met wie hij zijn mansion deelde. ‘Dat soort vrouwen’ worden dus golddiggers genoemd. Dat betekent overigens niet dat de man altijd op leeftijd moet zijn: vaak is de financiële eis al genoeg om als golddigger te worden gekenmerkt.

novamora
Casual chat tip: Novamora
  • Chatten en flirten bij Novamora (18+)
  • Discreet en anoniem chatten
Bekijken op Novamora

Oudere man: jongere minnares

Desondanks zien we toch een opmerkelijk fenomeen en dat is dat oudere mannen met geld wat rusteloos kunnen worden als ze een bepaalde leeftijd zijn gepasseerd. Laten we het een soort van midlife crisis noemen onder mannen met geld. Tijdens deze levensfase zijn de mannen op zoek naar erkenning. Terwijl de vrouw thuis vaak al niet meer als spannend genoeg wordt gezien, wordt er op zoek gegaan naar een alternatief.

Die vurige wens uit zich vaak in de zoektocht naar een jongere vrouw. Toch is er in dit geval wel vaak één probleem: het leeftijdsverschil. Hoe dat probleempje kan worden opgelost? Juist, door geld. Een overvloed aan geld zorgt er namelijk voor dat de jongere dame in kwestie tevreden wordt gehouden, zodat de oudere man krijgt wat ‘ie wil. In de praktijk zorgt dat voor een onnatuurlijke relatie waarbij cadeaus en andere verwennerijen de boventoon voeren.

Wees gewaarschuwd

In het bovenstaande geval is de rijke man zich ervan bewust dat zijn financiële status de drijfveer vormt van de jonge vrouw om tijd met hem door te brengen. Het wordt echter gevaarlijker als de man of vrouw niet inziet dat hij of zij wordt misbruikt vanwege de financiële status.

Golddiggers zetten namelijk continu aan op excessieve cadeaus, luxe vakanties, maar ook op leningen en periodieke betalingen. Het probleem daarbij is vaak dat de golddigger leeft van het geld dat wordt verdiend aan de partner, zonder daar zelf voor te hoeven werken.

Je zult dan ook zien dat de gesprekken voortdurend over geld gaan. Ben je zelf op zoek naar een relatie die wel op liefde is gebaseerd? Dan zul je alert moeten zijn voor dit soort gedrag.

Sugar daddy dating

Hoewel het misschien een grappige term is, kunnen we er niet omheen dat het sugar daddy dating ook Nederland heeft bereikt. We kennen het fenomeen vooral vanuit de VS: daar waren studenten op zoek naar een geldschieter om de vaak dure studies te kunnen betalen. In ruil daarvoor kluste de studente bij als sugar baby. Dat betekent dat er samen tijd werd doorgebracht met de sugar daddy, zolang die maar geld zou geven.

Welke invulling het samenzijn tussen de sugar daddy en de sugar baby precies krijgt, hangt af van de afspraken die beide tussen elkaar maken. Maar je kunt er zelf hoogstwaarschijnlijk wel een gedachte bij vormen. Inmiddels heeft dit zogeheten sugar daddy dating nu ook Nederland bereikt en dat betekent dat er ook weer nieuwe vormen zijn: zo kan het in veel gevallen ook draaien om een stukje gezelligheid in ruil voor geld. Niet altijd is seks de belangrijkste drijfveer. Dit zijn de bekende sugar daddy datingsites in Nederland:

Wat is een sugar daddy?

We hebben de term hierboven dus al laten vallen, maar concreet gezien kan een sugar daddy worden gezien als een oudere man met geld die een veel jongere vrouw financiert. Dan kunnen we het hebben over de studiekosten, maar bijvoorbeeld ook over woonlasten, net als kleding en andere luxe merkartikelen. Aan geld is bij de sugar daddy dus geen gebrek en dat heeft de sugar baby ook door. Sterker nog: voor de sugar baby is dat de enige reden om aan te pappen met de sugar daddy.

Hoe deze relatie precies vormt wordt gegeven, hangt af van de twee personen in kwestie, want in wezen is er geen sprake van een vaste regel. De dame kan dan vaak ook worden gezien als gezelschapsdame en hoeft daardoor niet per definitie seksuele tegenprestaties te vervullen. Zo zijn er ook tal van voorbeelden waarbij een etentje of een gezamenlijke vakantie onder sugar daddy dating worden geschaard.

Een relatie op voorwaarden

Sugar daddy dating hoeft daarom niet perse als iets negatiefs of onprettigs te worden gezien. Het gaat er uiteindelijk om dat beide partners zo hun voordelen hebben bij de relatie. Wat voor de ene relatie vooral kan bestaan uit seksueel contact, kan bij andere relaties juist weer bestaan uit goede gesprekken. Hoewel er geen keiharde overeenkomst wordt gesloten is vaak van tevoren wel duidelijk waar beide partners naar op zoek zijn.

In de wereld van sugar daddy dating zien we echter toch steeds vaker dat de voorwaarden van het samenzijn bij voorbaat al besproken worden. Dat zien we terug op de datingsites zoals Richmeetbeautiful. Op zich is dat ook wel logisch, want de sugar daddy investeert namelijk geld in de relatie. En waar geld wordt geïnvesteerd moet verantwoording worden gegeven. Ook dat is sugar daddy dating, oftewel hypergamie anno 2018.

Meer mensen zoals jij...

... willen weleens wat anders proberen dan swipen. Zij willen meer diepgang, iets serieus, een échte kans op liefde. Uit onze statistieken blijkt dat 68% van deze groep singles dezelfde datingapp kiest. Ontdek zelf waarom elke maand 5.5 miljoen berichten worden verzonden op deze datingapp.

Bekijk welke app dit is
Laad meer artikelen
Laad meer in Algemeen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Single reizen voor hoger opgeleiden: dit zijn de garanties van VillaVibes

Scrol door Instagram of surf over het web en er is content genoeg om je inspiratie te geve…