Gebruik je seksuele opwinding om jezelf ‘beter te voelen’ tijdens een slechte dag? Dan zou er sprake kunnen zijn van een seksverslaving, ook wel hyperseksualiteit genoemd. Het is een diagnose die nog steeds veel controverse met zich meebrengt op het gebied van zowel psychologie als seksualiteit. Het is tenslotte moeilijk om te meten hoeveel van een libido te veel is. Want wanneer heb je je seksleven niet meer onder controle? Wat is te veel en meer dan “normaal”?
Wat is hyperseksualiteit precies?
Men spreekt van hyperseksualiteit, wanneer iemand ongecontroleerd seksueel gedrag vertoont. Het gaat hierbij om een sterker ontwikkeld libido dan wat als normaal wordt beschouwd in de maatschappij. In de loop der tijden zijn er vele benamingen geweest voor het fenomeen: hyperseksualiteit, nymfomanie (voor vrouwen), satyriasis (voor mannen), seksuele compulsie en ten slotte ook gewoon seksverslaving.
Wanneer het zo ver gaat dat je seksuele gedrag problemen met zich meebrengt, wordt van een seksverslaving gesproken. Dit kan invloed hebben op je sociale leven en verschillende problemen veroorzaken. Hyperseksualiteit kan een symptoom van manie zijn en ook kan het een verminderde remming of een behoefte aan “verboden” seks omvatten. Dit is hoe hyperseksualiteit zich zoal kan uiten:
- Veelvuldig fantaseren over seks
- Veel verschillende seksuele contacten hebben
- Veelvuldig vreemdgaan
- Overmatige porno kijken
- Herhaaldelijk telefoonseks
- Regelmatig prostitutiebezoek
- Dwangmatige en veelvuldige masturbatie
- Herhaalde affaires
- Exhibitionisme
Wanneer je hyperseksueel bent of een seksverslaving hebt, betekent dat dat je geen controle hebt over je seksuele gedrag. Je wilt vaker en langer aan seks doen dan de gemiddelde mens om je heen. En dat kan lastig zijn, zeker wanneer jij een partner hebt die niet hyperseksueel is. Of wanneer je zelfs helemaal geen partner hebt.
Het kan zelfs zo ver gaan, dat het problemen op het werk veroorzaakt. En in je sociale leven. Je seksuele drang kan namelijk zo sterk zijn, dat je gewelddadig wordt of zelfs de wet overtreedt.
De verhoogde behoefte of druk voor seksuele bevrediging kan daardoor vervelende consequenties hebben: voor jezelf, maar ook voor anderen.
Hyperseksualiteit is een terugkerende, intense en overmatige preoccupatie met seksuele fantasieën en gedragingen die individuen maar moeilijk kunnen beheersen.1
Hyperseksualiteit door de jaren heen
Of en wanneer iemand als hyper seksueel wordt gezien, hangt van meerdere factoren af. Zo ook van de maatschappij en haar kijk op seksualiteit. Zo mogen vrouwen tegenwoordig openlijk kenbaar maken dat zij van seks houden, maar wanneer dit vroeger gebeurde werd daar heel anders op gereageerd. Dan noemde men een vrouw al snel een nymfomane en werd er gedacht dat zij aan een vorm van hysterie leed.
Dat is sinds de seksuele revolutie nogal veranderd, hoewel het nog steeds meer geaccepteerd wordt als mannen openbaar over seks praten en ervan genieten, dan wanneer vrouwen dat doen.
Monogaam of toch meerdere partners?
Wanneer je ervoor kiest om meerdere (bed)partners te hebben, wordt dat in sommige culturen gezien als een vorm van hyperseksualiteit. Je zou dan zoveel drang hebben naar seks, dat dit als ongezond wordt gezien. Maar in andere culturen is het hebben van meerdere partners juist heel normaal. Daarom is het niet gemakkelijk om vast te stellen of iemand hyperseksueel is.2
Je kunt iemand die vaker aan seks wil doen dan jij ook als hyperseksueel bestempelen, maar dat betekent nog niet dat hij of zij dat daadwerkelijk is. Misschien heb jij zelf namelijk wel minder vaak dan gemiddeld seks of behoefte naar seks. Oordeel daarom niet te snel.

Casual chat tip: Novamora
- Chatten en flirten bij Novamora (18+)
- Discreet en anoniem chatten
Wanneer wordt hyperseksualiteit een probleem?
De ene persoon houdt nu eenmaal meer van seks en doet dit vaker dan een ander. Dat is natuurlijk helemaal niet erg, want iedereen mag voor zichzelf bepalen wat hij of zij fijn vindt. Maar wanneer wordt hyperseksualiteit een probleem?
Vaak zin hebben in seks en daarop inspelen is absoluut niet erg, zelfs niet als dit vaker is dan gemiddeld. Maar wanneer je er klachten door krijgt, dan wordt het een probleem. Je kunt dan misschien niet voldoende seksuele bevrediging vinden, wat kan leiden tot frustratie en op lange termijn zelfs tot psychische problemen.
Volgens PsychCentral zoeken veel mensen met hyperseksualiteit behandeling voor de seksuele verslaving, maar alleen nadat ze aanzienlijke gevolgen hebben gehad voor hun gezondheid, carrière, financiën en relaties. De meeste mannen zoeken aanvankelijk naar een behandeling voor de seksverslaving om verlichting te vinden en hulp te krijgen bij de negatieve ervaringen in hun leven.
Verbroken relaties, juridische of interpersoonlijke persoonlijke, dreiging van een scheiding of ze worden verlaten door hun partner: het zijn de voornaamste redenen die genoemd worden. Ook zoeken ze vaak hulp als hun seksuele gedrag negatieve gevolgen heeft, zoals het verlies van een baan of nog erger: een arrestatie.
Wat kun je ertegen doen?
Dat hyperseksualiteit een echt probleem kan vormen, is dus wel duidelijk. Maar wat kun je ertegen doen? Wanneer het seksuele gedrag uit de hand dreigt te lopen (of dat al doet) kun je hiervoor behandeld worden. Professionele hulp is altijd verstandig als je het gevoel hebt dat je het niet alleen aankunt. Zij beseffen dat het een gevoelig onderwerp is en dat het voor de persoon die eraan lijdt, erg lastig kan zijn om hyperseksualiteit bespreekbaar te maken.
Bij een behandeling van hyperseksualiteit ga je doorgaans eerst terug naar de oorzaak. Wat zijn de factoren waardoor het heeft kunnen ontstaan? En wat houdt de klachten in stand? De behandeling van hyperseksualiteit richt zich op het leren begrijpen, beheersen en controleren van de verlangens en het seksuele gedrag, terwijl een goede balans wordt gezocht: een psychisch evenwicht.
Je bent niet de enige...
... die zich afvraagt wat de meest sexy datingsite is. Avontuur, passie en een beetje pittig: wist je dat je ergens discreet en anoniem kunt daten? Er is één datingsite waar dat allemaal kan: Novamora is het geheime online plekje voor de avontuurlijke dater. Nieuwsgierig waarom deze Nederlandse datingsite zo snel in ledenaantal is gegroeid?