Wat is ‘hardballing’? Hoe jonge singles duidelijk zijn over wat ze willen

Michael Slender
Door Michael Slender
6 minuten leestijd

Online daten is nooit makkelijk geweest. Datingapps hebben het vinden van potentiële partners misschien makkelijker gemaakt, maar het maken van een keuze is alleen maar moeilijker geworden. Want hoe maak je nu een goede keuze als de opties bijna onbeperkt zijn? Hoe maak je onderscheid tussen goed en fout, tussen geschikt en ongeschikt, wanneer je weet dat singles maar al te graag de waarheid verdraaien om aantrekkelijker te lijken?

Wat dat betreft is de digitale datingwereld altijd al een mentaal mijnenveld geweest. De onzekerheid domineert alle fases van het datingproces, omdat je nooit echt weet met wie je te maken hebt. We kunnen zelfs wel stellen dat het een test van je mentale vaardigheden is, vooral nu we in een tijd zijn beland waarin het lijkt alsof de datingregels – zowel gesproken als onuitgesproken – voortdurend veranderen. En een van de meest frustrerende aspecten is dat je in een situatie terecht kunt komen waarin je niet weet waar je staat.

Heb je het gevoel dat je niet achter het stuur zit van je eigen datingleven? Dat je in een denkbeeldige auto van een ander bent gestapt, niet wetende of je ooit je eindbestemming zal bereiken? Dat is precies waar hardballing een einde aan maakt.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Wat is hardballing?

Hardballing is een nieuwe datingtrend om duidelijk te zijn over waar je naar op zoek bent. Al vanaf het moment dat je lid wordt van een datingapp ben je eerlijk over je intenties. Geen twijfels of jij en de ander wel hetzelfde willen en geen onduidelijke situaties waarin de olifant in de kamer maar niet wordt benoemd. Hardballing schept duidelijkheid over wat je nu werkelijk wilt – of dat nu een serieuze relatie is, casual daten of vriendschap.

De naam van de trend is afkomstig van het spelen van een ‘hardball’, een Amerikaanse uitdrukking waarmee je zegt dat iemand stellig en vastberaden is om te krijgen wat hij of zij wil.

“Het is een aardige vent, maar hij kan een ‘hardball spelen’ als dat nodig is.”

Bij hardballing komt het er in feite op neer dat je van tevoren heel duidelijk bent over je verwachtingen van een relatie. Dat kan een uitgestippeld tijdschema zijn dat aangeeft wanneer je wilt samenwonen en kindjes wilt krijgen of dat je juist geen vaste relatie wilt, maar wel een friend with benefits. Als je plannen niet overeenkomen met die van de ander, dan is het meteen vaarwel.

Logan Ury, de Director of Relationship Science bij Hinge, legt het uit: “Hardballing is een nieuwe datingterm die betekent dat iemand duidelijk is over de verwachtingen van een relatie, of je nu een serieuze langdurige verbintenis wilt of een casual fling.” In andere woorden: je komt direct ter zake om erachter te komen of er geen mismatch is in de intenties.

Waarom de ‘hardball’ zo goed is

Hardballing stelt je in staat om weer plaats te nemen achter het stuur van je eigen datingleven. Je hoeft niet te wachten tot iemand je een vaag teken geeft. Je twijfelt niet meer of de neuzen dezelfde kant opstaan. Je creëert zelf de voorwaarden waarop je wilt daten. Het is een positieve no-nonsense datingtrend waarmee je voorkomt dat je tijd en emotionele energie verspilt aan mensen die je tijd gaan verspillen.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

“Het eerste wat ik vraag is meestal: waar ben jij naar op zoek?” zegt Bea (21). “Als het niet hetzelfde is als ik, ga ik meteen door. Op die manier verspil je geen tijd en blijf je niet in contact met mensen die niet hetzelfde willen als jij.”

Een ‘hardball’ spelen is ook een manier om te voorkomen dat je je na maanden realiseert dat het niets gaat worden, terwijl je dat vanaf het begin al had kunnen weten. Dankzij deze aanpak kun je jezelf weghouden van relaties die nergens toe leiden.

Een positieve trend

Van een hele stapel datingtrends die de laatste jaren voorbij zijn gekomen, van ghosting tot breadcrumbing en vele anderen, hebben we eindelijk een trend die een nuttige bijdrage levert. Deze relatief nieuwe verandering in het gedrag van gebruikers op datingapps wordt toegeschreven aan Generatie Z – jonge volwassenen in de leeftijd van 18 tot 25 jaar – die het sterkst zijn vertegenwoordigd op de app. Als we bijvoorbeeld kijken naar het gebruikersbestand van Tinder, dan bestaat de helft ervan uit gebruikers in deze leeftijdsgroep.

Generatie Z heeft over het algemeen een meer eerlijke en oprechte manier waarop ze met elkaar omgaan. Ze spelen minder spelletjes met elkaar, verlangen meer authenticiteit en durven zich eerder kwetsbaar op te stellen. Wat vooral bijdraagt aan de nieuwe trend is dat ze meer ‘recht voor de raap’ zijn dan eerdere generaties, wat heeft geleid tot de nieuwe trend die ‘hardballing’ wordt genoemd.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe 1 op de 3 leden er een partner vindt.

Deel dit artikel
Geef je reactie