5 fases van een break-up waar mannen én vrouwen doorheen gaan

Michelle Mulder
Door Michelle Mulder
11 minuten leestijd

Of je nu een lange relatie van 45 jaar achter de rug hebt of een relatie van twee jaren: iedereen gaat door dezelfde fases van een break-up heen. De een is er weliswaar sneller doorheen dan een ander, maar iedereen doorloopt dezelfde vijf fases. Heb je alle vijf fases doorlopen? Dan kun je oprecht zeggen dat je de break-up verwerkt hebt.

5 fases van een break-up

De fases van een break-up zijn eigenlijk vergelijkbaar met die van rouw. Het zijn er vijf, volgens de wereldberoemde psychiater Elisabeth Kübler-Ross. Ze ontwikkelde een model rouwmodel (fases van rouw) dat aantoonde hoe mensen een traumatische of ingrijpende ervaring in hun leven verwerken. Als je weleens een dierbare bent verloren, dan kun je deze vijf fases herkennen.

De verwerking van een break-up is in feite niet anders: het is ook de verwerking van het verlies van een dierbare. Diegene is er natuurlijk nog wel, alleen niet meer in jouw leven. De vijf fases van een break-up waar je doorheen moet zijn: ontkenning, boosheid, het gevecht aangaan, depressie en aanvaarding.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

De ene fase kan heel kort zijn, terwijl de andere fase veel langer duurt. Het verschilt ook per persoon hoelang iemand rouwt om een relatiebreuk en hoelang de verschillende fases duren. Je kunt het niet forceren. Het enige dat je kunt doen is de fases ondergaan.

Fase 1: Ontkenning

De eerste fase waar iedereen doorheen moet na een break-up is ontkenning. Je vindt de waarheid zo onwerkelijk. Je kunt het eigenlijk niet begrijpen. Daarom ontken je de break-up in eerste instantie. Je bent zo vertrouwd met je ex dat het niet realistisch voelt. Jullie hebben zoveel samen gedaan en samen gedeeld. Het dringt nog niet tot je door dat jullie echt uit elkaar zijn. Je ontkent het en klampt je vast aan die geweldige herinneringen die jullie samen hebben gemaakt.

Je ex heeft jullie relatie bijvoorbeeld verbroken. Je bent in complete shock. Je bent op zoek naar antwoorden en die krijg je niet. Omdat het de beslissing van je ex is, en niet van jou, is deze al veel verder in dit proces. Jij zit met allerlei vragen en ontkennen is dan de enige uitweg. Ook krijg je vaak niet direct antwoorden van je ex op de waaromvraag. Dit zorgt voor verwarring en daarom is het makkelijk om de break-up te ontkennen dan het te verwerken.

Fase 2: Boosheid

De tweede fase is boosheid. Je hebt de ontkenningsfase achter de rug en je ontkent het niet langer. Het is de werkelijkheid en je beseft dat de relatie echt over is. Dan voel je ineens heel veel boosheid. Boos op je ex, op de vrienden en familie van de ex. Misschien wel op de nieuwe partner van je ex. Dit is een fase in jouw proces dat heel lang, maar ook heel kort kan duren. Je kunt je in deze fase van het proces vaak verdrietig en boos voelen.

Vaak zie je dat mensen in deze fase veel berichtjes naar hun ex versturen. Ze zijn gevuld met boosheid en frustratie. Je gaat je ex ontvrienden op social media en mogelijk ook zo snel mogelijk alle spullen en zaken die je aan je ex herinneren weg willen doen.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

In deze fase wisselen boosheid en verdriet elkaar regelmatig af. Ook kun je in deze fase nog wel eens terugvallen naar de eerste fase. Je gaat de break-up dan ineens weer ontkennen. Dat is niet raar of vreemd. Het is heel normaal dat deze fases door elkaar heen lopen.

Fase 3: Het gevecht aangaan

Na de fase van ontkenning en boosheid kom je in de fase terecht waarin je het gevecht aangaat. Dit moet je zien in doelen die je jezelf gaat opleggen. Je besluit je leven weer op te pakken. Je ziet vaak dat mensen in deze fase veel nieuwe projecten op zich nemen. Ze gaan fanatiek sporten en gaan bij allerlei commissies.

Je denkt tijdens deze fase dat je over je ex heen bent. Maar niets is minder waar. Zodra je de mogelijk hebt, zoek je je ex nog op social media. Je houdt in de gaten wat de ander allemaal doet. Eigenlijk vertoon je een lichtelijke vorm van stalkingsgedrag.

Doordat je allerlei activiteiten bent aangegaan, geef je jezelf, anderen en ook je ex het gevoel dat je helemaal over de break-up heen bent. Als je er even goed over nadenkt, dan weet je echter dat je nog steeds hoop houdt op een hereniging met je ex.

In deze fase neem je veel te veel hooi op je vork. Je wilt je verdriet niet voelen, dus je gaat je leven vullen met allerlei andere activiteiten, om het pijnlijke gevoel maar niet te voelen.

Fase 4: Depressie

Je komt in de vierde fase terecht. Dat is de depressieve fase. Omdat je in de vorige fase zo ontzettend het gevecht met vooral jezelf bent aangegaan, val je in deze fase in een diep, donker gat. Je voelt je nog ellendiger dan in de voorgaande fases. Want in deze fase ga je pas echt het verdriet en gemis voelen.

Je komt er in deze fase achter dat jij je ex mist. Je voelt je somber, verdrietig, boos, gefrustreerd. Kortom: je zit in een depressie. In deze fase kun je gaan nadenken over de tijd vóórdat je een relatie had met je ex. Hoe was je leven toen? Welke vrienden had je? Welke hobby’s? Misschien heb je wel dingen voor je ex opgegeven? Dan is het tijd om die leuke dingen weer op te pakken.

Probeer in deze fase niet te snel een nieuwe relatie te starten. Dat is een veelgemaakte fout. Mensen denken vaak dat je het snelst over je ex heen komt door een relatie te beginnen met iemand anders. Dat kun je beter niet doen. Je zit nog steeds in de rouwverwerking van je oude relatie. Totdat je alle vijf fases hebt doorlopen, kun je beter geen nieuwe relatie aangaan.

Fase 5: Aanvaarding

De vijfde fase is die van aanvaarding. Je hebt het ontkent, je bent boos geweest, je hebt je leven proberen op te pakken, je bent depressief geweest. En nu ben je eindelijk zo ver om je breuk te aanvaarden. Deze laatste fase zorgt ervoor dat je weer terug op aarde komt. Je ontdoet je van je joggingbroek of huispak. Je voelt je misschien verslagen en je geeft het op. Je weet dat je ex niet meer bij je terugkomt en je weet ook dat je daar niets meer aan kunt veranderen.

Ondanks dat je de break-up hebt aanvaard, kun je nog steeds af en toe overvallen worden door verdriet. Maar naarmate de tijd verstrijkt, zal dit steeds minder vaak voorkomen. In deze fase kun je toegeven dat jullie uit elkaar zijn gegaan. En heel belangrijk, je houdt je niet meer bezig met het terugwinnen van je ex.

Ook voel je je hoopvol over de toekomst. Je hebt geen depressieve gedachten meer. Je kunt gelukkig weer normaal functioneren. Je baas zal er ook erg blij mee zijn. En je ziet de mogelijkheden die de toekomst jou biedt.

In deze laatste fase van de break-up kun je de relatie loslaten. Je voelt geen boosheid of haatgevoelens meer ten opzichte van je ex. Je weet nu namelijk dat je het ook alleen kunt. Je hebt de ander niet nodig om gelukkig te zijn en om te functioneren. Ook heb je in deze fase vaak een antwoord op de waaromvraag. Je weet nu waarom de relatie is stukgelopen. Je hebt weer zelfvertrouwen en je kunt er weer tegenaan.

Het is nooit makkelijk

Iedere break-up is lastig, verdrietig en pijnlijk. Ook als jij degene bent die de relatie beëindigt, ga je door deze fases heen. Misschien niet in dezelfde volgorde en misschien niet allemaal, maar in de meeste gevallen wijkt het niet veel van de vijf fases af.

Voor degene die de relatie verbreekt gaat de verwerking doorgaans een stuk sneller. Het is daarom belangrijk dat je weet dat het voor je ex moeilijker is. Deze zag de break-up misschien niet eens aankomen en is er ineens mee geconfronteerd. Voor je ex duurt de rouwverwerking daarom waarschijnlijk veel langer.

Het is belangrijk om daar rekening mee te houden en ook om begrip te tonen als jij al wel het hele traject hebt doorlopen, maar je ex nog niet. Omdat jij weet in welke fase je ex zit, kun je begrip tonen, ook als je ex even niet zo aardig of vriendelijk tegen je is.

Zoals gezegd lopen deze fases door elkaar. Het is niet zo dat je de ene fase helemaal afsluit voordat je aan de volgende fase begint. Er zit een natuurlijk verloop in deze fases. Af en toe val je even terug naar de vorige fase en soms zit je misschien al wel in de volgende fase. Het heeft geen zin om te overhaasten, want dan duurt het hele rouwproces alleen maar langer.

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Deel dit artikel
Geef je reactie