Eenzijdige vriendschap? Dit zijn 12 signalen die het bewijzen

Michelle Mulder
Door Michelle Mulder
9 minuten leestijd

Lange tijd dacht je dat jullie een hechte vriendschap hadden, vol hilarische situaties, avonturen en avondjes op de bank. Maar naarmate de tijd verstrijkt, begin je steeds meer te twijfelen. Het lijkt steeds vaker alsof jij degene bent die het initiatief neemt, de appjes stuurt en de plannen maakt. Je merkt dat de balans in jullie relatie langzaam maar zeker naar één kant begint te hellen.

Telkens wanneer je contact zoekt, krijg je het gevoel dat het gesprek niet echt van de grond komt. Je vriend(in) lijkt afgeleid en niet echt geïnteresseerd in wat er in jouw leven gaande is. Het voelt alsof jij de enige bent die moeite doet voor de vriendschap. Je stelt oprechte vragen en toont interesse, terwijl de ander dat niet doet en zich zelfs een beetje terugtrekt. De leuke en betekenisvolle gesprekken van vroeger lijken te zijn vervangen door oppervlakkige en onbelangrijke onderwerpen. Daarom vraag jij je af: heb ik een eenzijdige vriendschap?

Wat is een eenzijdige vriendschap?

Een eenzijdige vriendschap is een situatie waarin er een onbalans is in het geven en nemen tussen beide vrienden. In een gezonde vriendschap is er een wederzijdse uitwisseling van steun, interesse en inzet. Maar in een eenzijdige vriendschap overheerst een gevoel van onevenwichtigheid en voelt het alsof je meer geeft dan je ontvangt.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Jij levert bijvoorbeeld het grootste deel van de inspanningen om de vriendschap in stand te houden, terwijl de ander weinig moeite lijkt te doen. Het voelt alsof jij de enige bent die de eerste stap zet en energie investeert in de vriendschap. Je voelt je teleurgesteld en afgewezen wanneer je wéér degene bent die de eerste stap zet. Want je weet dat het niet vanuit de ander komt.

Een voorbeeld van een eenzijdige vriendschap is wanneer je constant degene bent die het initiatief neemt om af te spreken. Je start de appgesprekken en stelt plannen voor, terwijl de ander nooit hetzelfde doet. Terwijl jij tijd vrijmaakt voor om de vriendschap te onderhouden, is dat andersom niet het geval. Jij past je aan de ander aan, niet andersom. Jij stelt vragen en toont interesse, de ander doet dat niet.

12 signalen die wijzen op een eenzijdige vriendschap

Begin je te twijfelen aan de balans in de vriendschap? Vraag je je af of het wel echt een gezonde vriendschap is? Aan de hand van deze tekenen kun je ontdekken of de vriendschap eenzijdig is.

1. Er is er maar één die initiatief neemt (jij)

Je merkt dat jij altijd degene bent die het initiatief neemt om contact te leggen en af te spreken. In het begin viel het misschien niet op, maar later werd het steeds duidelijker: de ander lijkt zelden of nooit hetzelfde te doen. Dit kan erop wijzen dat de vriendschap eenzijdig is en dat de balans zoek is.

2. Oppervlakkige gesprekken

De gesprekken met je vriend(in) lijken steeds oppervlakkiger te worden. Er wordt geen interesse getoond in jouw leven, er worden weinig vragen aan je gesteld en de gesprekken draaien voornamelijk om de ander. Een gezonde vriendschap vereist wederzijdse interesse en betrokkenheid. Als dit slechts van één kant komt, dan is de vriendschap eenzijdig.

3. Eenrichtingsverkeer van steun

Je bent een goede vriend. Altijd sta je klaar om je vriend(in) te steunen. Wat het ook is, jij bent er voor je vrienden. Maar wanneer jij steun nodig hebt, lijkt de ander er niet voor jou te zijn. Terwijl jij alles voor je vriend(in) doet, is deze niet bereid om tijd en moeite te investeren om jou te helpen.

novamora
Casual chat tip: Novamora
  • Chatten en flirten bij Novamora (18+)
  • Discreet en anoniem chatten
Bekijken op Novamora

4. Er is geen gelijkwaardige inspanning

Als je merkt dat jij voortdurend degene bent die tijd vrijmaakt om samen door te brengen, terwijl de ander zelden hetzelfde doet, kan dit wijzen op een eenzijdige vriendschap. Een gezonde vriendschap vraagt om inspanningen van beide kanten. Als de ander niet bereid is om actief de vriendschap te onderhouden, dan duidt dit op eenzijdigheid.

5. Het put je emotioneel uit

Een teken van een eenzijdige vriendschap is dat je je steeds uitgeput voelt door de relatie. Het gevoel altijd de last te dragen en weinig terug te krijgen, kan zowel mentaal als emotioneel uitputtend zijn. Dit komt omdat de balans niet gelijkwaardig is. Je kunt geen energie putten uit de relatie, in plaats daarvan word je er constant door uitgeput.

6. Het gaat altijd om de ander

Je merkt dat je vriend(in) haast nooit vragen stelt over jouw leven, interesses of passies. De verdediging van je scriptie? Er is nooit naar gevraagd, terwijl je vooraf hebt gezegd dat je het extreem spannend vond. De ander lijkt weinig interesse te tonen in wat jou bezighoudt en focust voornamelijk op zichzelf.

7. Eenrichtingsverkeer van gunsten

Of je nog even snel voor je vriend langs de Albert Heijn wil gaan? Natuurlijk wil jij dat. Je vriend(in) vraagt continu om gunsten of hulp, maar toont weinig bereidheid om hetzelfde voor jou te doen. Als je dit herkent, dan lijkt het alsof de vriendschap voornamelijk draait om wat ze van jou kunnen krijgen.

8. Onoprechte excuses en afwezigheid

Wanneer je vriend(in) steeds excuses verzint om niet af te spreken of plannen op het laatste moment annuleert, kan dit wijzen op een eenzijdige vriendschap. Je wordt niet gewaardeerd op een manier zoals het zou moeten. Als je het gevoel krijgt dat je er niet echt toe doet, dan gaat het meestal om een eenzijdige vriendschap.

9. Gebrek aan ondersteuning in moeilijke tijden:

Wanneer je te maken hebt met uitdagingen, verdriet of verlies, ontdek je dat je vriend(in) er niet echt voor je is. Empathie? Dat wordt niet getoond. Misschien lijkt de ander wel helemaal niet beschikbaar wanneer jij ze het meest nodig hebt.

10. Gevoel van ongelijkheid

Als je nadenkt over de rolverdeling tussen jullie, dan voel je je niet als een gelijke. De ander is superieur, jij inferieur. Dat kan betekenen dat ze zich gedragen alsof ze belangrijker zijn dan jou, je ideeën negeren of je het gevoel geven dat je mening er niet toe doet. Dit gevoel van ongelijkheid kan de vriendschap niet alleen eenzijdig, maar ook ongezond maken.

11. Gebrek aan compromissen

Als jij iets wilt, dan kan het nooit. Maar als de ander iets wil, dan móet het gebeuren. Dit duidt op een eenzijdige vriendschap omdat de behoeften van je vriend(in) altijd voorrang krijgen boven die van jou. Het voelt alsof er geen rekening wordt gehouden met jouw behoeften.

12. Verwaarlozing

Je merkt dat je vriend(in) regelmatig belangrijke dingen negeert of vergeet. Denk dan aan je verjaardag, gebeurtenissen die belangrijk voor je zijn of zelfs gewoon het beantwoorden van appjes. Dit gebrek aan betrokkenheid kan erop wijzen dat de balans zoek is.

Hoeveel van deze tekenen herken je in jullie vriendschap? Word je soms genegeerd en je behoeften verwaarloost? Of voel je je minder dan je vriend? Als je meerdere tekenen herkent, kun je ervan uitgaan dat je een eenzijdige relatie hebt.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie