9 dingen die echte vrienden nóóit zullen doen

Michelle Mulder
Door Michelle Mulder
7 minuten leestijd

Vrienden hebben is leuk. Zeker als dit vrienden zijn waar je op kunt bouwen en waar je altijd op kunt rekenen. Als je vrienden met iemand bent, dan ben je er voor de ander. Er zijn veel dingen die je voor elkaar doet, maar er zijn ook dingen die je juist níet doet als je met iemand bevriend bent. De meeste dingen die je beter niet doet liggen erg voor de hand. Maar we hebben de belangrijkste don’ts toch even voor je op een rijtje gezet.

9 dingen die echte vrienden nóóit zullen doen

Er zijn bepaalde dingen die je niet doet als vrienden zijnde. Van roddelen tot de waarheid verzwijgen: we noemen de belangrijkste punten zodat je kunt voorkomen dat jij deze dingen doet. Eigenlijk is het vanzelfsprekend dat je dit niet doet, maar zo is het ook meteen weer een goed geheugensteuntje.

1. Alleen over jezelf praten

Om te beginnen zorg je er als vrienden voor dat je niet enkel en alleen maar over jezelf praat. Dat is niet erg sociaal, maar ook niet bepaald leuk voor de ander. Natuurlijk mag je dingen over jezelf vertellen, maar geef de ander ook de kans dat te doen. En dat niet alleen: luister er dan ook goed naar en met interesse.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

2. Roddelen

Iets wat je nooit doet als je goed met iemand bevriend bent? Dat is over de ander roddelen. Als je vriend of vriendin ter sprake komt, dan kun je wel wat over hem of haar vertellen. Maar je zegt geen lelijke dingen en je roddelt al helemaal niet over de vriend in kwestie. Het is niet erg dat de naam eens wordt genoemd, maar je roddelt niet achter de rug om. Als mensen iets van of je vriend willen weten, moeten ze het maar zelf aan de persoon zelf vragen.

3. Alleen dingen doen als het jou uitkomt

Een echte vriend is er altijd voor je en staat klaar als er wat is. Dit betekent dus ook dat je niet alleen iets samen doet of de ander helpt als het jou uitkomt. Als je met iemand bevriend bent, zorg je ervoor dat je er bent voor elkaar, ook als het net even wat minder goed gaat of er een probleem is dat moet worden opgelost.

4. Geheimen doorvertellen

Een ander belangrijk punt is dat je de geheimen die je vriend of vriendin met je deelt niet doorvertelt aan anderen. Het principe van een geheim is dat dit in vertrouwen met je wordt gedeeld. Dit betekent dus dat het niet voor anderen bestemd is en dat je het geheim niet doorvertelt, want daarmee beschaam je het vertrouwen van je vriend of vriendin.

5. De ander proberen te veranderen

Een vriend of vriendin accepteert je voor wie je bent. Probeer dus nooit om de ander te veranderen of bepaalde dingen op te dringen, omdat jij vindt dat ze het anders moeten aanpakken. Een goede vriend geeft advies en biedt hulp aan, maar veroordeelt jou niet voor de dingen die je doet. Een vriend laat je in je waarde. Zoals jij in elkaar zit, zit jij nu eenmaal in elkaar en dat is niet anders. Als je dat als vriend niet accepteert, zal dat de vriendschap kapotmaken.

6. Bestaande vrienden negeren

Als je andere vrienden hebt gemaakt, dan betekent dat niet dat je geen contact meer kunt hebben met de vrienden die je al langer kent. Sluit je vrienden nooit buiten en negeer deze zeker niet. Je kunt de ander niet plotseling laten stikken voor iemand anders, want dat is erg kwetsend voor de persoon in kwestie.

Misschien kunnen jullie allemaal samen vrienden worden en anders kun je je tijd verdelen tussen je vrienden. Als je vriend of vriendin jou buitensluit en je niet vraagt voor bepaalde activiteiten, uitstapjes of om samen leuke dingen te doen, zal het contact ook snel verwateren.

novamora
Casual chat tip: Novamora
  • Chatten en flirten bij Novamora (18+)
  • Discreet en anoniem chatten
Bekijken op Novamora

7. De waarheid verzwijgen

Echte vrienden zijn eerlijk tegen je. Als je een leugentje om bestwil tegen je vriend of vriendin vertelt, is dat niet erg. Maar zorg ervoor dat het niet uit de klauwen loopt. Als jullie een echt goede vriendschap hebben, dan mag de waarheid gezegd worden. Je hoeft er dan ook niet voor terug te deinzen om dit te doen.

Heeft je vriend(in) bijvoorbeeld een kledingstuk gekocht dat echt niet goed staat? Dan zeg je dat als goede vriend gewoon. Je zorgt er op die manier voor dat je BFF niet voor schut loopt of in een gênante situatie terechtkomt. Dat laatste moet je sowieso proberen te voorkomen als vriend zijnde.

8. Je vriend niet steunen

Echte vrienden staan achter en naast je, bij alles wat je doet. Als je vrienden jou niet stimuleren in wat je doet, zoals je werk, studie, hobby, andere vriendschappen of relaties, dan zal de vriendschap waarschijnlijk snel ten einde zijn. Eigenlijk zijn het dan gewoon slechte vrienden. Als vriend motiveer je de ander, geef je desgewenst goede raad en mag je zeker je mening uiten, maar daarin val je je vriend of vriendin nooit af.

9. Alleen een vriend zijn op social media

Een goede vriend ben je niet alleen op social media. Ook in het dagelijkse leven staat deze voor je klaar. Er is niets mis met vriendschappen sluiten via bijvoorbeeld Instagram, Snapchat en TikTok. Dat is ook fijn om te doen, want zo heb je ook contact met andere mensen. Zorg er echter voor dat je de vriendschap verder opbouwt als dat de moeite waard is. Zo word je echte vrienden die veel voor elkaar betekenen en die niet enkel een keertje online een berichtje sturen als ze daar zin in hebben.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie