Home Relatie 13 dingen die je moet weten over je vriend(in)

13 dingen die je moet weten over je vriend(in)

6 minuten leestijd
0
hersenen harten

Of je nu net een gloednieuw stel bent of al jaren samen; je weet waarschijnlijk nog niet alles van je partner. Het mooie van relaties is dat je de rest van je leven – elke dag – nieuwe dingen over je partner kunt blijven ontdekken. Zie je jezelf nog een lange tijd of voor altijd samen met je partner? Dan zijn er toch een aantal belangrijke dingen je over elkaar moet weten.

Het lijkt misschien een beetje overdreven om ver vooruit te denken, maar deze vragen zullen op een gegeven moment erg belangrijk worden. Vroeg of laat. Of je er nu klaar voor bent of niet. Het is daarom belangrijk om je partner de juiste vragen te stellen. In welke fase van de relatie je ook zit.

Stel vragen

Onthoud dat er altijd ruimte is om elkaar nóg beter te leren kennen, dus je kunt net zo goed nu beginnen. Houd je relatie gezond en communicatief door constant dingen te blijven vragen en altijd toegewijd te blijven om je partner te leren kennen. Blijf altijd interesse tonen in hem of haar. Ook als je al jaren bij elkaar bent, blijf vragen stellen. Je partner kan je nog verrassen en juist daardoor blijft de relatie spannend en verfrissend.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Bekijk '999 vragen aan jezelf'

13 dingen die je over elkaar moet weten

Dit zijn 13 punten die je zeker als partners over elkaar moet weten. Stel elkaar de juiste vragen, zodat je alles over elkaar te weten komt. En kom erachter welke rol jij kan spelen in hun leven.

1. Wat hun favoriete hobby’s zijn

Als je iemand begint te leren kennen, is dit onderwerp vrij gemakkelijk door te nemen. Het is waarschijnlijk een onderwerp dat je in de eerste (serieuze) gesprekken bespreekt. Het leren over de hobby’s van je partner is een geweldige manier om een idee te krijgen of je eventueel bij elkaar zou passen. Hopelijk deel je bepaalde hobby’s die je eventueel samen kunt gaan doen.

Let op: je hoeft natuurlijk niet alle hobby’s met elkaar te delen. Is hij dol op voetbal en kan jij voetbal niet uitstaan? Dan is dit natuurlijk geen dealbreker. Hetzelfde geldt voor de make-up hobby van een vrouw, wat voor een man een niet zo typische hobby is. En dat is helemaal geen probleem. Het is juist gezond om in een relatie je eigen dingen te blijven doen – zonder de ander.

2. Wat hun favoriete eten of drinken is

Het is altijd goed om te weten wat jij en je partner leuk, lekker en heerlijk vinden. Zo kun je erachter komen of je overeenkomsten hebt. En het is ook handig om je partner gewaardeerd te laten voelen. Zo is het geweldig om – zonder te vragen – hun perfecte koffie in de ochtend te serveren of hun favoriete avondmaaltijd klaar te maken als verrassing.

3. Wat ze doen om te ontspannen

Of je nu aan het begin van een nieuwe relatie staat of je klaarmaakt om de volgende stap te zetten: het is erg belangrijk om te weten wat de favoriete manier van je partner is om te ontspannen. Misschien houdt je partner wel van een bubbelbad, een bepaald gerecht of een weekendje met vrienden. Als je dit weet, kun je ze helpen wanneer ze gestrest zijn.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.. Download deze 25 berichtjes

4. Hoe hun dagelijkse en wekelijkse routines eruit zien

In het begin van een relatie is dit niet zo’n groot probleem, maar op het moment dat je gaat samenwonen is het een must om elkaars routine te leren kennen. Zeker als je gaat samenwonen, is het van belang om de routine aan elkaar aan te passen. Als je een ochtendmens bent en je partner een nachtbraker, kun je dan goed samenleven? Zorg dat je elkaar routines respecteert en probeer compromissen te sluiten, zodat je niet langs elkaar heen gaat leven.

5. Wat hun allergieën of medische behoeften zijn

Als je voor een langere tijd samen met je partner bent, is het ideaal als je weet wat de eventuele allergieën of medische behoeften van de ander zijn. Op het gebied van allergieën is het om veiligheidsredenen belangrijk om te weten wat ze wel of niet veilig kunnen eten. En hoe je moet reageren als het plotseling opspeelt. Heeft je partner medische problemen of een chronische ziekte die een invloed kan hebben op het dagelijks leven? Dan is het zeer belangrijk om ervan op de hoogte van te zijn. Zo kun je partner altijd helpen.

6. Hoe hun relatie met hun familie en vrienden is

Op een dag word je voorgesteld aan de vrienden of familie van je partner, dus het is belangrijk om voorbereid te zijn. Stel je partner dus vooraf een aantal vragen over deze relaties. Zijn ze hecht met hun familie? Wie is hun favoriete familielid? Of zijn er eventuele spanningen in de relatie waarvan je op de hoogte moet zijn?

7. Wat hun grootste persoonlijke of professionele doelen zijn

Of ambitie nu wel of niet hoog op je lijstje staat met ideale eigenschappen, het is belangrijk om in ieder geval te weten wat voor plannen je partner heeft voor de toekomst. Zo wil je vriend of vriendin in de toekomst misschien wel graag in het buitenland gaan wonen of een eigen bedrijf beginnen. Dit zijn belangrijke punten in een relatie, dus het is fijn als je daarvan op de hoogte bent. Je kunt vragen stellen als:

  • “Werk je op dit moment ergens naartoe?”
  • “Wat is jouw idee van succesvol zijn?”
  • “Hoe zie je de toekomst voor je?”
  • “Wat wil je in het leven bereiken?”

8. Wat hun politieke overtuigingen zijn

Politiek is een belangrijk onderdeel van ieders leven, dus zorg ervoor dat jullie allebei op één lijn zit over bepaalde belangrijke kwesties. Je hoeft natuurlijk niet over alles eens te zijn en op dezelfde partij te stemmen, maar het is wel belangrijk om enigszins op eenzelfde lijn te zitten. Dit kan anders later in de relaties wellicht nog een probleem gaan vormen. Sta open voor het stellen van vragen aan je partner over hun overtuigingen.

9. Wat hun persoonlijke of spirituele overtuigingen zijn

Het belang van religie verschilt sterk van persoon tot persoon. Je hoeft zeker niet dezelfde geloofsovertuiging te hebben, maar het is wel handig als je weet hoe je partner daarin staat. Stel de juiste vragen en het kan een mooi zinvol gesprek op gang brengen dat jullie beiden dieper bij elkaar zal brengen.

Zou je met iemand met een andere religie willen trouwen? Zou je kinderen willen opvoeden onder een bepaald geloofssysteem? Of wil je liever met geen enkele religie te maken hebben? Stel jezelf eerst deze vragen en ga daarna het gesprek met je partner aan.

10. Hoe zij de relatie voor zich zien

Dit is mogelijk de belangrijkste vraag die je aan je vriend, vriendin of een potentiële partner voor de lange termijn kunt stellen. Niet elke relatie eindigt in een huwelijk en dat is prima. Wat niet goed is, is om de relatie te starten met bepaalde verwachtingen en een aantal maanden later met een gebroken hart te eindigen, omdat je partner blijkbaar niet dezelfde verwachtingen had. Stel je partner dus vragen als:

  • “Ben je op zoek naar een langdurige relatie?”
  • “Sta je open voor het huwelijk?”
  • “Ben je geïnteresseerd in een serieuze relatie?”
  • “Hoe ziet een ideale relatie er voor jou uit?”

11. Wat ze hebben geleerd van eerdere relaties

Relatiegeschiedenis is niet iets waar iedereen graag over praat. Maar vertrouw erop dat als je dit vroeg bespreekt, je uiteindelijk veel tijd en moeite kan besparen. Veel mensen merken dat ze keer op keer dezelfde fouten in relaties maken, dus het is zeer verstandig om dit op tijd te bespreken. Zo kun je eenvoudig voorkomen dat dit niet opnieuw in je huidige relatie zal gebeuren.

12. Wat ze het meest nodig hebben van een partner

De juiste vragen aan je partner stellen is niet alleen een proces om de ander te leren kennen. Je leert namelijk ook wat zij van jou in een relatie vragen. Heeft je partner iemand nodig die hen veel ruimte geeft of juist iemand die hen enorm veel zekerheid biedt? Dit is het type informatie dat je moet weten voordat je een langdurige en serieuze relatie aangaat. Het is heel fijn om je zelfverzekerd te voelen dat je hem of haar ook alles kunt geven wat hij of zij nodig heeft. Wees niet bang om te vragen wat je voor hen kunt doen. Niet alleen om de ander gelukkig te maken, maar ook jezelf.

13. Wat hun gevoelens over het huwelijk en gezinsuitbreiding zijn

Op een bepaald moment in een relatie zal het huwelijk ongetwijfeld ter sprake komen. Net als de vraag over de kinderwens. Veel mensen stellen het gesprek over huwelijk of gezinsuitbreiding uit tot het punt dat ze zeker zijn dat ze de ware hebben gevonden. Maar het gesprek is wel essentieel om redelijk vroeg te hebben, om te weten waar je staat.

Als je bijvoorbeeld ooit getrouwd wilt zijn en kinderen wilt, dan moet je zeker zijn dat je partner er ook voor openstaat. Anders kun je een lange tijd samen met je partner zijn en er pas na een aantal jaar achter komen dat jullie niet hetzelfde willen. En dat is wat niemand wil.

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Bekijk de vijf talen van de liefde
Laad meer artikelen
Laad meer in Relatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

9 manieren om ‘ik mis je’ te zeggen zonder het te vertellen 

Als je graag bij iemand bent, dan mis je deze persoon wanneer hij of zij er niet is. Dit k…