Home Datingsites ‘Er zijn nog steeds datingwebsites die misleiden met nepprofielen’

‘Er zijn nog steeds datingwebsites die misleiden met nepprofielen’

1 minuten leestijd
0
fraude oplichting

De titel zegt het al: er zijn nog steeds datingsites die gebruikmaken van nepprofielen zonder daarover duidelijk te zijn. Terwijl je denkt dat je met een schoonheid gaat afspreken in de nabije toekomst, zit een fysieke afspraak er nooit in. Volgens de Autoriteit Consument & Markt (ACM) is dat niets anders dan misleiding. En daar hebben ze gelijk in.

Opgepast: ze zijn er nog steeds

Vandaag, op de dag van de liefde, brengt de ACM naar buiten dat er nog steeds datingsites zijn die mensen op deze manier om de tuin leiden. Deze datingsites vermelden niet duidelijk dat het om een fictief profiel gaat. Met zo’n profiel is een date niet mogelijk, omdat het simpelweg een medewerker van de datingsite is.

Als er een mogelijkheid is om te chatten op de datingsite, dan moet het duidelijk zijn of je chat met de echte persoon die in het profiel staat beschreven of met een zogenaamde ‘chatoperator’ met een fictief profiel. Dat gebeurt nog steeds niet altijd, zo meldt de ACM.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken." Bekijk de leukste singles

Duidelijke afspraken

Eerder heeft de ACM al duidelijke afspraken gemaakt met 17 datingsites die gebruikmaakten van nepprofielen. Met de bedrijven achter deze datingsites zijn de volgende afspraken gemaakt:

  • Als gebruiker van de datingsite moet je duidelijke informatie krijgen over de status van de gebruikte profielen (welke nep zijn en welke niet), zodat je weet waar je aan toe bent.
  • Bij vragen moet de chatoperator eerlijk zijn over zijn of haar rol op de datingsite.
  • Kwetsbare mensen moeten extra worden beschermd en door de chatoperator gewaarschuwd worden dat zij met een chatoperator praten en niet met de persoon die in het profiel staat beschreven.

Ruim 2 miljoen euro compensatie

Onderdeel van deze afspraken was ook dat Nederlanders die van de onderzochte datingsites gebruikmaakten en daardoor gedupeerd werden, dit bedrag terug konden krijgen omdat ze waren misleid. Daarop hebben ongeveer 2500 mensen zich gemeld die gezamenlijk een compensatie hebben ontvangen voor een bedrag van ruim 2 miljoen euro. Het ging daarbij om vrij forse bedragen tot tienduizenden euro’s.

Ben je aan het lijntje gehouden door zo’n fictief profiel, terwijl niet duidelijk werd vermeld dat het om een nepprofiel ging? De ACM wil graag dat je daar melding van doet via het ACM ConsuWijzer-loket.

Meer mensen zoals jij...

... willen weleens wat anders proberen dan swipen. Zij willen meer diepgang, iets serieus, een échte kans op liefde. Uit onze statistieken blijkt dat 68% van deze groep singles dezelfde datingapp kiest. Ontdek zelf waarom elke maand 5.5 miljoen berichten worden verzonden op deze datingapp.

Bekijk welke app dit is
Laad meer artikelen
Laad meer in Datingsites

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

‘Dating app match online inspecteren verkleint kans op romantiek’

Je veegt naar rechts in een datingapp en wordt verrast door de instant match. Nog voordat …