Home Datingsites Toezichthouder ACM doet invallen bij datingsites met nepprofielen

Toezichthouder ACM doet invallen bij datingsites met nepprofielen

1 minuten leestijd
0
keurmerk

De Nederlandse toezichthouder ACM heeft afgelopen week diverse invallen gedaan bij bedrijven achter datingsites. De invallen zijn onderdeel van een onderzoek van de ACM naar het gebruik van nepprofielen. De kwestie rondom nepprofielen speelt al langer en heeft inmiddels tot Kamervragen geleid. Afgelopen week kwamen er eindelijk antwoorden waarin duidelijk werd dat de Nederlandse overheid er nog geen goed zicht op heeft. De invallen van de ACM hebben hier mogelijk mee te maken.

Altijd opletten

De ACM geeft het advies om altijd goed op te letten als je op een datingsite per bericht dient te betalen. Volgens de toezichthouder betaal je dan zonder dat je het weet voor het contact met een nepprofiel. In deze gevallen chat je met een operator die betaald krijgt voor het versturen van berichten. Voordat je lid wordt van een datingsite is het daarom altijd verstandig om eerst de voorwaarden door te lezen. Inmiddels vermelden vrijwel alle datingsites met fictieve profielen dit op de website, vaak onderaan op de homepage.

Het wordt aangeraden om eerst te Googlen op de naam van een datingsite om erachter te komen of er klachten zijn van gebruikers. Hiernaast is het verstandig om niet zomaar geld uit te geven aan datingsite. Controleer eerst wat je er precies voor krijgt en of er sprake is van een abonnement.

Klaar met swipen?

lexa "NIET swipen, MEER diepgang: Lexa is precies dat. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken." Bekijk de leukste singles

Dit zijn de signalen

Volgens de toezichthouder zijn er aantal signalen waar je op moet letten als je lid wordt van een datingsite. Als je bijvoorbeeld direct na het aanmelden veel berichten ontvangt maar ontwijkende antwoorden wanneer je via andere kanalen contact wil, zoals Whatsapp of e-mail, dan is het tijd om op te letten. De reacties die je krijgt zijn bovendien vaak te mooi om waar te zijn. Wanneer je als 50-jarige man bijvoorbeeld aan de lopende band berichten ontvangen van prachtige 25-jarige vrouwen dan is er iets niet in de haak.

De toezichthouder onderzoekt of er sprake is van misleiding en of er andere regels overtreden worden door de datingsites. Wanneer gebruikers het idee hebben te chatten met een echt persoon en willen afspreken terwijl dit niet mogelijk is dan is er vermoedelijk sprake van misleiding. Volgens de ACM zijn het vooral kwetsbare consumenten die er slachtoffer van worden. Doordat het onderzoek nog loopt heeft de toezichthouder niet bekendgemaakt welke datingsites onderzocht worden.

Meer mensen zoals jij...

... willen weleens wat anders proberen dan swipen. Zij willen meer diepgang, iets serieus, een échte kans op liefde. Uit onze statistieken blijkt dat 68% van deze groep singles dezelfde datingapp kiest. Ontdek zelf waarom elke maand 5.5 miljoen berichten worden verzonden op deze datingapp.

Bekijk welke app dit is
Laad meer artikelen
Laad meer in Datingsites

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Vreemdgaan in droom? Dit is wat een slippertje in dromenland betekent

Als je ooit wakker bent geworden met een twijfelachtig gevoel over wat je zojuist hebt mee…