Toezichthouder ACM doet invallen bij datingsites met nepprofielen

Michael Slender
Door Michael Slender
3 minuten leestijd

De Nederlandse toezichthouder ACM heeft afgelopen week diverse invallen gedaan bij bedrijven achter datingsites. De invallen zijn onderdeel van een onderzoek van de ACM naar het gebruik van nepprofielen. De kwestie rondom nepprofielen speelt al langer en heeft inmiddels tot Kamervragen geleid. Afgelopen week kwamen er eindelijk antwoorden waarin duidelijk werd dat de Nederlandse overheid er nog geen goed zicht op heeft. De invallen van de ACM hebben hier mogelijk mee te maken.

Altijd opletten

De ACM geeft het advies om altijd goed op te letten als je op een datingsite per bericht dient te betalen. Volgens de toezichthouder betaal je dan zonder dat je het weet voor het contact met een nepprofiel. In deze gevallen chat je met een operator die betaald krijgt voor het versturen van berichten. Voordat je lid wordt van een datingsite is het daarom altijd verstandig om eerst de voorwaarden door te lezen. Inmiddels vermelden vrijwel alle datingsites met fictieve profielen dit op de website, vaak onderaan op de homepage.

Het wordt aangeraden om eerst te Googlen op de naam van een datingsite om erachter te komen of er klachten zijn van gebruikers. Hiernaast is het verstandig om niet zomaar geld uit te geven aan datingsite. Controleer eerst wat je er precies voor krijgt en of er sprake is van een abonnement.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Dit zijn de signalen

Volgens de toezichthouder zijn er aantal signalen waar je op moet letten als je lid wordt van een datingsite. Als je bijvoorbeeld direct na het aanmelden veel berichten ontvangt maar ontwijkende antwoorden wanneer je via andere kanalen contact wil, zoals Whatsapp of e-mail, dan is het tijd om op te letten. De reacties die je krijgt zijn bovendien vaak te mooi om waar te zijn. Wanneer je als 50-jarige man bijvoorbeeld aan de lopende band berichten ontvangen van prachtige 25-jarige vrouwen dan is er iets niet in de haak.

De toezichthouder onderzoekt of er sprake is van misleiding en of er andere regels overtreden worden door de datingsites. Wanneer gebruikers het idee hebben te chatten met een echt persoon en willen afspreken terwijl dit niet mogelijk is dan is er vermoedelijk sprake van misleiding. Volgens de ACM zijn het vooral kwetsbare consumenten die er slachtoffer van worden. Doordat het onderzoek nog loopt heeft de toezichthouder niet bekendgemaakt welke datingsites onderzocht worden.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie