Parship, Paiq, Elitedating; allemaal datingsites waar je gematcht wordt aan andere singles op basis van een geavanceerd dating algoritme. Je meldt je aan bij de datingsite waarna je gevraagd wordt om een lange lijst met vragen in te vullen. Het doel van deze vragenlijst is om het algoritme te voorzien van genoeg informatie, zodat je gekoppeld kunt worden aan iemand anders.
De magie van het algoritme komt zo pas tot uiting als alle vragen ingevuld zijn. Het gevolg is dat je niet meer hoeft na te denken of iemand bij je past of niet; het algoritme bepaalt wie aan wie gekoppeld wordt. Je hoeft niet meer vijf keer met iemand op date om erachter te komen dat iemand heel anders over de toekomst denkt dan jij. Het klinkt mooi, maar werkt dit ook?
Wat zegt onderzoek?
In een recent onderzoek, dat gepubliceerd is in het vakblad Psychological Science, komt namelijk naar voren dat er geen formule is die kan bepalen of er een match is. Datingsites vertellen dat het perspectief op een relatie te voorspellen valt aan de hand van een reeks kenmerken, eigenschappen en voorkeuren.
In dit onderzoek is machine learning gebruikt om te testen hoeveel interesse iemand in een andere persoon heeft. In twee speeddating onderzoeken werden ongebonden personen van tevoren gevraagd om een vragenlijst met meer dan 100 vragen in te vullen. Aan de hand van deze vragenlijst moest de machine die de berekening deed kunnen weten met welke personen een match zou ontstaan.
Na de speeddates werd duidelijk dat de voorspellingen niet relevant waren; de resultaten van de matches waren volstrekt willekeurig en niet gebaseerd op de eigenschappen en kenmerken uit de vragenlijst. Aan de hand van dit onderzoek wordt nu gesuggereerd dat het van tevoren niet te voorspellen is of er een match tussen twee personen zal zijn.
Uitsluiten voor meer kans
In werkelijkheid kan het helpen om vooraf de kans op een match te voorspellen op bepaalde eigenschappen. Zo is de kans dat een vrouw van 1.85m niet wil daten met een man van 1.55m behoorlijk groot. Hetzelfde geldt voor iemand die in Groningen woont en gematcht wordt met iemand uit Limburg. Bepaalde eigenschappen, kenmerken en voorkeuren spelen altijd een rol in online daten.
Door personen uit te sluiten op basis van bepaalde eigenschappen blijft er een groep singles over die beter bij iemand passen. Denk jij dat de algoritmes van de Nederlandse datingsites kunnen helpen bij het vinden van een match?
Verliefd worden is meer...
... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.