Wat is saaie seks? Dit is wat onderzoek zegt over ‘seksuele verveling’

Michael Schouten
Door Michael Schouten
6 minuten leestijd

Er zijn weinig activiteiten die zo opwindend zijn als seks. Dat is ook de reden waarom we er de hele dag door aan denken – en nee, niet zo vaak als elke 7 seconden, zoals velen denken. Het is iets wat iedereen doet of naar verlangt. Sterker nog, het voortbestaan van de mens hangt ervan af. Maar ondanks dat we er zoveel aan denken, kan seks een probleem gaan vormen in een relatie. Want iets dat zo opwindend is als seks, kan ook saai worden.

Iedereen die de stomende seksscènes op Netflix als voorbeeld neemt, weet dat er nog wat werk aan de winkel is als ze naar hun eigen seksleven kijken. De strakke lichamen die over elkaar heen rollen laten het lijken alsof dát normale seks is. Maar als we dan naar onze eigen sekslevens kijken, is de realiteit toch heel wat anders.

Dezelfde standjes, routines, handelingen en ook nog eens dezelfde partner. Seks mist – in de meeste gevallen – de intensiteit die we zien op het witte doek. Soms voelt het gewoon wat teleurstellend, doorsnee en eentonig. En dat kan ertoe leiden dat je seks saai gaat vinden.

Dating vol passie?

novamora"Laat je VERLEIDEN tot een pittige date: Novamora is dé datingsite voor singles en stellen die op zoek zijn naar spanning en avontuur."

Wat is saaie seks?

Wetenschappers die geïnteresseerd zijn in seksueel welzijn zijn begonnen om juist dat te onderzoeken: de rol van saaie seks, ook wel seksuele verveling genoemd. In een nieuwe studie, gepubliceerd in de Journal of Sex and Marital Therapy, vroegen onderzoekers aan 653 Portugese deelnemers in de leeftijd van 18 tot 75 jaar wat zij bestempelen als saaie seks. De onderzoekers van de Porto University vroegen de deelnemers om te reageren op een simpele open vraag: “Wat is seksuele verveling voor jou?” De meeste deelnemers waren getrouwd of samenwonend (51%) of waren aan het daten (24%).

Hoewel iedereen een andere invulling geeft aan saaie seks, verwijst ongeveer de helft van de deelnemers naar de keren dat de seks routinematig, eentonig en repetitief aanvoelde. Voor de meeste ondervraagden is dat de beste definitie van ‘saaie seks’. Voor anderen betekent seksuele verveling dat het voortkomt uit een gevoel dat seks hen werd ‘verplicht’ – dat seks werd gezien als een plicht of verplichting in hun relatie. Voor anderen is saaie seks het gevolg van monogamie, het resultaat van seks hebben met één persoon over een langere periode.

Eentonigheid

Over het algemeen gezien koppelden de deelnemers saaie seks vaak aan eentonigheid, zoals altijd in dezelfde seksuele posities blijven, verminderde seksuele interesse en seks die niet plezierig of bevredigend was. Seksuele verveling werd ook geassocieerd met een gebrek aan emotionele connectie en niet genoeg seks hebben.

“Seksuele verveling heeft verschillende vormen, maar het is vaak gekoppeld aan aspecten van routine en aan lage niveaus van seksueel verlangen, bevrediging en plezier”, vertelt hoofdauteur Leonor de Oliveira tegen tegen PsyPost. Ze merkt op dat veel mensen die hulp zoeken voor problemen met seksuele verlangens niet per se disfunctioneel zijn en in plaats daarvan verveeld zijn geraakt door seksuele eentonigheid. “Ik denk dat dit vooral geldt voor vrouwen, die vaker worden gediagnosticeerd met seksuele verlangens”, zegt ze.

Wat onderzoekers weten over seksuele verveling

Om ervoor te zorgen dat stellen betere keuzes maken in de slaapkamer, zijn Oliveira en collega’s eerder al op zoek gegaan naar de factoren die bijdragen aan seksuele verveling. Want, zo zeiden ze eerder, terwijl iedereen (inclusief relatie-experts) weet dat seksuele verveling in veel relaties speelt, was het onderzoek ernaar schaars.

Om een beter beeld te krijgen van het hoe en waarom voerden Oliveira en collega’s in 2021 een analyse uit. Ze verzamelden alle artikelen over saaie seks en kwamen uit op 43 artikelen. Dit zijn de opvallende conclusies die zij trokken uit de analyse van al deze artikelen:

novamora
Casual chat tip: Novamora
 • Chatten en flirten bij Novamora (18+)
 • Discreet en anoniem chatten
Bekijken op Novamora
 1. Het wordt geassocieerd met de algemene neiging tot verveling.
 2. Het wordt geassocieerd met narcistische persoonlijkheid, wat ook verband houdt met de algemene neiging tot verveling.
 3. Het wordt geassocieerd met ‘seksuele depressie’, je neerslachtig voelen over je seksleven.
 4. Het wordt geassocieerd met een verminderd algemeen welzijn.
 5. Masturbatie staat in samenhang met seksuele verveling, relatieverveling en verveling.
 6. Verveling wordt geassocieerd met problematisch gedrag: dwangmatig en riskant seksueel gedrag.
 7. Het wordt geassocieerd met verminderde seksuele reacties, waaronder minder seksuele opwinding en verlangen.
 8. Het staat in verband met lage seksuele bevrediging, ontrouw, relatieconflicten en ontevredenheid.
 9. Verminderde seksuele verveling wordt geassocieerd met sekspositiviteit en een bereidheid om seksuele nieuwigheid na te streven.
 10. Mensen hebben de neiging om aan te nemen dat seksuele verveling onvermijdelijk is in langdurige relaties. Dit kan echter een self-fulfilling prophecy zijn, omdat dit niet zo hoeft te zijn.
 11. Het wordt geassocieerd met algemene verveling in relaties, waarbij relationele seks als minder opwindend wordt beschouwd dan casual seks.
 12. Mannen die meer stimulatie van partners nodig hebben, ervaren hogere niveaus van seksuele verveling.
 13. Mannen rapporteren over het algemeen meer seksuele verveling dan vrouwen.

Je bent niet de enige...

... die zich afvraagt wat de meest sexy datingsite is. Avontuur, passie en een beetje pittig: wist je dat je ergens discreet en anoniem kunt daten? Er is één datingsite waar dat allemaal kan: Novamora is het geheime online plekje voor de avontuurlijke dater. Nieuwsgierig waarom deze Nederlandse datingsite zo snel in ledenaantal is gegroeid?

Deel dit artikel
Geef je reactie