Hoe vaak denken mannen écht aan seks?

Jay
Door Jay
11 minuten leestijd

We beginnen even met een snelle vraag: waar denk je op dit moment aan? Tuurlijk, aangezien je dit blogartikel leest, zit er waarschijnlijk iets in je hoofd dat seksueel getint is, maar toch is de kans groot dat je daar kort voor dit artikel ook al aan dacht.

Want denken we met z’n allen niet de hele godganse dag aan seks? Mannen zouden zelfs elke 7 seconden aan seks denken. Tenminste, als we de mythe moeten geloven.

Toch haalt onderzoek deze nogal pikante bewering de laatste jaren steeds vaker onderuit. Zo zijn er dan ook resultaten die aantonen dat mannen wel vaak aan seks denken, maar niet zó vaak. Hoe vaak mannen dan wél aan seks denken? Daar gaan we het vandaag met je over hebben. Wat in ieder geval wel overeind blijft is dat ze mannen er veel meer mee bezig zijn dan vrouwen. Want, ja, ook de dames komen aan bod. Nieuwsgierig? Lees dan snel verder.

Dating vol passie?

novamora"Laat je VERLEIDEN tot een pittige date: Novamora is dé datingsite voor singles en stellen die op zoek zijn naar spanning en avontuur."

Wat zeggen de onderzoeken?

Dat we simpelweg heel erg vaak aan seks denken. Of je nu aan het werk bent, op school zit, onderweg bent, of thuis zit: we ontkomen er vaak niet aan om aan seks te denken. Het is immers een natuurlijk iets aan het mens zijn en er zijn ook voortdurende prikkelingen die onze gedachten weer laten terugvallen op seksuele gedachten.

Veel mensen zullen wel eens hebben gehoord over de nogal sterke bewering dat mannen zelfs elke zeven seconden aan seks denken. Toch zijn er geen onderzoeken die deze bewering ondersteunen en waar de uitspraak op gebaseerd is, is dan ook niet helemaal bekend. Hoe dan ook, deze mythe blijft ook wetenschappers bezighouden en dat betekent dat er zelfs onderzoek naar is gedaan.

Klopt de ‘eens per 7 seconden’?

Want laten we even terugvallen op die welbekende 7 seconden en er een snelle rekensom op loslaten. Elke 7 seconden aan seks denken komt neer op 514 keer per uur en zo’n 8224 keer per dag, even ervan uitgaande dat je 8 uur per dag van je nachtrust geniet (onbewuste seksuele gedachten tijdens het slapen tellen we dus niet mee). Dat zijn nogal wat keren als je het aan ons vraagt.

Niet zo gek dus dat veel onderzoekers in twijfel begonnen te stellen, want als je meer dan 8000 keer per dag aan seks denkt, dan wordt het wel erg lastig om ook maar normaal te functioneren als mens. De eens per 7 seconden lijkt dus niet te kloppen.

Het échte gemiddelde

Reden voor onder meer het Amerikaanse Kinsey Institute om onderzoek te doen en met resultaten te komen die wat meer op de realiteit zouden moeten zijn gebaseerd. Toen Kinsey-onderzoekers zowel mannen en vrouwen vroegen hoe vaak ze aan seks denken, gaf 54 procent van de mannen aan dat ze meerdere keren per dag aan seks denken, terwijl 43 procent te kennen gaf een paar keer per week of slechts een paar keer per maand aan seks te denken. Slechts 4 procent gaf aan minder dan eens per maand aan seks te denken.1

Over deze studie kunnen we melden dat er mannen en vrouwen van alle leeftijden aan het onderzoek meededen, en hoewel we er zeker van zijn dat er vast een paar kinky oma’s en opa’s zijn, zullen de libido en testosteron gevoelens bij de gemiddelde bejaarde vast iets lager liggen dan bij jongeren.

novamora
Casual chat tip: Novamora
  • Chatten en flirten bij Novamora (18+)
  • Discreet en anoniem chatten
Bekijken op Novamora

Een ander punt van kritiek op dit onderzoek is dat de definitie van ‘meerdere keren per dag’ nogal breed is. We komen daarbij niet uit op een precies aantal en het kan aan ons liggen, maar het verbaast ons enigszins dat een aanzienlijk deel van de vrouwen aangeeft slechts een paar keer per week of zelfs per maand aan seks te denken.

seks vrouw

Onderzoek van de Ohio State University

Reden voor de onderzoekers van de Ohio State University om de vraag op een andere manier te benaderen. De wetenschappelijke poging om gedachten te meten staat bij psychologen bekend als experience sampling, wat weer inhoudt dat de gedachten van de mensen bewust worden onderbroken en dat ze dit op een even bewuste manier moeten registreren.2

Ze bewapenden daarom een groep van 18 tot 25-jarigen met een telapparaat (ken je de klikker nog van deodorantmerk Axe?) waarmee ze het aantal keren dat ze over bepaalde onderwerpen nadachten moesten registreren: eten, slaap, en seks.

De resultaten: de gemiddelde man klikte 19 keren per dag dat er aan seks werd gedacht, wat neerkomt op eens per 1,19 keer per uur (uitgaande van dat er 8 uur per dag wordt geslapen). Daarnaast telden mannen 18 keer per dag aan eten te denken en 11 keer per dag aan slapen.

‘Slechts 1 keer per 44 minuten’

Ook seksuoloog Wim Slabbinck had genoeg van de eens-per-7-seconden-mythe en besloot erover te schrijven in zijn boek ‘Waarom mannen geen seksboeken kopen’. In het boek ontkracht hij een elftal mythen over mannen en seks. Een daarvan is hoe vaak mannen nou echt aan seks zouden denken.

Volgens de seksuoloog uit België is de bewering dat mannen iedere 7 seconden aan seks denken helemaal nergens op gebaseerd en zelfs klinkklare onzin. Want, zo zegt Slabbinck: ‘Uit Amerikaans onderzoek (hij gebruikt dezelfde resultaten van de Ohio University) is gebleken dat mannen ‘slechts’ om de 44 minuten aan denken’.

Daarbij komt hij met een aanvullende opmerking waarin hij stelt dat alle respondenten van het onderzoek studenten waren (en waarschijnlijk iets hitsiger waren dan senioren). Hij is daarom van mening dat de gemiddelde volwassen man zelfs nog minder aan seks denkt.

Kritiek op het onderzoek

Ook de resultaten van de Ohio University komen niet onder de kritiek uit, want heb je wel eens van White Bear Problem gehoord? Het zit zo: kortweg komt het erop neer dat als je wordt gevraagd om bij te houden hoe vaak je, in dit geval, aan seks denkt, dat je dan waarschijnlijk juist aan seks gaat denken. En daardoor ontstaat er een vertekend beeld op het normale dagelijkse patroon en denken we misschien wel nog minder aan seks.3

Meten is weten?

Ook is het meten van gedachten wat lastig. Waarschijnlijk varieert het enorm tussen mensen, en zelfs bij dezelfde persoon, afhangende van een oneindig aantal factoren. Gedachten hebben geen natuurlijke meeteenheid en kunnen we niet meten in centimeters, meters en kilometers.

vrouw stel divider

Hoe zit het met vrouwen?

Nu is de gemiddelde man vast en zeker een geile beer, maar ook vrouwen kunnen er wat van. Althans, het wordt vaak beweerd dat vrouwen net zo dirty minded zijn als mannen en dus zullen veel mensen net zo benieuwd zijn naar de resultaten van vrouwen als die van mannen. Wat blijkt?

Volgens de onderzoekers van de Ohio University bleek seks voor vrouwen niet eens de grootste hunkering te zijn. Zo werd er voor vrouwelijke respondenten vastgesteld dat ze 10 keer per dag aan seks dachten, 8,5 keer per dag aan slapen en maar liefst 15 keer per dag aan eten. Weet je meteen waar je een vrouw echt blij mee kunt maken.

Vrouwen minder seks georiënteerd?

Kijken we naar de resultaten van de vrouwen van het Kinsey Institute dan zien we dat 19 procent van de vrouwen elke dag of meerdere keren per dag aan seks zegt te denken, terwijl 67 procent aangeeft een paar keer per week of een paar keer per maand seksuele gedachten te hebben. Bij de vrouwen geeft 14 procent aan minder dan een keer per maand aan seks te denken.

Ook Wim Slabbinck haakt in op hoe vaak de vrouwen onder ons aan seks zouden denken en baseert zich daarbij wederom op het onderzoek van de Ohio University. Vrouwelijke studentes zouden elke 77 minuten aan seks denken. Al is dit om de precies dezelfde redenen in de praktijk dus in de werkelijkheid misschien wel nog minder.

Mannen hebben nou eenmaal meer prikkelingen

Of de bovenstaande resultaten inhouden dat mannen een iets viezere geest hebben dan vrouwen mag niet worden geconcludeerd. Mannen hebben nou eenmaal meer seksuele stimulaties dan vrouwen. Pak een seksfilm erbij en je zult zien dat de scènes zijn afgestemd op de behoeften van de man, zet een video erop van een rapper en je ziet precies hetzelfde. Mannen hebben dus te maken met een stuk meer triggers.

Verder benadrukt de Vlaamse seksuoloog dat mannen en vrouwen sowieso hele andere triggers hebben om gestimuleerd te worden. Bij mannen kunnen de seksuele gedachten op elk willekeurig moment optreden. Vrouwen reageren met hun gedachten echter meer op lichamelijk contact, bijvoorbeeld door aanraking van de erogene zones, en de opwinding die daaruit voortvloeit. Pas dan beginnen vrouwen echt aan seks te denken.

Je bent niet de enige...

... die zich afvraagt wat de meest sexy datingsite is. Avontuur, passie en een beetje pittig: wist je dat je ergens discreet en anoniem kunt daten? Er is één datingsite waar dat allemaal kan: Novamora is het geheime online plekje voor de avontuurlijke dater. Nieuwsgierig waarom deze Nederlandse datingsite zo snel in ledenaantal is gegroeid?

Deel dit artikel
Geef je reactie