Home Dating apps 41% van Nederlanders vertrouwt op kunstmatige intelligentie als matchmaker

41% van Nederlanders vertrouwt op kunstmatige intelligentie als matchmaker

1 minuten leestijd
0
dating man vrouw

Meer dan 4 op de 10 Nederlanders durft te vertrouwen op een slim algoritme als matchmaker. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van cyberbeveiligingsbedrijf Kaspersky. 41% van de Nederlanders zou erop vertrouwen dat kunstmatige intelligentie een match voor ze kan vinden. Het beveiligingsbedrijf ondervroeg meer dan 18.000 mensen in 27 landen, waarvan 84% op dat moment een datingapp gebruikte of er een gebruikte in het verleden.

Vertrouwen in slimme algoritmen

De Nederlanders die deelnamen aan het onderzoek – dat waren er 1.000 – hebben vertrouwen in de algoritmes die datingapps inzetten om singles aan elkaar te koppelen. De meerderheid van de gebruikers staat positief tegenover de rol van slimme algoritmen in datingapps. Meer dan 4 op de 10 ondervraagden zou matches op basis van kunstmatige intelligentie vertrouwen en meer dan 6 op de 10 merkt dat de aanbevelingen van algoritmen volledig overeenkomen met hun voorkeuren.

Bijna de helft (48%) van de Nederlandse ondervraagden is het erover eens dat datingapps het proces van daten gemakkelijker hebben gemaakt. En dat niet alleen: ze zijn ook meer op de keuzes van de app gaan vertrouwen, want 44% wil alleen afspreken met matches die door het algoritme worden aanbevolen. Maar ze vertrouwen nog niet voor de volle 100% op de foefjes van de ingewikkelde systemen.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken." Bekijk de leukste singles

Maar algoritmen kunnen niet alles

Omdat liefde nogal complex is, weet 57% van de ondervraagden weet niet zeker of algoritmes in staat zijn om het liefdesspel na te bootsen. Volgens hen is nog niet zeker of algoritmes de volledige complexiteit kunnen bevatten van de manier waarop mensen zich tot elkaar aangetrokken voelen. Daarnaast is 49% van mening dat gematcht worden door algoritmes dehumaniserend is.

“Online daten is een ontzettend leuke tool, maar blijf sceptisch en realistisch”, zegt toekomst-antropoloog Dr. Roanne van Voorst. “Onthoud dat jouw eigen intuïtie nog altijd beter kan aangeven of een geselecteerde date, daadwerkelijk bij je past. Zie het algoritme als je goedbedoelende oma die met ideeën voor huwelijkskandidaten aankomt: op papier zullen die wellicht heel goed bij je passen, maar of dat in de praktijk ook zo is kun je alleen maar ervaren.”

Meer mensen zoals jij...

... willen weleens wat anders proberen dan swipen. Zij willen meer diepgang, iets serieus, een échte kans op liefde. Uit onze statistieken blijkt dat 68% van deze groep singles dezelfde datingapp kiest. Ontdek zelf waarom elke maand 5.5 miljoen berichten worden verzonden op deze datingapp.

Bekijk welke app dit is
Laad meer artikelen
Laad meer in Dating apps

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Bijna helft van Nederlandse singles valt als een blok voor iemands stem

Zou jij op iemand verliefd kunnen worden als je alleen diens stem hoort? Als je onlangs he…