Wat betekent holebi? De Vlaamse afkorting uitgelegd

Michelle Mulder
Door Michelle Mulder
8 minuten leestijd

Misschien heb je wel een keer van de afkorting ‘holebi’ gehoord. Naast lhbt (lesbisch, homo, biseksueel en transgender) is dit, in Nederland, een minder bekende afkorting die staat voor homoseksueel, lesbisch en biseksueel. De term wordt gebruikt als seksuele en romantische oriëntatie en het is een term die in de Nederlandse maatschappij steeds meer gebruikt wordt.

In het kort geeft het aan waar iemand op valt, wat voor veel mensen te maken heeft met de liefde en aantrekkingskracht. Sommige mensen weten al heel vroeg wat hun seksuele of romantische oriëntatie is. Ze weten dus al op vrij jonge leeftijd dat ze homoseksueel, lesbisch of biseksueel zijn. Anderen weten dit niet of zijn onzeker.

Een strijd om het te vertellen

Voor mensen die er moeite mee hebben om er voor uit te komen, kan het best een strijd zijn. Ook kan het zijn dat de mensen om hun heen er niet voor openstaan. Dat kan ervoor zorgen dat ze zogezegd ‘in de kast blijven’ en er niet voor uit durven te komen. In zo’n situatie is praten met mensen die weten in welke situatie je zit natuurlijk het beste. De holebi-community is er in dat opzicht dan ook voor elkaar.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

ho·le·bi (de; m,v; meervoud: holebi’s)

1 (België) homo, lesbienne of biseksueel

Over het algemeen wordt de term holebi vooral gebruikt in België, maar is het sinds een aantal jaren ook een term geworden die in Nederland wordt gebruikt.

Iedereen wordt ingedeeld in hokjes

Het is vrij normaal dat je als persoon altijd in een hokje wordt ingedeeld. Of iedereen daar altijd even blij mee is, laten we maar even in het midden. Er zijn dan ook genoeg mensen die zich niet tot de holebi vinden behoren. Deze voelen zich door zo’n term buitengesloten. In een wereld waarin je al snel iets verkeerd zegt, is het goed om te weten dat holebi geen term is die iemand beledigt.

Zoals gezegd, kunnen bepaalde groepen uit de samenleving er zich wel buitengesloten door voelen. Echter schop je niemand voor het zere been schoppen door het over de holebi-gemeenschap te hebben.

De hoop op volledige acceptatie

Hoewel we als samenleving al een behoorlijke vooruitgang hebben geboekt, vinden sommige mensen het moeilijk om er voor uit te komen tot welke groep ze behoren. Dit kan zijn omdat er vanuit het gezin of de vriendengroep negatief naar gekeken wordt. Als het niet geaccepteerd wordt, kan dat hele vervelende situaties opleveren. Helaas is dit in veel gevallen nog steeds het geval.

Daarnaast wordt er de laatste jaren steeds meer geweld gebruikt, tegen bijvoorbeeld homo’s, puur omdat het niet geaccepteerd wordt. Door steeds meer een sterke community te vormen onder meerdere termen, waaronder ook holebi, is de hoop dat het uiteindelijk volledig geaccepteerd wordt.

gay rainbow

Homoseksueel: een man die op een man valt

Als we naar de samenvoeging holebi kijken, begint het woord met homo. Iemand die homo is, is een man en valt daarbij ook op mannen. Dat kan betekenen dat deze man verliefd kan worden op een andere man, maar ook seksueel aangetrokken voelen tot mannen. Waar men vroeger dacht dat de opvoeding te maken had met dat je homo werd, is dat tegenwoordig niet meer de algemene gedachte. Toch zijn er nog steeds mensen die denken dat homo’s te genezen zijn.

Vaak komt deze foutieve gedachtegang vanuit een religieus oogpunt. Gelukkig wordt het tegenwoordig steeds normaler gevonden, ook in religieuze kringen, en wordt het steeds meer geaccepteerd. Daardoor kan iedereen gewoon zichzelf zijn en hoeft niemand de ware aard te verstoppen.

Lesbisch: een vrouw die op een vrouw valt

Het tweede woord van de afkorting holebi is lesbisch. Iemand die lesbisch is, is een vrouw die op het vrouwelijke geslacht valt. De term lesbisch komt van het woord Lesbos, het Griekse eiland. Sappho, een vrouwelijke dichteres, schreef op dit eiland over vrouwenliefde. Vandaag de dag worden ook lesbiennes steeds beter geaccepteerd. Het wordt, zoals in het verleden soms wel het geval was, niet meer gezien als “ziekte” die te genezen is.

Iemand is zoals hij of zij is. De geaardheid is daarbij niet iets wat te veranderen is. Je bent lesbisch, homo, biseksueel of hetero en het is niet iets dat je wordt. Het is al helemaal niet iets wat besmettelijk is. Dit werd vroeger wel gedacht en daarom werden vrouwen die lesbisch waren toentertijd zoveel mogelijk vermeden.

Biseksueel: iemand die op beide geslachten valt

Het laatste woord wat bij de afkorting holebi hoort, is biseksueel. Een biseksueel kan zowel een man of vrouw zijn en op zowel hetzelfde als het andere geslacht vallen. Dit houdt dus in dat een vrouw op zowel mannen als vrouwen valt en een man op zowel vrouwen als mannen. De term kan zowel seksueel als romantisch zijn. Als biseksueel kun je je aangetrokken voelen tot het andere of hetzelfde geslacht, maar hoeft daarvoor niet perse verliefd te zijn.

Als het over romantisch oriëntatie gaat met betrekking tot biseksueel, dan kun je ook echt verliefd zijn op beide geslachten. Mensen die biseksueel zijn voelen zich dus tot zowel mannen als vrouwen aangetrokken en zijn daarmee pluriseksuelen. Homoseksuelen, lesbiennes en heteroseksuelen behoren tot de monoseksuelen; zij houden het bij één geslacht.

lgbt

Lhbt: De Nederlandse vertaling van lgbt

Waar holebi vanuit Vlaanderen naar Nederland is overgewaaid, komt lhbt over vanuit Amerika. In dat land is het lgbt: lesbian, gay, bisexual en transgender. In het Nederlands dus lesbisch, homo, biseksueel en transgender. Als symbool van deze community wordt de regenboogvlag gebruikt om aan te geven dat iedereen welkom is, ongeacht je oriëntatie, geslacht of kleur.

Het verschil tussen lhbt en holebi is het feit dat ook transgenders bij de lhbt meegerekend worden, terwijl dat bij holebi niet het geval is. Lhbt is dus weer een wat bredere benaming dan dat holebi, en sluit daardoor minder mensen buiten of geeft minder mensen het gevoel buitengesloten te worden.

De ’t’ van Transgender

Bij lhbt staat de ’t’ dus voor transgenders. Transgenders zijn mensen die voelen dat ze bijvoorbeeld als vrouw geboren zijn in een mannenlichaam of andersom. Voor sommige transgenders is het genoeg om zich af en toe te kleden als het andere geslacht. Anderen nemen daar geen genoegen mee en laten hun lichaam ombouwen naar het geslacht waar ze zich goed bij voelen. Verder zijn er ook transgenders die wel door het leven gaan als iemand van het andere geslacht, maar ervoor kiezen geen geslachtsaanpassing te laten doen.

Eén ding is duidelijk, zowel de mensen van de holebi als de lhbt-community zijn uniek en bijzonder – net zoals hetero’s dat zijn. Het is daarbij belangrijk dat iedereen in zijn of haar waarde gelaten wordt – welke naam ze zichzelf ook geven.

Verliefd worden is meer...

... dan toeval. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij gayParship weten ze welke aspecten belangrijk zijn voor een langdurige relatie. Hun matchingsprincipe heeft één doel: het samenbrengen van mensen die bij elkaar passen en samen gelukkig zijn, en dat natuurlijk voor lange tijd. Ontdek zelf hoe 1 op de 3 leden er een partner vindt.

Deel dit artikel
Geef je reactie