Wanneer afspreken voor date met Tinder-match? Dit is het beste moment

Thomas Lammers
Door Thomas Lammers
6 minuten leestijd

Mensen ontmoeten via datingapps is nooit simpel geweest. Er zijn tientallen regels waarmee je rekening moet houden en nog meer vragen waarop je het antwoord niet weet. Zoals, wat is nu de beste foto om te gebruiken in je datingprofiel? Wat zet je precies in je bio voor gegarandeerd succes? En welke openingszin moet je gebruiken?

Waarschijnlijk zijn dit niet enige vragen die jij jezelf hebt gesteld. Als je eenmaal een match hebt gevonden die het waard is om te ontmoeten, dan kun je je ook gaan afvragen wanneer die ontmoeting dan moet plaatsvinden. Wanneer spreek je af? Is het gebruikelijk om na een dag of twee het voorstel te doen? Een week? Of nog langer?

Als je denkt dat ‘nu meteen’ het antwoord is op je vraag, lees dan snel verder, want zelden is dat het goede antwoord. Het antwoord is… dat het afhangt van de situatie.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Hoelang je moet wachten met afspreken

Beslissen hoelang je moet wachten om af te spreken is allereerst een persoonlijke keuze. Voor sommigen – vooral degenen die op zoek zijn naar een casual hookup – is het prima om nog dezelfde avond af te spreken. Hoe sneller de behoeften worden vervuld, hoe beter. Voor anderen – degenen die op zoek zijn een vaste relatie – is dat geen optie. Zij wachten liever een week of langer voordat ze een ontmoeting kunnen overwegen.

Volgens onderzoek van datingapp happn wacht 58% van de gebruikers tot een maand voordat ze hun matches in het echt ontmoeten. Dat klinkt natuurlijk superlang en dat is het ook. Tinder deed ook onderzoek naar het beste moment om een match te ontmoeten en ontdekte iets anders. Uit dat onderzoek bleek namelijk dat 95% van de gebruikers het liefst binnen twee tot zeven dagen na het matchen afspreekt.

Beter vroeg dan laat

Hoewel je misschien niet meteen persoonlijk wilt afspreken, wil je ook niet te lang wachten. Wat dat betreft is timing belangrijk. Je kunt daarnaast beter te snel afspreken dan te laat. Waarom? Dat heeft vooral te maken met het feit dat slechts 2% van alle Tinder-matches tot een date leidt. Als je uren appt met matches die uiteindelijk nooit met je zullen afspreken, dan verspil je waardevolle tijd. Tijd die je beter kunt besteden aan degenen die wél met je op date willen.

Volgens onderzoek van de Volkskrant kost daten daarom buitengewoon veel tijd. Gemiddeld genomen kost het singles 38 uur swipen en chatten via een app om één persoon in levenden lijve te ontmoeten. Dat is voor veel mensen een volledige werkweek, allemaal bedoeld om één iemand te ontmoeten. En zoals iedereen weet, is dat nog geen garantie op een succesvolle date.

Aan de andere kant wil je ook niemand afschrikken. Je stuurt iemand voor de eerste keer een bericht en na een paar berichten heen en weer stel je de vraag: “Zullen we afspreken?” Voor de meeste gebruikers van datingapps is dat te snel – vooral voor vrouwen die eerst de bevestiging willen dat de man in kwestie geen seriemoordenaar is.

Het juiste moment

Wanneer je kunt afspreken voor een date heeft dus niet zozeer met de tijd te maken. Het is meer afhankelijk van het lezen van de signalen. Voelt de ander zich op zijn of haar gemak om met je af te spreken? Zijn de tekenen van interesse en aantrekkingskracht aanwezig? Hoe spontaan en enthousiast is het gesprek? Al deze signalen zijn cruciaal om te bepalen of je wel of niet kunt vragen voor een date.

Er zijn geen harde en snelle cijfers voor nodig, omdat elk gesprek anders is. Soms heb je geluk en staat een ontmoeting binnen één dag in de agenda, andere keren duurt het langer. Als jij er klaar voor bent om af te spreken, let dan op deze dingen om te bepalen of dat andersom ook zo is:

Je match draagt actief bij aan het gesprek

De berichten zijn lang en uitgebreid, details worden gedeeld en je hoeft niet lang te wachten op een reactie.

Je match is nieuwsgierig naar jou

Persoonlijke vragen worden heen en weer gesteld, waarbij de ander duidelijk maakt je beter te willen leren kennen.

Je ziet veel emoji’s

Emoji’s zijn, de naam zegt het al, uitingen van emoties. Deze grappige symbolen zijn het moderne equivalent van lachen om je grappen en geven aan dat er interesse is.

Je match is niet terughoudend

Wat je ook vraagt, je krijgt een antwoord. Het is een teken dat er al een vorm van vertrouwen is – wat nodig is om een afspraak te regelen.

Je match geeft hints

Ook als gebruikers van datingapps niet duidelijk aangeven dat ze willen ontmoeten, kunnen ze wel hints geven dat ze deze wens hebben.

Uiteindelijk is één factor het belangrijkst als je wilt afspreken: of jij je op je gemak voelt bij de gedachte aan de date. Doe het niet als het niet goed voelt. Als je je echter zorgen maakt over het feit dat je misschien te vroeg bent met de vraag, let dan op de tekenen die erop kunnen wijzen dat de ander het ook graag wil.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie