Home Algemeen Venustrafobie: de angst voor mooie vrouwen

Venustrafobie: de angst voor mooie vrouwen

2 minuten leestijd
0
hoe dan

Wanneer je als jonge man met een prachtvrouw als Jessie Jazz Vuijk of Doutzen Kroes wordt geconfronteerd, dan is het niet vreemd dat je begint te zweten, hartkloppingen krijgt en snakt naar adem. Soms zijn mooie vrouwen namelijk niet alleen figuurlijk, maar ook letterlijk, adembenemend.

Wat moet je in hemelsnaam tegen haar zeggen? Waarom kijkt ze je zo lang aan? En waarom duurt die ene seconde oogcontact als een eeuwigheid? Nee, ze kijkt niet in je ziel; je bent onder de indruk van haar mooie verschijning. En nee, het is helemaal niet zo gek dat je ter plekke van een stoere macho verandert in een verlegen jongetje.

Mooie vrouwen doen nu eenmaal iets vreemds met ons mannen wat we op sommige momenten niet onder controle krijgen. En hoewel dat dus niet zo gek is, kan het nog veel erger. Sommige mannen lijden namelijk aan venustrafobie, ook bekend als caligynefobie. Zij voelen niet alleen een ongezonde dosis spanning in de nabijheid van een mooie vrouw, de angst voor mooie vrouwen beheerst hun sociale leven.

Klaar met swipen?

lexa "NIET swipen, MEER diepgang: Lexa is precies dat. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken." Bekijk de leukste singles

Wat is venustrafobie?

De lijst met fobieën is lang. Voor elke specifieke angst is er wel een populaire fobie-naam bedacht en zo is venustrafobie de naam voor een specifieke vorm van vrouwenangst. Venustrafobie is de angst voor mooie vrouwen en gerelateerd aan gynofobie, oftewel de angst voor vrouwen in het algemeen. De naam is afgeleid van ‘Venus’, de Romeinse godin van liefde, schoonheid en vruchtbaarheid, dat wordt gekoppeld aan het Griekse woord ‘phóbos’ dat angst betekent. De twee woorden samen vormen venustrafobie.

Terwijl de meeste mannen zich wat ongemakkelijk voelen in het bijzijn van een prachtige vrouw, ligt de situatie bij venustrafobie net even wat anders. Mannen die deze fobie hebben kunnen niet in de buurt komen van het vrouwelijk schoon zonder heftige angstaanvallen te krijgen. Ze voelen een intense en irreële angst als een schoonheid in de buurt is, wat uiteraard niet alleen slecht is voor hun versierkansen, maar ook voor hun zelfvertrouwen. En doordat het zelfvertrouwen afneemt groeit de fobie, worden mooie vrouwen vermeden en is de vicieuze cirkel rond.

Klachten die je kunt hebben

Het lijkt misschien wat overdreven, totdat je ermee te maken krijgt en deze klachten hebt als je een mooie vrouw ontmoet:

 • Extreme angst
 • Kortademigheid
 • Versnelde ademhaling
 • Hartkloppingen
 • Overmatig zweten
 • Misselijkheid
 • Droge mond
 • Verwarring
 • Niet normaal kunnen praten
 • Concentratieverlies
 • Prikkelbaarheid
 • Trillen
 • Gevoel van controle verliezen
 • Vermijdingsgedrag

blauwtje lopen spreuk

Waar komt het vandaan?

Venustrafobie is een geïsoleerde fobie dat meestal wordt veroorzaakt door een trauma; een nare gebeurtenis in het verleden. Een vrouw die je mooi vond zette je voor schut. Ze maakte je belachelijk voor de gehele klas, terwijl jij haar adoreerde. Zulke ervaringen met vrouwen in het verleden kunnen de achterliggende oorzaak zijn van venustrafobie.

Of als je veel blauwtjes hebt gelopen tijdens het benaderen van mooie vrouwen, kan dit uiteindelijk uitgroeien tot een angst. Niet alleen een angst om ze ooit nog eens te benaderen, maar ook angst om bij hun in de buurt te zijn. Koppel dit aan een slecht zelfbeeld, als je denkt dat je lelijk bent of niet de knapste, en het wordt alleen maar moeilijker om over de angst heen te komen. Want als je jezelf niet mooi vindt, dan voel je je alleen maar kwetsbaarder als je iemand ontmoet die wél mooi is.

Venustrafobie komt voort uit een overbeschermingsmechanisme dat onbewust in het werk wordt gesteld als je een mooie vrouw ziet. Om de fobie te bestrijden is een verandering van je gedachten nodig, waarbij niet de nadruk wordt gelegd op de uiterlijke kenmerken van schoonheid, maar het besef dat schoonheid niet aanbeden hoeft te worden. Hoe mooi een vrouw ook is: ze is ook maar een mens van vlees en bloed, niets anders dan een minder mooie vrouw.

Meer mensen zoals jij...

... willen weleens wat anders proberen dan swipen. Zij willen meer diepgang, iets serieus, een échte kans op liefde. Uit onze statistieken blijkt dat 68% van deze groep singles dezelfde datingapp kiest. Ontdek zelf waarom elke maand 5.5 miljoen berichten worden verzonden op deze datingapp.

Bekijk welke app dit is
Laad meer artikelen
Laad meer in Algemeen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Vinden vrouwen baarden aantrekkelijk? Dit type gezichtshaar doet het goed

Voor jonge jongens is het hebben van een baard een onderscheidend kenmerk van een echte ma…