Stoppen met vreemdgaan: 10 redenen om de affaire te beëindigen

Peter van Ommen
Door Peter van Ommen
9 minuten leestijd

Gemengde gevoelens, eruit willen stappen maar tegelijkertijd ook niet, tegenstrijdige gedachten: er komt wat op je af als je een affaire hebt. De emoties die je voelt zijn echt. Ze zijn er niet omdat je er niets om geeft, ze zijn er omdat je juist te veel geeft om twee dingen die niet samengaan.

Met aan de ene kant de “officiële” relatie en aan de andere kant de affaire, is er een keuze te maken. Je weet wat je zou moeten doen, maar wat je wilt doen is iets heel anders. Een deel van je wil misschien de relatie stoppen, terwijl het andere deel juist de affaire wil stoppen. Dat vreemdgaan verkeerd is, is je altijd gezegd. Maar nu je er middenin zit, is het moeilijk om redenen te bedenken waarom je ermee moet stoppen.

Dankzij alles wat er om je heen gebeurt, ben je de echte drijfveren vergeten en laat je je leiden door wat je op dát moment wilt. En heel eerlijk, dat is helemaal niet zo gek als je in het heetst van de strijd alleen maar voordelen ziet. Maar iedereen weet dat een affaire niet alleen voordelen heeft. Dit zijn 10 geldige redenen waarom je de affaire zou moeten stoppen.

#1 Populair voor Affaires

second love"Willen we niet allemaal weer de spanning ervaren? De nieuwigheid voelen en aandacht krijgen? Discretie en anonimiteit zijn gegarandeerd op Second Love."

1. De affairepartner is vaak niet “beter”

Er zijn uitzonderingen, maar in de meeste gevallen is de eigen partner “beter” dan de affairepartner. Misschien is je eigen partner minder aantrekkelijk of sexy, maar de eigenschappen die er echt toe doen – zoals intelligentie, loyaliteit, karakter, volwassenheid – zijn waarschijnlijk wel meer aanwezig bij je eigen partner. De waarheid is nu eenmaal dat de meeste mensen vreemdgaan omdat ze meer aandacht besteden aan wat ze missen, dan aan wat ze hebben.

2. Affaires eindigen niet in sprookjes

Wat de films en series je ook vertellen over hartstochtelijke affaires die uitmonden in een gelukkig huwelijk: het is een leugen. Als we kijken naar al het onderzoek dat is gedaan naar buitenechtelijke relaties, dan komt het erop neer dat ze vaak geen positieve uitkomst hebben. Statistisch gezien is een affaire gewoon niet zo slim. In het begin is het weliswaar opwindend en spannend, maar al snel kun je verstrikt raken in een web van bedrog.

3. Het gaat niet alleen om jou

De affaire die je hebt en de gevolgen daarvan kunnen de levens van alle mensen om je heen veranderen. Als je niet begrijpt waarom een geheime affaire behoorlijk egoïstisch is, dan zou je eens moeten denken aan het volgende:

  • Je affaire beïnvloedt je partner’s vermogen om te vertrouwen.
  • Het ruïneert de dromen van je partner.
  • Het dwingt je partner tot het maken van een onmogelijke keuze.
  • Je ontneemt je partner van levensvreugde.
  • Je familie zal in een moeilijke positie komen.
  • Eventuele kinderen zullen altijd anders naar relaties kijken.
  • Je vrienden zullen in moeilijke situaties komen.

Jij bent niet de enige die de gevolgen ervaart, ook de mensen om je heen moeten leven met de consequenties. Wil je zo egoïstisch zijn dat je alleen maar aan jezelf denkt? Zonder rekening te houden met de ellende die je gaat veroorzaken in het leven van de mensen die om je geven?

4. Het is bloedstollend, maar verslavend

Wat veel mensen niet begrijpen als ze zich in een geheime relatie bevinden, is dat ze vaak niet anders reageren dan een drugsverslaafde die een high wil voelen. De overweldigende gevoelens die je de high laten voelen tijdens een rendez-vous zijn verslavend. Het enige dat op dat moment echt is, ben jij en je affairepartner. Weg zijn de zorgen, geen seconde denk je aan de druk van het leven: je ontsnapt aan de realiteit.

Maar het duurt niet lang of de ontmoeting is alweer voorbij. En daar zijn ze weer: de problemen die door de ontmoeting weer iets meer gecompliceerd zijn geworden. Dus, wat doe je? Je wil je affairepartner weer zien, omdat je verslaafd bent geraakt aan dat zorgeloze gevoel.

novamora
Casual chat tip: Novamora
  • Chatten en flirten bij Novamora (18+)
  • Discreet en anoniem chatten
Bekijken op Novamora

hart vraagteken

5. Het is geen liefde

Wat je voelt voor de persoon met wie je een affaire hebt, is geen liefde. Met uitzondering van langlopende emotionele affaires, zijn affaires in de regel gebaseerd op lust en romantiek. Niet op liefde. Verlangen naar iemand anders is wat anders dan verliefd zijn. Terwijl je denkt hoteldebotel te zijn op de persoon waar je een affaire mee hebt, is dat misschien dus helemaal niet zo. Liefde maakt blind, maar lust ook.

6. Het is een zelfverzonnen leugen

Het is je altijd gezegd: vreemdgaan is verkeerd. Maar toch ga je vreemd. Heb je er weleens over nagedacht waar het misging? En waarom je het toch doet? Je weet wat goed en fout is. Maar toch geef je toe aan de duistere kant van jezelf door het te ontkennen. Je ontkent de waarheid. Daarmee omzeil je het goed-of-fout dilemma. En dat is ook de reden waarom affaires zich in het geheim afspelen. Als je immers echt zou geloven dat het goed is wat je doet, waarom zou je het dan verbergen?

7. Een andere partner lost je problemen niet op

Een fout die veel mensen in een affaire maken, is denken dat een andere partner nemen alle problemen zal oplossen. In de realiteit is dat vaak een misleidende gedachte. Heb je er weleens over nagedacht dat je partner niet het probleem is, maar jijzelf? Misschien is je partner wel degene die de problemen in jou onthult en niet degene die de problemen veroorzaakt. Een andere partner lost dat niet op.

8. Eeuwige passie bestaat niet

Wat voelt als een gebrek aan passie in de relatie, is vaak niets anders dan de overgang naar een andere relatiefase. Natuurlijk, iedereen wil die passionele liefde voelen zoals je die in het begin van de relatie ervaart. Maar als dat de reden is voor je affaire, dan is het geen geldige reden. Eeuwige passie bestaat niet. Blijven zoeken naar eeuwige passie is wel een garantie voor een leven vol mislukte relaties. Niet omdat ze allemaal een gebrek aan passie hebben, maar een tekort aan realistische verwachtingen.

9. Emotionele keuzes zijn nooit de beste keuzes

Als je overweegt om met je relatie te stoppen en door te gaan met met de affairepartner, houd er dan rekening mee dat emotionele keuzes nooit de beste zijn. Denk bijvoorbeeld eens terug naar de momenten waarop je een aankoop deed op basis van je emoties? Het merendeel van die keuzes noemde je achteraf waarschijnlijk ‘foutjes’. Wanneer je je laat leiden door je emoties, verlies je het vermogen om rationeel na te denken. En dat is waarom je er achteraf spijt van hebt.

10. Stoppen is bevrijdend

Een affaire is niet mogelijk zonder een dubbelleven te leiden. Je bent de ene persoon thuis, een andere persoon bij je affairepartner. Deze rollen – en het afwisselen tussen de rollen – kunnen zoveel energie kosten dat het niet bevrijdend is, maar beklemmend. Het is een bedrieglijke valkuil van affaires omdat je denkt dat je vrij bent, terwijl het door de leugens allesbehalve dan vrijheid is. Maar dat merk je pas als de last van je schouders valt, wanneer de waarheid boven tafel komt.

Flirten niet alleen voor...

... singles? De meningen zijn verdeeld. Of je het nu goedkeurt of niet: een tweede liefde, avontuur en passie zijn met één tik op de virtuele knop binnen handbereik. Dankzij het oer-Hollandse Second Love kan dat bovendien in je eigen taal en niet op een schimmige datingsite uit het buitenland. Nieuwsgierig hoe het eraan toegaat op zo’n vreemdgaan datingsite?

Deel dit artikel
Geef je reactie