Is spontane seks beter dan geplande seks? Dit onderzoek geeft het antwoord

Thomas Lammers
Door Thomas Lammers
5 minuten leestijd

Het idee dat spontane seks het beste is – in ieder geval het meest gepassioneerd en bevredigend – zit diep ingebakken in onze populaire westerse verbeelding. Echter, nieuw onderzoek van York University in Canada trekt dit in twijfel. Uit het meest recente onderzoek van de universiteit blijkt namelijk dat vooraf plannen net zo sexy kan zijn als seks die ‘gewoon gebeurt’.

Seks plannen of wachten op spontaniteit?

Seks is een belangrijk onderdeel van liefdesrelaties en kan een bron van genot en verbinding zijn. Maar veel mensen vinden het moeilijk om seks in te plannen. Katarina Kovacevic, een erkende psychotherapeut gespecialiseerd in romantische relaties en seksuele problemen, heeft een nieuwe studie gepubliceerd waarin ze onderzocht of geplande seks minder bevredigend is dan spontane seks. En je raadt het waarschijnlijk al: hoewel mensen vaak zeggen dat spontane seks beter is, is er in werkelijkheid geen verschil. Volgens het onderzoek blijken mensen namelijk net zo tevreden te zijn met geplande seks als met spontane seks.

Kovacevic en haar collega professor Amy Muise hebben twee onderzoeken uitgevoerd om het verschil tussen spontane en geplande seks te meten. In het eerste onderzoek vulden meer dan 300 mensen die in een liefdesrelatie zaten een online vragenlijst in. In het tweede onderzoek mochten vervolgens meer dan 100 koppels gedurende drie weken dagelijks vragen beantwoorden over hun liefdes- en seksleven. De resultaten van beide onderzoeken zeggen dat de spontane seks niet noodzakelijk tot meer bevrediging leidt dan geplande seks. Het onderzoek is gepubliceerd in het tijdschrift The Journal of Sex Research.

Dating vol passie?

novamora"Laat je VERLEIDEN tot een pittige date: Novamora is dé datingsite voor singles en stellen die op zoek zijn naar spanning en avontuur."

De uitkomsten

In de eerste fase van het onderzoek kwamen de onderzoekers erachter dat als je het idee van spontane seks beter vindt, je waarschijnlijk ook meer tevreden bent met spontane seks. Maar in de tweede studie, toen de onderzoekers keken naar de laatste seksuele ervaringen van de deelnemers, bleek er geen verschil te zijn in hoe bevredigend een seksuele ervaring was, ongeacht of deze gepland of spontaan was.

“Hoewel veel mensen spontane seks als ideaal beschouwen, vonden we weinig bewijs dat spontane seks daadwerkelijk bevredigender is dan geplande seks”, zegt professor Amy Muise. Kovacevic legt verder uit dat het plannen van seks niet betekent dat het op een strikte, onromantische manier moet worden gepland. Het gaat eerder om het geven van prioriteit aan seks binnen de relatie. Seks plannen kan juist zorgen voor meer verlangen en verwachtingen, en kan helpen om seksuele problemen op te lossen.

Van anticipatie naar verlangen

Kovacevic zegt dat wanneer therapeuten zoals zij het over geplande seks hebben, ze niet het meteen hebben over de bevestiging van een tijd en plek in de gezamenlijke agenda. “Zoals 19.00 uur. Op een dinsdag, nadat je het eten in de oven hebt gezet en voordat je de sokken opvouwt”, zegt ze. En hoewel het plannen van seks voor sommige mensen misschien een hele klus lijkt, kan de anticipatie juist ook leiden tot verlangen.

Bovendien herinneren Muise en Kovacevic ons eraan hoeveel planning er komt kijken bij de belangrijke en plezierige aspecten van ons leven, zoals op vakantie gaan of een ambitieuze carrière nastreven. Er is volgens hen geen reden waarom seks niet hetzelfde kan zijn. Omdat seks voor veel mensen belangrijk is en veel gezondheids- en relatievoordelen heeft, is het dan niet logisch om seks op dezelfde manier prioriteit te geven?

Seks is immers een belangrijk aspect van gezonde relaties en kan zelfs bijdragen aan een betere gezondheid. Door seksuele activiteiten te plannen en daar prioriteit aan te geven, kun je je seksleven verbeteren en de intimiteit in je relatie vergroten. Het plannen van seks mag dan niet spontaan lijken, maar het kan wel zorgen voor meer plezier en genot in de slaapkamer. En dat is uiteindelijk waar het om draait.

Je bent niet de enige...

... die zich afvraagt wat de meest sexy datingsite is. Avontuur, passie en een beetje pittig: wist je dat je ergens discreet en anoniem kunt daten? Er is één datingsite waar dat allemaal kan: Novamora is het geheime online plekje voor de avontuurlijke dater. Nieuwsgierig waarom deze Nederlandse datingsite zo snel in ledenaantal is gegroeid?

Deel dit artikel
Geef je reactie