Home Nieuws ‘Spijt van onenightstand geen reden om het nooit meer te doen’

‘Spijt van onenightstand geen reden om het nooit meer te doen’

2 minuten leestijd
0
O.N.S

Hoe vaak heb jij in bed gelegen met een fikse kater en gezegd dat je nooit meer zult drinken? Om een week later weer net zo diep in het glaasje te kijken? Mensen zeggen dat we leren van onze fouten, maar sommige fouten blijven we maken… hoe fout ze ook zijn. Hetzelfde geldt ook voor onenightstands. Want hoeveel spijt we ook hebben van dat eenmalige avontuurtje, het is geen reden om het nooit meer te doen.

Spijt hebben van seks

Liefde, seks en relaties komen veelvuldig ter sprake als mensen gevraagd worden naar de dingen waar ze het meeste spijt van hebben. Ze hebben spijt van de gemiste kansen, van seksuele ervaringen die ze nooit hebben ervaren en van de affaires die ze hebben gehad. Mensen hebben ook spijt van relaties met exen, losse contacten en onenightstands.

Spijt van een onenightstand is zelfs zo gebruikelijk dat 35 procent van de vrouwen dit ervaart na een onenightstand, zo ontdekten wetenschappers van de Norwegian University of Science and Technology (NTNU) in 2017. En hoewel mannen er minder vaak spijt van hebben als ze voor één keer tussen de lakens te belanden, gaat het nog om 20 procent van de mannen die er achteraf spijt van heeft.

Dating vol passie?

novamora"Laat je VERLEIDEN tot een pittige date: Novamora is dé datingsite voor singles en stellen die op zoek zijn naar spanning en avontuur."

Bekijk hoe het werkt

Dat mensen spijt kunnen hebben van een onenightstand is een bewezen feit. Maar wat gebeurt er nadat we spijt hebben van eenmalig onderonsje met een vreemde? Leren we van de zelfverwijten en veranderen we ons toekomstige gedrag om later niet nog meer spijt te krijgen? Dat is precies wat de wetenschappers van de NTNU deze keer hebben onderzocht.

We leren er niet van

Het onderzoek, dat is gepubliceerd in het tijdschrift Evolutionary Psychology, zegt dat we dat niet doen. Spijt hebben van casual seks betekent niet dat mensen het nooit meer zullen doen. “Mensen gaan grotendeels door met hetzelfde seksuele gedrag en hebben evenveel spijt”, zegt professor Leif Edward Ottesen Kennair van de NTNU. “Dus we herhalen iets waarvan we dachten dat het een vergissing was, en we hebben er de volgende keer net zo veel spijt van.”

In deze studie mochten 621 Noorse studenten op twee momenten, met tussenpozen van ongeveer 4,5 maanden, vragenlijsten beantwoorden over seksuele spijt. Deze benadering maakte het mogelijk om veranderingen over kortere perioden te bestuderen. De onderzoekers wilden vooral weten of spijt hebben van seks later voor een gedragsverandering zorgt. Maar nee, dat doet het niet, zo blijkt uit de resultaten.

Spijt beïnvloedt het gedrag niet

Veel psychologen gaan ervan uit dat spijt en andere emoties een functie hebben: dat ze ons gedrag beïnvloeden, zodat we het aanpassen voor toekomstige situaties. Als we bijvoorbeeld negatieve emoties hebben ervaren, zullen we ons gedrag veranderen om het risico op die gevoelens later te verkleinen. Althans, dat is wat iedereen denkt.

“Onderzoekers hebben ontdekt dat de meeste mensen geloven dat dit waar is voor spijt. Ze gaan ervan uit dat spijt eigenlijk een nuttig negatief gevoel is. Mensen gaan ervan uit dat het hen helpt om dat waar ze spijt van hebben niet te herhalen”, zegt Grøntvedt, een van de onderzoekers.

“Als spijt op die manier werkt, dan zou je denken dat spijt van vrouwen ertoe zou leiden dat ze betere partners kiezen, minder vaak casual seks hebben of harder proberen om een vaste relatie aan te gaan. Maar nee, dat is niet wat er gebeurt. De bevindingen van het onderzoek laten zien dat we niet leren van wat we eerder als een fout zagen.”

Je bent niet de enige...

... die zich afvraagt wat de meest sexy datingsite is. Avontuur, passie en een beetje pittig: wist je dat je ergens discreet en anoniem kunt daten? Er is één datingsite waar dat allemaal kan: Novamora is het geheime online plekje voor de avontuurlijke dater. Nieuwsgierig waarom deze Nederlandse datingsite zo snel in ledenaantal is gegroeid?

Bekijk hoe het werkt
Laad meer artikelen
Laad meer in Nieuws

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Fanatieke gamers matchen liever in games dan dating apps

Voor fanatieke gamers is Tinder niet uitdagend genoeg. Zij ontmoeten hun match liever in e…