Snapchat sexting: wat is het en wat zijn de risico’s en gevolgen?

Thomas Lammers
Door Thomas Lammers
13 minuten leestijd

Snapchat heeft de manier waarop we naar sexting kijken op z’n kop gezet. Vóór Snapchat beschouwden veel mensen sexting als een duistere activiteit, maar nu lijkt het haast maatschappelijk geaccepteerd. Vooral onder de jongere generatie is Snapchat een hit en een deel van hen gebruikt het voor seksueel getinte gesprekken.

Bijna een kwart van de jongeren heeft al eens een pikant kiekje ontvangen. En hier komt het interessante deel: maar liefst 76,1 procent van deze spicy foto’s wordt verzonden via Snapchat, zo bleek uit een onderzoek van Safer Internet Day. De foto’s verdwijnen snel, dus lijkt Snapchat de ideale plek voor sexting. Maar is dat wel zo?

Wat is Snapchat sexting?

We kennen allemaal wel het fenomeen sexting, waarbij je seksueel getinte foto’s en teksten deelt. Waar dit vroeger vooral gebeurde via de oude methodes zoals e-mail en sms, zijn apps als WhatsApp en Snapchat nu dé podia voor deze digitale flirts. Vooral toen Snapchat ten tonele verscheen, leek het de gouden oplossing: je stuurt iemand een foto, en pats boem, na een paar seconden is ‘ie weer weg. Alsof je een goochelaar bent die een truc op z’n smartphone uitvoert. Voor degenen die een kick krijgen van het versturen van dergelijke foto’s, was dit een ware dream come true.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Je hoefde je niet langer druk te maken over wat er met die gewaagde selfie van je zou kunnen gebeuren. Je drukt op verzenden, en binnen een paar tellen verdwijnt je foto in de digitale ether. En zo werd Snapchat sexting een echte trend, die tot op de dag van vandaag aan populariteit wint. Het is net alsof Snapchat en sexting voor elkaar gemaakt zijn, maar hoe veilig is deze match made in heaven eigenlijk?

De risico’s

Als jij denkt dat Snapchat de ultieme plek is voor je ondeugende foto’s, dan heb je het mis. Laten we één ding rechtzetten: Snapchat is géén sexting-app, hoeveel het ook zo wordt gebruikt. Alles wat je erop deelt, kan stiekem worden vastgelegd en rondgaan als een lopend vuurtje onder iedereen die je kent.

Maar zijn je Snapchat-foto’s niet zo goed beveiligd dat ze niet gedeeld kunnen worden buiten de app? Nou, het korte antwoord is nee, niet altijd. Snapchat heeft weliswaar wat beveiligingsmechanismen ingebouwd, zoals het notificatiesysteem dat je een melding geeft als iemand een screenshot maakt van je foto. Maar laten we eerlijk zijn, waar een wil is, is een weg.

Er zijn namelijk apps van derden en technische omwegen waarmee mensen toch stiekem je foto’s kunnen opslaan. Denk aan apps met namen als Snapchat Hack of gewoon ouderwetse trucs zoals het maken van een foto van het scherm met een andere camera. En laten we de screen-recording functie van sommige smartphones niet vergeten – die vlieger gaat net zo goed op.

Daarnaast kan iemand je foto ook simpelweg opnemen met een tweede apparaat terwijl deze op het scherm wordt weergegeven. Ja, het is wat omslachtig, maar als iemand echt kwaadwillend is, kan die persoon er de nodige moeite voor doen. Het ‘verdwijn’-aspect van Snapchat is helaas niet zo waterdicht als je misschien denkt. Dus als je je ooit hebt afgevraagd of je beelden op Snapchat echt privé zijn, is het veiliger om te denken dat ze dat niet zijn.

Snapchat vs Facebook

Snapchat lijkt in grote lijnen op grote broer Facebook, maar er is een belangrijk verschil. Wat je op Facebook post blijft daar tot in lengte van jaren staan, tenzij je het zelf verwijdert. Bij Snapchat werkt dat anders: foto’s en berichten verdwijnen korte tijd na het verzenden. Daarom wordt Snapchat door veel gebruikers, en dan vooral jongeren, gebruikt om pikante foto’s te delen. Want dat is spannend en die foto is snel daarna toch weer weg, dus wat is het gevaar?

Een foto is snel gedeeld

Stel, je maakt als jonge vrouw een pikante foto van jezelf en deelt die met je nieuwe lover via Snapchat. Het is spannend en avontuurlijk. Maar hier gaat het vaak mis, vooral bij jongeren, de grootste fans van Snapchat. Je nieuwe vriendje kan de foto namelijk gaan delen met zijn maten – niet om jou een slechte dag te bezorgen, maar om op te scheppen.

Je vriendje doet het wellicht niet om je te benadelen, maar om aan zijn vrienden te laten zien dat hij de jackpot heeft gewonnen met het mooiste meisje van de school. En daar zit precies het addertje onder het gras. Want al heeft je vriendje misschien geen kwaad in de zin, zijn vrienden kunnen die foto heel anders gaan gebruiken. Daarom: think before you snap.

Digitale inkt is permanent

Vergeet niet dat als je iets het internet opslingert, het daar waarschijnlijk voor eeuwig rondzweeft. Dat geldt ook voor Snapchat, ondanks de valse zekerheid van ‘verdwijnende’ berichten. Eén screenshot is alles wat nodig is om die illusie aan diggelen te slaan. Zeg maar dag tegen je ‘verdwijntruc’.

En laten we wel wezen, een screenshot maken is net zo eenvoudig als het smeren van een boterham. Iedereen en z’n oma weten tegenwoordig hoe dat moet. En wie zo’n foto opslaat, heeft daarmee vrij spel om ermee te doen en laten wat ze willen. Je staat machteloos. En dit scenario geldt trouwens niet alleen voor Snapchat. Ook op chat-apps als Whatsapp – waar ook genoeg gewaagde foto’s rondgestuurd worden – loop je hetzelfde risico. Voordat je besluit om die sexy selfie te delen, denk nog eens goed na. Want in de wereld van Snapchat is ‘verdwijnen’ relatief, en ‘voor altijd’ soms akelig concreet.

vrouw denken

Wat zijn de gevolgen?

In de meeste gevallen loopt het goed af en worden de beelden niet gedeeld. Maar als zo’n spicy foto of video in verkeerde handen terechtkomt, kunnen de gevolgen voelbaar zijn. Stel, je wordt het gesprek van de dag omdat iemand anders jouw intieme foto’s heeft rondgestuurd. Dat kan voor de meeste mensen een heftige psychische impact hebben, zelfs met de meest tragische gevolgen. Je kunt te maken krijgen met victim blaming en je voelt je verraden, gekwetst en boos. Dit soort ervaringen kunnen leiden tot een verminderd zelfvertrouwen en zelfs depressies.

Juist voor jongeren weegt de mening van hun omgeving zwaar. Dus, wanneer de hele school of je vriendengroep opeens zo’n foto van jou heeft – bedankt ex, echt top – kan de schaamte en isolatie zo intens zijn dat het niet goed afloopt. En de ‘daders’? Vaak hebben ze niet eens slechte bedoelingen. Ze snappen alleen niet hoe verwoestend het kan zijn als ze die foto doorsturen, misschien zelfs gewoon voor de grap.

Wat kun je doen als je foto is verspreid?

Mocht je ontdekken dat jouw foto’s zonder jouw toestemming – wat waarschijnlijk zo is – de wijde wereld in zijn gegaan, houd het dan niet voor jezelf. Vertel het aan iemand die je vertrouwt, zoals je ouders, mentor, of stap naar de politie.

Het ding met online zijn, is dat verspreiding net zo snel gaat als de laatste roddel over de Kardashians. Dus hoe sneller je actie onderneemt, hoe groter de kans dat je de schade kunt beperken. Stel dat je er laat achterkomt, en het staat al op de ‘best of’-lijsten van diverse obscure sites, dan is de strijd nog steeds niet verloren. Samen met iemand die je vertrouwt, kun je onderzoek hoe je uit deze vervelende situatie kunt komen.

Het eerste wat je wilt, is natuurlijk die foto van het net plukken. Ga daarvoor snel naar de site of app waar jouw foto staat en rapporteer het. Wist je dat het verspreiden van dit soort foto’s niet alleen immoreel is, maar vaak ook gewoon strafbaar? We hebben het dan over zaken als smaad, laster en ongeoorloofde verspreiding.

Tips van de politie

Als je echt serieus bent, bel dan de politie voor wat eerstehands advies. Wil je aangifte doen, dan is het handig om het verwijderen van de foto even in de wacht te zetten tot je met de politie hebt overlegd. Je bewijs verdwijnt anders sneller dan je ‘delete’ kunt zeggen. En als je bewijs gaat verzamelen, doe dat dan bij voorkeur vanaf een computer of laptop. Een screenshot vanuit een app mist vaak de URL, en die is cruciaal.

Er zijn online bronnen die je helpen met het verzamelen van digitaal bewijs. Op HelpWanted.nl vind je info over hoe je problemen kunt rapporteren bij social mediagiganten zoals Facebook, Instagram en Snapchat. Als dat allemaal niet werkt, is er nog altijd de Meldknop om een melding te doen.

Snapchat sexting, wel of niet doen?

Sexting via Snapchat kan een mierennest van problemen openen, een feit waar veel jongeren (en ook volwassenen) te laat bij stilstaan. Tuurlijk, de beste optie is om gewoon weg te blijven van die verzendknop. Maar laten we eerlijk zijn, dat is net zo makkelijk als een dieet volgen tijdens de feestdagen. We snappen het: het delen van dit soort foto’s is de nieuwe realiteit in de ontdekkingsreis naar je seksualiteit.

Maar terwijl je overweegt om die foto’s te versturen, neem dan even een moment om de risico’s onder de loep te nemen. Eén van de beste sexting tips is om alleen die kant op te gaan als je 100% zeker weet dat het je niet in de nesten kan werken. Als je dus besluit om toch die pikante selfie de wereld in te sturen, maak jezelf dan zo onherkenbaar dat zelfs je familieleden je niet zouden herkennen. Geen gezicht op de foto maakt je al een stuk moeilijker traceerbaar. En laat die posters op de achtergrond ook maar achterwege.

Gebruik bijvoorbeeld filters of stickers om bepaalde delen te bedekken. Zo maak je de foto niet alleen mysterieuzer, maar ook moeilijker te identificeren. Dubbelcheck verder altijd aan wie je iets stuurt. Je wilt niet dat je pikante foto per ongeluk bij je ex of, erger nog, een familielid terechtkomt. Dat is net zo ongemakkelijk als op je eerste date erachter komen dat je spinazie tussen je tanden hebt.

Geen locatietags is ook een must. Je wilt toch niet dat mensen weten waar je je sexy selfie hebt geschoten? En last but not least, als je echt op safe wilt spelen, houd andere herkenbare lichaamskenmerken volledig buiten beeld. Denk aan tatoeages, littekens of die unieke ketting die je altijd draagt.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie