‘Single vijftigplussers genieten meer van het leven dan dertigers’

Michael Slender
Door Michael Slender
4 minuten leestijd

Ze zeggen weleens dat het leven pas na je veertigste begint. Anderen zeggen dat het pas begint bij 50. Want op die leeftijd kun je nog steeds alles doen wat je zou willen, je hebt meer vrije tijd, omarmt jezelf voor wie je bent en geniet meer van de mensen om je heen. Maar is dat ook zo? Begint het leven pas op relatief latere leeftijd? Datingapp Ourtime deed er onderzoek naar en komt tot een bevestigende conclusie: na je 50e ben je op je best.

Singles die actief zijn in de categorie 50-plus dating zijn zelfverzekerder en weten beter wat ze willen, in vergelijking met toen zij in de dertig waren. Ze zeggen volmondig ‘nee’ tegen plastische chirurgie, omdat ze zich nu meer waarderen en respecteren. Maar op de vraag of ze nu meer van het leven genieten dan toen, zeggen ze volmondig ‘ja’. Dat blijkt uit onderzoek van Ourtime onder 600 Nederlandse 50+ singles.

‘Geniet ervan’

Als dertiger denk je al snel dat je je hoogtepunt hebt bereikt. De start van een gezin, misschien een eigen woning, carrière aan het maken en een vaste vriendengroep. Voor je gevoel is dit het: je mag gaan genieten van je leven. Maar ondertussen verdeel je je spaarzame tijd tussen poepluiers en Zoom-calls om een efficiënte combinatie te vinden tussen thuiswerken en het ouderschap. Voor wie denkt dat je in als dertiger de beste versie van jezelf bent, heeft het mis. Althans, als je het aan vijftigplussers vraagt.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

70% van de ondervraagde singles – allemaal ouder dan 50 jaar – zegt namelijk dat ze nu meer van het leven genieten dan toen ze dertig waren. De slogan waarmee Ourtime nieuwe leden trekt, dat je als vijftigplusser in de fijnste levensfase zit, is daar een afspiegeling van. De ‘oudjes’ voelen zich ook vrijer in hun levenskeuzes dan de ‘jonkies’ met 79% die dit bevestigt.

Meer dan driekwart van de ondervraagden, 76% om precies te zijn, zegt beter te weten wat ze willen in het leven. Dat is ook niet verrassend met de levenservaring die ze hebben. En ook op het gebied van liefde weet 72% nu beter wat ze zoeken.

Positiever zelfbeeld

Vijftigplussers hebben meer vrede met wat ze in de spiegel zien. Een beach body met sixpack is niet meer nodig en op een leeftijd van 50+ verwacht niemand dat je vetpercentage onder de 10% ligt. Sterker nog, op die leeftijd geef je er waarschijnlijk gewoon niet zoveel meer om wat anderen van je lichaam vinden.

Meer dan twee derde van de 50+ singles (69%) geeft aan een positiever zelfbeeld te hebben dan toen ze in de dertig waren. Iets veranderen aan je lichaam? 8 op de 10 ondervraagden vindt dat echt niet nodig. Hetzelfde percentage vind het helemaal oké om rimpels te hebben en nog eens twee derde zegt comfortabel te zijn met grijs haar.

Zo te lezen klinkt het heerlijk om 50+ te zijn. Hoe het kan dat vijftigplussers zoveel positiever in het leven staan? Volgens Ourtime, het platform voor actieve 50-plussers, heb je na je vijftigste heb je meer tijd voor jezelf en voor leuke activiteiten. De kinderfase is bijvoorbeeld achter de rug, de carrière is in volle gang of in de afrondende fase en je weet beter wat je wel en niet wilt. Je hebt meer tijd om je te richten op wat je zelf wilt… zoals een nieuwe liefde.

Te oud om te...

... daten? Niemand is daar te oud voor. Iedereen wil genieten en het liefst samen met iemand anders, ongeacht de leeftijd. Apps als Tinder zijn misschien niet zo slim om te gebruiken, maar wat als er een app zou zijn voor de wat oudere singles? Het goede nieuws is dat 50plusmatch precies dat doel heeft: singles boven de 50 met dezelfde interesses aan elkaar koppelen. Nieuwsgierig hoe ze dat doen?

Deel dit artikel
Geef je reactie