Home Seks Seksuele piek: wanneer bereiken mannen én vrouwen dit hoogtepunt

Seksuele piek: wanneer bereiken mannen én vrouwen dit hoogtepunt

4 minuten leestijd
0
seksuele piek

Nu hangt het er allemaal een beetje vanaf hoe oud je bent, maar mocht je de tienerjaren als man al ruimschoots voorbij zijn dan zul je op seksueel vlak misschien nog wel smachten naar die goeie, ouwe jaren. Waarom? Omdat je waarschijnlijk zelden nog erecties hebt gehad die zo krachtig en stevig waren als op rond je 17e levensjaar. Het is namelijk op dat moment dat mannen hun seksuele piek bereiken.

En de vrouwen? Bij vrouwen ligt dat weer een stuk later. Dus nogmaals, we maken je, afhankelijk van je leeftijd of heel blij of heel teleurgesteld met dit nieuws. Of dat automatisch ook betekent dat je op een andere leeftijd helemaal niet meer geniet? Nee, natuurlijk niet. Het wordt alleen iets minder intens. Bovendien zijn er ook allerlei factoren die van invloed zijn op jouw seksuele piek. We leggen je graag uit hoe het precies zit.

Wat is de seksuele piek?

Het is een onderwerp die ook de nodige wetenschappers bezig houdt: de zogenaamde seksuele piek. En nee, we hebben het niet over de climax tijdens het vrijen: het orgasme zelf. De seksuele piek duidt in dit geval op de levensfase of de leeftijd waarop we seksueel gezien het meest gedreven zijn.

Dating vol passie?

novamora"Laat je VERLEIDEN tot een pittige date: Novamora is dé datingsite voor singles en stellen die op zoek zijn naar spanning en avontuur."

Bekijk hoe het werkt

Kortweg komt dat neer op de relatie tussen prestatie en tevredenheid over je seksleven. Dit hangt weer af van allerlei zaken zoals je mentale gesteldheid, mate van tevredenheid over de relatie zelf, hormonen en ook genetica.

Omdat er zoveel criteria zijn die van invloed zijn, wordt er altijd op een andere manier onderzoek gedaan naar de seksuele piek. En dus verschillen ook de resultaten van de onderzoeken.

Je seksuele piek stimuleren

Wat wel duidelijk is dat je je seksuele piek een boost kunt geven door jezelf goed te voelen en goed te verzorgen. Dat betekent eigenlijk niets anders dan de simpele dagelijkse dingen: goed eten, genoeg bewegen, en wel allemaal zodat je je lekker in je vel voelt.

Los van het feit dat dit soort patronen van invloed zijn op je fysieke gesteldheid helpt een gezonde levensstijl je ook met je testosteronaanmaak. Dat je ook minder stress ervaart en een betere bloedstroom hebt (naar de geslachtsdelen) heeft daar ook mee te maken. Ook genoeg slaap is erg belangrijk.

Eigenlijk is dat niet zo gek. Topsporters moeten zich immers ook op privé-vlak goed voelen om het beste te laten zien tijdens een belangrijke wedstrijd en zo zit het eigenlijk ook in ons seksleven. Want een goede vrijpartij is ook bijna een sportieve prestatie.

Mythes

Om diezelfde reden kun je dus ook je seksuele piek beleven op een heel andere leeftijd, simpelweg, omdat je je beter in je vel voelt, omdat je dus gezonder leeft en bijvoorbeeld minder stress ervaart. Daarmee komen we gelijk uit bij de mythes over de seksuele piek:

Andere leeftijd betekent niet automatisch slechtere seks

We maakten je misschien al bang door te zeggen dat je als man op je 17e, 18e je seksuele piek beleeft. Geen zorgen. Ben je nu een stuk ouder en heb je alsnog een geweldig seksleven? Dan hoef je je niet helemaal blind te staren op onderzoeken die andere bevindingen aantonen.

Je eigen seksuele prestaties kunnen ook ruim na die leeftijd een stuk beter zijn dan op je 18e. Sterker nog: later in je leven doe je het een stuk beter dan tijdens de eerste keer seks. Oefening en ervaring helpt, net als dat je seksuele partner een grote invloed heeft op de kwaliteit van de vrijpartijen.

Ben je nog een echte tijger of tijgerin in bed? Dan zal dat voorlopig nog wel zo zijn. Je hoeft je geen zorgen te maken dat je beste dagen voorbij zijn. Wat de sleutel is in dit verhaal? Zelfverzekerdheid en je op je gemak voelen.

hand seks

Seksuele piek hangt niet af van het aantal orgasmes

We benoemden al even een aantal criteria die van invloed zijn op de seksuele piek en één van de veelgebruikte criteria is het aantal orgasmes. In de jaren ‘40 van de vorige eeuw is er namelijk een onderzoek geweest van bioloog en seksuoloog Alfred Kinsey dat nogal wat heeft losgemaakt.1

Zo was één van de vragen die gesteld werd in het onderzoek ‘hoeveel orgasmes’ de respondenten per week beleefden. Bij mannen werd vastgesteld dat de piek op de leeftijd van 18 lag, bij vrouwen halverwege de 30 jaar. Maar ja, het aantal orgasmes op 18-jarige leeftijd als man heeft natuurlijk ook een hoop te maken met het aantal ritjes dat er op die leeftijd op de handkar worden gemaakt. Op die leeftijd denken mannen non-stop aan seks.

Het is zo rond deze leeftijd dat mannen erop los rukken alsof hun leven ervan af hangt. Het aantal succesvolle masturbeersessies is daarom wat anders dan tevredenheid over iemands seksleven. En dat is wat er zo’n 80 jaar later met een seksuele piek wordt bedoeld. Het gaat immers om de beste en meeste seks.

lippen vrouw

Mannen vs. vrouwen

Wat wel waar is dat je als 17/18-jarige man de beste erecties ervaart. Zo krijg je niet alleen binnen recordtempo een erectie, maar zal de hardheid van de penis na die leeftijd nog maar zelden worden geëvenaard. De echte piek van het testosteronniveau voor een man ligt echter op de 30 jaar, dus ook in de jaren daarna is er nog hoop voor onze mannelijke lezers.

En de vrouwen?

Nu zullen waarschijnlijk ook de vrouwen nieuwsgierig zijn naar hun seksuele piek en die ligt weer meteen een stuk hoger in vergelijking met mannen. Pas zo rond de 30 jaar voelen vrouwen zich het beste in hun vel en dat is ook te merken op lichamelijk vlak. Net als bij hun mannelijke tegenhangers draait het voor een groot deel om ervaring en comfort. Rond de 30 jaar ligt die ervaring op een dusdanig niveau dat een vrouw zich prettig voelt tussen de lakens. Ook op persoonlijk niveau is dit de leeftijd waarop vrouwen zich zelfverzekerd voelen.

Neem het niet te nauw

Toch willen we er nogmaals op wijzen dat de seksuele gevoelens en prestaties afhangen van een hele reeks van factoren. Wij hopen daarom in ieder geval dat jij je seksuele piek nog moet beleven en dat het beste nog voor je ligt. Veel vrijplezier, tijgers en tijgerinnen!

Je bent niet de enige...

... die zich afvraagt wat de meest sexy datingsite is. Avontuur, passie en een beetje pittig: wist je dat je ergens discreet en anoniem kunt daten? Er is één datingsite waar dat allemaal kan: Novamora is het geheime online plekje voor de avontuurlijke dater. Nieuwsgierig waarom deze Nederlandse datingsite zo snel in ledenaantal is gegroeid?

Bekijk hoe het werkt
Laad meer artikelen
Laad meer in Seks

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

9 smoesjes die vrouwen gebruiken als ze geen seks willen

Mannen willen vaker seks dan vrouwen. Daarom zeggen mensen ook wel dat vrouwen een reden n…