Home Seks Relatie of seks met iemand die jonger is? De wet en het leeftijdsverschil

Relatie of seks met iemand die jonger is? De wet en het leeftijdsverschil

2 minuten leestijd
0
seks verboden

Je bent met je vriend(inn)en een avondje stappen en ontmoet iemand die je interesse wekt. Na wat oogcontact over en weer besluit je er werk van te maken. Je spreekt de ander aan en voor je het weet ben je aan het zoenen. De avond loopt ten einde en de nummers worden uitgewisseld.

Als je thuis bent besluit je de persoon op Facebook te zoeken en kom je erachter dat het leeftijdsverschil wat groter is dan verwacht. Je bent zelf 25 jaar en terwijl je dacht dat de ander ongeveer even oud is, blijkt deze persoon tot je verbazing slechts 16 jaar oud te zijn. Ben je strafbaar bezig als je contact houdt en eventueel verder gaat dan zoenen? Wat zegt de wet over het leeftijdsverschil?

Een relatie met iemand die jonger is

Wie een relatie wil met iemand die veel jonger is, kan zich afvragen of dat wel mag volgens de Nederlandse wet. Vooral als je zelf beduidend ouder bent is het verstandig om te controleren wat wel en niet mag. Een relatie mag altijd als het een vriendschappelijke of platonische relatie zonder seks is. Het leeftijdsverschil in de relatie maakt daarbij niet uit. Als er wel sprake van seks is, of je bent het van plan, dan zijn er regels waaraan je je moet houden. Deze regels geven aan of het strafbaar is of niet.

Dating vol passie?

novamora"Laat je VERLEIDEN tot een pittige date: Novamora is dé datingsite voor singles en stellen die op zoek zijn naar spanning en avontuur."

Bekijk hoe het werkt

De grens van 16 jaar: seksueel meerderjarig

Als je een relatie wil met iemand die ouder is dan 18 jaar, dan hoef je je nergens zorgen over te maken. Volgens de wet is een seksuele relatie met iemand van 16 of 17 jaar ook niet verboden, zelfs niet als er sprake van vrijwillige seks is. Met het bereiken van de 16-jarige leeftijd ben je in Nederland seksueel meerderjarig.1

Seks met iemand jonger dan 16

Volgens de wet is seks met iemand van onder de 16 jaar strafbaar als er sprake is van bijvoorbeeld een groot leeftijdsverschil. Twee leeftijdsgenoten die seksueel contact met elkaar hebben terwijl beiden jonger dan 16 jaar zijn is niet strafbaar. Tenminste, als het voor beiden vrijwillig is. Als één van de twee jonger dan 12 jaar is, dan is elke vorm van seks verboden.

Het is strafbaar als de ene persoon jonger dan 16 jaar is en de ander veel ouder. Volgens de Hoge Raad gaat het erom of het sociaal-ethisch aanvaard is. Met andere woorden, of het nog als “normaal” wordt gezien. Een man van 45 jaar oud die een seksuele relatie heeft met een 15-jarige? Dan kun je ervan uitgaan dat het sociaal niet geaccepteerd is.

Seks met iemand jonger dan 16 is ook strafbaar als er sprake is van dwang, chantage of een afhankelijkheidsrelatie. Waar de grens bij het leeftijdsverschil precies ligt is niet helemaal duidelijk. Het gaat erom of het een normale, gezonde relatie is tussen leeftijdsgenoten, of niet. Mocht je twijfelen, neem dan altijd contact op met een juridisch hulpverlener.2

Je bent niet de enige...

... die zich afvraagt wat de meest sexy datingsite is. Avontuur, passie en een beetje pittig: wist je dat je ergens discreet en anoniem kunt daten? Er is één datingsite waar dat allemaal kan: Novamora is het geheime online plekje voor de avontuurlijke dater. Nieuwsgierig waarom deze Nederlandse datingsite zo snel in ledenaantal is gegroeid?

Bekijk hoe het werkt
Laad meer artikelen
Laad meer in Seks

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

‘Condoom niet vanzelfsprekend tijdens onenightstand of losse seks’

Het gebruik van een condoom is geen gewoonte voor jonge mannen die losse seks hebben. Dat …