9 redenen waarom alleen reizen zo leuk en bijzonder is

Michelle Mulder
Door Michelle Mulder
7 minuten leestijd

Omdat het internet wordt overspoeld met advertenties voor romantische vakanties en Hawaïaanse beelden, zou je kunnen gaan denken dat reizen bedoeld is voor twee of meer mensen. Maar daar is niet iedereen het mee eens, want twee is niet voor iedereen het magische getal. Reizen en single zijn is volgens hen een match made in heaven. En daar hebben ze meer dan genoeg redenen voor.

9 redenen waarom alleen reizen zo leuk is

Het is een droom voor velen, maar gelijktijdig ook een enorm grote uitdaging. Alleen reizen is voor sommigen zelfs zo’n grote uitdaging dat het de enige reden is die deze bucketlist-ervaring tegenhoudt. Er zijn dus redenen om het níet te doen, maar ook zijn er redenen om het juist wél te doen. En daar gaan we het nu over hebben.

1. Je hebt tijd om jezelf te ontdekken

Hoe cliché het ook klinkt: je ontdekt jezelf op honderd nieuwe manieren als je alleen reist. Doordat je wordt losgerukt uit je oude en vertrouwde omgeving heb je tijd om jezelf volledig te ontdekken. Je zal niet in oude patronen en verwachtingen van vrienden vallen, omdat die gewoonweg niet aanwezig zijn.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Je bent helemaal op jezelf aangewezen, want inhoudt dat er genoeg tijd is voor een volledige introspectie. Je zult allemaal nieuwe aspecten van jezelf tegenkomen waarvan je nooit had gedacht dat je dit in je had. Het is een grote kans om te reflecteren op jezelf en te bedenken waarvan jij gelukkig wordt in de toekomst.

2. Je hebt niemand om rekening mee te houden

Doordat je alleen reist heb je een onwijs grote vrijheid. Met een reispartner kan er gedoe ontstaan omdat jullie beide een eigen plan hebben. Je kunt nu gaan en staan waar je maar wilt als vrije vogel. Je wordt niet meegesleurd naar die verschrikkelijke plek met veel toeristen of dat ene kerkje waarvan je er al zoveel hebt gezien. Het is tijd voor jou. Het is echt jouw tijd.

3. Je leert de locals eerder kennen

Doordat je geen reispartner hebt, heb je ook niemand om op terug te vallen. Dat kan in het begin best eng zijn, maar zet zelf eens de eerste stap om een gesprekje aan te knopen. Ga bijvoorbeeld eens aan de bar zitten van het lokale barretje bij je accommodatie in de buurt en spreek die leuke barman of barvrouw aan. Je krijgt gelijk de interessante zaken in de buurt te horen en je weet gelijk waar jij moet zijn tijdens deze trip.

4. Je nieuwsgierigheid brengt je verder

Je hebt opeens veel meer interesse in zaken om je heen, want er is niemand die om je aandacht vraagt. Dit brengt nieuwsgierigheid en interesse met zich mee voor je omgeving, de bevolking en de andere reizigers die je ontmoet. Vergeet niet dat mensen het hartstikke interessant vinden dat jij helemaal alleen op reis bent. Ze kunnen niet wachten om jou uit te horen over al je avonturen.

5. Je kunt je verbinden met de omgeving

Opeens vallen je veel meer dingen op in je omgeving. Dit mooie kiezelsteentje op het strand, de verblindende zonsondergang of die mooie palmboom. Je hebt geen reispartner die je continu afleidt waardoor jij de helft mist. De momenten die je starend voor je uitbrengt, in plaats van dat je honderduit praat, wil je echt voor geen goud missen. Je hebt tijd om elk detail in je op te nemen. Je zult je meer betrokken voelen bij je bestemming aangezien je meer tijd hebt om deze in je op te nemen.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

6. Je leert omgaan met je angsten

Het kan voorkomen dat het je allemaal even te spannend wordt. Opeens voelt weer alleen je kamer uitgaan en de sprong wagen best even eng aan. Wees je er op dit moment van bewust dat angst maar een emotie is die je jezelf aanpraat. Er is helemaal niets aan de hand, alleen jij en genoeg tijd om jezelf heerlijk te gaan vermaken op een mooie plek.

7. Je kunt nieuwe mensen ontdekken

Doordat je alleen bent moet je wel uit je comfortzone stappen om nieuwe mensen te leren kennen. Deze stap zet je veel sneller wanneer je alleen reist. Hiernaast is het ook veel toegankelijker, omdat je benaderbaar bent als je alleen bent. Er zijn nog veel meer reizigers die een soloreis maken en die willen hartstikke graag met jou een gesprekje hebben of zelfs samen iets ondernemen.

8. Je kunt de taal leren

Voordat je op reis gaat is het handig om je alvast wat te verdiepen in de taal. Denk hierbij aan jezelf voorstellen, een bestelling kunnen plaatsen, vragen hoe het met iemand gaat. Op deze manier is het voor jezelf makkelijker om contact te leggen met de lokale bevolking en zij zullen het ook zeker waarderen dat jij de moeite erin steekt.

9. Je blaast je zelfvertrouwen op

Doordat je alleen bent word je uit je comfortzone gerukt. Je maakt zelf alle beslissingen, je hebt niemand om erover te sparren. Hierdoor word je zelfverzekerder, assertiever en besluitvaardiger. Je overwint obstakels en blokkades die je voor jezelf hebt opgelegd. Je bent blij met jezelf omdat je een beslissing helemaal zelf hebt gemaakt, zonder dat je iemand anders hulp hierbij hebt gebruikt.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie