Queers en corona: dit is veranderd in het gedrag en de verwachtingen

Thomas Lammers
Door Thomas Lammers
4 minuten leestijd

Liefde is complex. Dat is het nu en is het altijd geweest. Voor iedereen, maar vooral voor de queergemeenschap. Bovenop de uitdagingen waarmee deze groep dagelijks te maken heeft, heeft de coronapandemie er nog een aantal nieuwe obstakels aan toegevoegd. Om te peilen hoe queers dit alles ervaren, heeft datingapp Grindr een wereldwijd onderzoek gedaan onder 10.000 gebruikers. Hoe zijn het gedrag en de verwachtingen van hen veranderd sinds het begin van de pandemie?

Risico’s minimaliseren

Experts zijn het erover eens dat de maatregelen van thuisblijven, contacten minimaliseren en soloseks helpen om de verspreiding van het virus te bestrijden. Maar dezelfde experts erkennen ook dat sommige mensen – ondanks de risico’s – er nog steeds voor zullen kiezen om af te spreken voor daten, seks en nog veel meer. Dit hebben Grindr-gebruikers gedaan om de risico’s te minimaliseren:

 • 88% zegt dat het bespreken van corona hen heeft geholpen om te bepalen of ze met iemand afspreken.
 • 69% zegt meer porno te hebben gekeken.
 • 64% zegt ​eerder geneigd te zijn geweest om nieuwe manieren uit te proberen om elkaar op een sociale afstand te ontmoeten.
 • 58% zegt meer geïnteresseerd te zijn in een vaste relatie dan vóór de pandemie.
 • 31% zegt een mondkapje op gehad te hebben tijdens een hook-up.

In een wereld die gekenmerkt wordt door social distancing is iedereen overgegaan naar online. Maar hoewel het gebruik van audio- en videochat tijdens de pandemie is toegenomen, is de ouderwetse tekst-chat nog steeds nummer één, zo zegt Grindr. Dit is hoe de queergemeenschap daarover denkt:

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

 • 67​% zegt dat persoonlijkheid nu belangrijker is dan vóór de pandemie
 • 60% zegt dat quarantaine ervoor zorgde dat ze hebben gechat met mensen waar ze anders niet mee hadden gechat.
 • 46% zegt dat praten over corona een gemakkelijke manier is om een gesprek te beginnen

Virtuele seks

Omdat seksdates werden afgeraden gedurende de pandemie, zijn mensen creatief geworden met het verminderen van de seksuele spanning. Het uitwisselen van foto’s en video’s is een no-brainer voor Grindr-gebruikers, waarvan de helft zegt dat ze virtuele seks hebben gehad.

 • 71% zegt dat het delen van foto’s en video’s op Grindr hen hielp tijdens de pandemie.
 • 59% zegt dat hun zin in seks is toegenomen tijdens de pandemie.
 • 51% denkt dat virtuele hook-ups sexy zijn.
 • 48% zegt een virtuele hook-ups te hebben gehad tijdens de pandemie.

Mentale gezondheid

De emotionele tol van de pandemie is voor iedereen voelbaar. Het is periode geweest waarin zelfzorg belangrijker dan ooit was. Dit veranderde in het gedrag van queers tijdens de pandemie:

 • 86% zegt zich meer dan ooit te concentreren op hun geestelijke gezondheid.
 • 83% zegt anderen op Grindr meer steun en begrip te hebben gegeven tijdens de pandemie.

Seksuele gezondheid

Als het over gezondheid gaat, dan ging de aandacht het afgelopen jaar natuurlijk uit naar het coronavirus en de impact ervan. Maar de Grindr-gemeenschap heeft zich er niet door laten afleiden. Het merendeel zegt zelfs dat ze hun seksuele gezondheid heeft gehandhaafd.

 • 82% zegt ze zich meer dan ooit te concentreren op hun seksuele gezondheid.
 • 67% die vóór COVID PrEP gebruikten, zeggen dat ze ermee zijn doorgegaan.
 • 63% is van plan om de verloren tijd in te halen door na de pandemie meer hook-ups dan normaal te hebben.

Terwijl de wereld zich aanpaste op de pandemie, deden de queers dat ook – op hun eigen manier. Ze besloten vaker over te gaan op virtuele seks, deden meer aan sexting, hadden seks met een mondkapje op en staan nu meer open voor nieuwe en andere vormen van contact.

Verliefd worden is meer...

... dan toeval. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij gayParship weten ze welke aspecten belangrijk zijn voor een langdurige relatie. Hun matchingsprincipe heeft één doel: het samenbrengen van mensen die bij elkaar passen en samen gelukkig zijn, en dat natuurlijk voor lange tijd. Ontdek zelf hoe 1 op de 3 leden er een partner vindt.

Deel dit artikel
Geef je reactie