De wereld verandert met de dag. Ooit was de postduif een van de snelste manieren om te communiceren, maar nu hebben we WhatsApp, Facebook Messenger, iMessage en noem het maar op. En al deze inboxen zijn gevuld met geheime informatie, persoonlijke gesprekken die vaak het daglicht niet kunnen verdragen.
Als dit gesprekken met je partner zijn dan is dat geen probleem. Een gezonde portie sexting is zelfs goed voor de relatie. Maar wat als je partner deze gesprekken niet met jou voert, maar met iemand anders?
Het is de reden waarom mensen de telefoon en WhatsApp van hun partner controleren. En dat is akelig normaal geworden, om je partner te controleren op vreemdgaan. Als je dit ook doet en je een beetje schuldig voelt: je bent niet de enige die dit doet.
Recent onderzoek toont dit nog maar een keer aan. Meer dan een derde van de Britten snuffelt op de apparaten en sociale media van hun partner, om erachter te komen of ze schuldig zijn aan vreemdgaan, zo onthult het onderzoek. Dit onderzoek werd uitgevoerd onder 2.000 Britten, zo meldt MetroUK.
Bijna iedereen doet het?
Als je je eenzaam voelt in je spionagegedrag, wees gerust. Maar liefst 4 op de 10 bekennen in het onderzoek de telefoon van hun partner te bespioneren. En dat is nog niet eens het ergste deel van de resultaten. In het onderzoek komt namelijk naar voren dat 1 op de 5 mannen wacht tot hun partner slaapt om de vingerafdruk te gebruiken om de smartphone te ontgrendelen. Creepy, maar blijkbaar uiterst effectief?
De bevindingen zijn het resultaat van een onderzoek dat uitgevoerd is in opdracht van familierechtadvocaten Hodge Jones & Allen. Zij zagen een toename van mensen die stukjes citeren uit informatie die zij ontdekt hebben op de apparaten van hun ex-partner. En deze informatie werd dan gebruikt als voorbeeld van onredelijk gedrag en overspel, als grond voor de echtscheiding.
“Technologie betekent dat er nu veel meer manieren zijn om te bespioneren dan vroeger,” zegt dr. Martin Graff, van de afdeling psychologie aan de University of South Wales en expert in cyberpsychologie.
“Social media hebben ook een wereld gecreëerd waarin mensen aangemoedigd kunnen worden om informatie over hun liefdespartners op te zoeken, bijvoorbeeld nadat iets over hun partner op social media tegenkomen.”
Uit het onderzoek blijkt dat meer dan de helft van de personen die hun partner controleren, iets ontdekken waardoor ze denken dat hun partner vreemdgaat. Of in ieder geval schuldig is aan micro-cheating. Voor 45% van hen betekende dit het einde van de relatie.
Wat is vreemdgaan en wat niet
Maar wat is vreemdgaan nu precies en waar ligt de grens? Daar konden de deelnemers het niet over eens worden. Natuurlijk, een lidmaatschap bij datingsite Second Love zegt genoeg, maar het is niet altijd zo duidelijk. In ieder geval was 6 op de 10 ondervraagden het erover eens dat sexting als vreemdgaan beschouwd mag worden.
Voor 1 op de 10 is dit al veel stappen te ver en is zelfs een virtueel kusje aan het einde van een gesprek al voldoende om de handdoek in de ring te gooien. Voor een nog kleiner deel, 6% om precies te zijn, is het liken van een post al een aanwijzing op ontrouw.
“In een wereld waarin onze levens zich meer online afspeelt, komt het zonder toestemming controleren van de telefoon, e-mail of sociale media van een partner verrassend vaak voor,” zegt Denise Knowles, adviseur bij liefdadigheidsinstelling Relate. “Het is begrijpelijk verleidelijk, maar dit maakt het niet goed.”
Flirten niet alleen voor...
... singles? De meningen zijn verdeeld. Of je het nu goedkeurt of niet: een tweede liefde, avontuur en passie zijn met één tik op de virtuele knop binnen handbereik. Dankzij het oer-Hollandse Second Love kan dat bovendien in je eigen taal en niet op een schimmige datingsite uit het buitenland. Nieuwsgierig hoe het eraan toegaat op zo’n vreemdgaan datingsite?