Hoe ga je om met een onbeantwoorde liefde? Kenmerken en uitleg

Michelle Mulder
Door Michelle Mulder
13 minuten leestijd

Liefde kan soms aanvoelen als een meeslepende film. Soms is het een film die je iedere keer opnieuw wilt kijken, maar het kan ook een film zijn waarin jij de hoofdrolspeler bent die moedig strijdt voor een gelukkig einde, terwijl co-ster het script niet volgt. Onbeantwoorde liefde is als zo’n film.

Je voelt een diepe connectie en jouw dagen vullen zich met gedachten aan die ene persoon. Elke glimlach, elk gesprek, je interpreteert het als een teken van wederzijdse affectie, maar de realiteit kan soms hard aankomen wanneer je beseft dat de gevoelens eenzijdig zijn. Hoe ga je daarmee om?

Wat is een onbeantwoorde liefde?

Laten we eerst maar even bij het begin beginnen. Een onbeantwoorde liefde is een situatie waarin je gevoelens hebt voor iemand, maar de andere persoon dezelfde gevoelens niet heeft. Oftewel: het is niet wederzijds. Het gaat om een eenzijdige verliefdheid waarbij jouw liefde niet wordt beantwoord door degene op wie je verliefd bent. Dit kan verschillende emotionele uitdagingen met zich meebrengen en vanzelfsprekend kan het leiden tot verdriet, frustratie en een gevoel van afwijzing.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Kenmerken van onbeantwoorde liefde

Een onbeantwoorde liefde is voor de meeste mensen wel duidelijk. Maar als je het concept nog niet helemaal kent, zijn dit de kenmerken die vaak voorkomen bij onbeantwoorde liefde:

 • Je voelt sterke gevoelens van verliefdheid voor de ander, maar deze gevoelens worden niet beantwoord.
 • Je hebt de neiging om veel tijd en energie te besteden aan fantaseren over een toekomst met de persoon op wie je verliefd bent, zelfs als deze fantasieën niet realistisch zijn.
 • Je voelt een intens verlangen naar die persoon, waardoor je bereid bent veel voor hem of haar te doen, zelfs als dit andersom niet zo zou zijn.
 • Je hebt de neiging om nog steeds liefde en genegenheid te tonen, zelfs als diegene je afwijst.
 • Je hebt moeite om je gevoelens voor de persoon los te laten en door te gaan met je leven.

Verschil met wederzijdse liefde

Het belangrijkste verschil tussen onbeantwoorde liefde en wederzijdse liefde is dat bij wederzijdse liefde beide personen dezelfde gevoelens van verliefdheid voor elkaar hebben. Er is sprake van een wederzijdse aantrekkingskracht en het gevoel wordt wederzijds bevestigd. Dit zorgt voor een gelijkwaardige relatie waarin jij en de ander dezelfde inzet tonen en gelijke verlangens hebben om bij elkaar te zijn.

Bij een onbeantwoorde liefde is er echter een onbalans tussen jou en de ander. Terwijl jij verliefd bent op de ander, voelt deze persoon zich niet op dezelfde manier aangetrokken tot jou. Deze onbalans kan weer leiden tot een ongelijke machtsdynamiek en teleurstelling en frustratie aan jouw kant.

Waarom onbeantwoorde liefde pijn doet

Onbeantwoorde liefde kan een diepe emotionele impact op je hebben en kan veel pijn veroorzaken. Het kan voelen alsof je hart gebroken is en het kan leiden tot liefdesverdriet, frustratie, en een gevoel van leegte. Deze pijn kan intenser worden als je gevoelens voor deze persoon langdurig onbeantwoord blijven. Waarom onbeantwoorde liefde zo’n pijn doet?

Emotionele impact

Ten eerste kan een onbeantwoorde liefde je gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen kan aantasten. ‘Ben ik niet goed genoeg?’, denk je. Als de persoon op wie je verliefd bent je gevoelens niet beantwoordt, kan het voelen alsof er iets mis is met jou. De negatieve gedachten leiden tot onzekerheid en zelftwijfel, en deze kunnen je zelfbeeld op een lastige manier beïnvloeden. Je kunt je ook afgewezen voelen, wat erg pijnlijk kan zijn.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

Bovendien kan het moeilijk zijn om de constante aanwezigheid van degene waar je verliefd op bent te verdragen. Terwijl je weet dat je gevoelens niet beantwoord zullen, moet je de marteling blijven ondergaan. En dat kan heel pijnlijk zijn, zo’n voortdurende pijnlijke herinnering aan je onbeantwoorde gevoelens.

Hoe ga je om met onbeantwoorde gevoelens?

Als je gevoelens hebt voor iemand en deze gevoelens zijn niet wederzijds, kan dat erg moeilijk zijn om mee om te gaan. Het kan je kwetsen en onzeker maken. Maar het is belangrijk om te weten dat je niet de enige bent die dit meemaakt. Allesbehalve. En er zijn manieren om met deze onbeantwoorde gevoelens om te gaan. Dit zijn enkele strategieën die je kunt gebruiken wanneer je te maken hebt met onbeantwoorde gevoelens.

Zelfzorg strategieën

Als je geconfronteerd wordt met onbeantwoorde gevoelens, is het belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Dit kan helpen om je emoties en gedachten beter onder controle te houden

 • Neem tijd voor jezelf: geef jezelf tijd en ruimte om de pijn en teleurstelling te verwerken. Probeer jezelf af te leiden met activiteiten die je leuk vindt.
 • Praat erover: ga het gesprek aan met vrienden of familieleden over je gevoelens. Ze kunnen naar je luisteren, advies geven en je ondersteunen tijdens deze moeilijke periode.

Sociale steun zoeken

Wanneer je te maken hebt met onbeantwoorde gevoelens, kan het helpen zijn om sociale steun te zoeken bij mensen die om je geven. Dit kan je helpen om je gevoelens te uiten en ze kunnen je het broodnodige perspectief geven.

 • Zoek steun bij vrienden: praat met goede vrienden over je gevoelens. Ze kunnen je een ander perspectief geven en je eraan herinneren dat er meer mensen zijn die om je geven.
 • Overweeg professionele hulp: als je merkt dat de gevoelens overweldigend zijn en je er niet alleen doorheen komt, overweeg dan om professionele hulp te zoeken. Een therapeut kan je helpen om je emoties te begrijpen en ermee om te gaan.

man vrouw

Onbeantwoorde liefde loslaten

Als je te maken hebt met een onbereikbare liefde, kan het een uitdaging zijn om deze gevoelens los te laten. Het kan moeilijk zijn om verder te gaan als je hart nog steeds verlangt naar iemand die niet hetzelfde voor jou voelt. Maar het is mogelijk om deze pijnlijke situatie achter je te laten en jezelf de ruimte te geven om te genezen. Dit zijn een paar strategieën die je kunnen helpen om onbeantwoorde liefde los te laten:

Afstand nemen

Soms is het noodzakelijk om afstand te nemen van de persoon op wie je verliefd bent, vooral als ze duidelijk hebben gemaakt dat ze niet geïnteresseerd zijn. Het kan moeilijk zijn om te accepteren, maar door afstand te nemen geef je jezelf de gelegenheid om te herstellen en te groeien. Dit betekent misschien dat je minder tijd met deze persoon doorbrengt, hun berichten op sociale media beperkt of zelfs contact volledig vermijdt. Het kan pijnlijk zijn, maar deze afstand zal je helpen om je eigenwaarde te herstellen en je te richten op je eigen geluk.

Focus op andere relaties

Hoewel de liefde van deze specifieke persoon onbeantwoord blijft, betekent dit niet dat je geen liefde in andere gebieden van je leven kunt ervaren. Er is liefde genoeg, zowel romantisch als platonisch. Richt je aandacht op vriendschappen, familiebanden en andere relaties die wel geven en ontvangen. Deze relaties kunnen je helpen om de leegte van onbeantwoorde liefde op te vullen. Ze kunnen je het gevoel geven dat je geliefd en gewaardeerd wordt. Dat verzacht de pijn van afwijzing en herinnert je eraan dat er altijd mensen zijn die om je geven.

Nieuwe hobby’s en interesses

Een goede manier om een onbeantwoorde liefde los te laten, is door jezelf onder te dompelen in nieuwe activiteiten en interesses. Het ontdekken van nieuwe hobby’s zal je afleiden en helpen nieuwe voldoening te vinden. Denk na over de dingen waarin je altijd geïnteresseerd bent geweest, maar nooit de tijd voor hebt genomen. Begin met het verkennen ervan. Of het nu om schilderen, schrijven, sporten, fotografie of vrijwilligerswerk gaat: het houdt je bezig.

Zou je vrienden kunnen blijven?

Een veelvoorkomende vraag na het ervaren van onbeantwoorde liefde: kun je vrienden blijven met degene op wie je verliefd was? Het antwoord is echter niet zo simpel. Het kan in ieder geval lastig zijn om de dynamiek van de relatie te veranderen en een nieuwe vorm van vriendschap te vinden. Er zijn voors en tegens.

 • Voors: vriendschap kan een waardevolle band zijn die je niet zomaar wilt opgeven. Het kan helpen om de mooie herinneringen en de positieve aspecten van de relatie te behouden. Daarnaast kan vriendschap na een onbeantwoorde liefde een manier zijn om de persoon nog beter te leren kennen en een diepere connectie te ontwikkelen.
 • Tegens: vriendschap kan ook uitdagend zijn na een onbeantwoorde liefde. Het kan moeilijk zijn om je gevoelens volledig te veranderen en het kan pijnlijk zijn om te zien hoe de ander met iemand anders in een romantische relatie stapt. Bovendien kan het behouden van vriendschap je belemmeren om emotioneel verder te gaan en nieuwe relaties aan te gaan.

Wanneer professionele hulp zoeken

Hoewel het normaal is om je gestrest en verdrietig te voelen na een onbeantwoorde liefde, zijn er momenten waarop het noodzakelijk kan zijn om professionele hulp te zoeken. Dit is bijvoorbeeld een situatie waarin het verstandig is om een therapeut of psycholoog te raadplegen:

Obsessief gedrag

Als je merkt dat je gedachten constant en obsessief gericht zijn op de persoon die je liefde niet beantwoordt, kan dit een teken zijn van obsessief gedrag. Je vindt het misschien moeilijk om deze gedachten los te laten en het hindert je dagelijkse functioneren. Dit gedrag is niet gezond voor jou en professionele hulp kan nodig zijn om dit patroon te doorbreken.

Obsessief gedrag kan er ook toe leiden dat je impulsen hebt om de persoon te stalken of hun online activiteiten te controleren. Dat is wat niemand wil. Daarom is het goed om te begrijpen dat dit ernstige inbreuken zijn op de privacy van de ander en dat dit gedrag schadelijk kan zijn voor jullie beiden.

 • Als je merkt dat je gedachten constant en obsessief gericht zijn op de persoon die je liefde niet beantwoordt, kan professionele hulp je helpen om deze obsessie te doorbreken.
 • Als je impulsen hebt om de persoon te stalken of hun online activiteiten te controleren, zoek dan hulp om dit gedrag te stoppen en gezonde grenzen te stellen.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie