Home Relatie Nieuwe relatie na scheiding: hoe pak je het aan?

Nieuwe relatie na scheiding: hoe pak je het aan?

7 minuten leestijd
3
relatie hart

Misschien is het wat moeilijk om het je vlak na de scheiding voor te stellen: een nieuwe relatie. Toch ontstaat er bij de meeste mensen op een gegeven moment wel een natuurlijke drang om een nieuwe partner te vinden. Sterker nog, veel gescheiden mannen en vrouwen gaan al na een paar maanden op zoek naar een nieuwe relatie.

Dat is op zich natuurlijk een logische gedachte, want je moet weer vooruit. Je kunt immers niet bij de pakken neer blijven zitten. Toch voelt alleen de gedachte van een nieuwe relatie wat gek aan. Hoe je het allemaal verstandig aanpakt? We bespreken het hieronder met je.

Een nieuwe relatie: hoe je dat aanpakt

De gedachte om alleen te eindigen schrikt veel mensen af. Dat is niet zo heel gek, want je ziet overal om je heen mensen die samen gelukkig zijn. Bovendien zou het alleen zijn niet goed voor je zijn en wordt toch eigenlijk wel van je verwacht dat je weer een nieuwe wederhelft vindt.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Bekijk '999 vragen aan jezelf'

Als je net uit een scheiding komt dan is het alles behalve makkelijk om plots alleen door het leven te moeten. Het kost tijd om daaraan te wennen. Dat is in principe ook wel goed, want je hebt tijd nodig om je emoties te verwerken en over je ex heen te komen. Daarvoor kun je het best soms even op jezelf zijn aangewezen.

In de tussentijd zul je echter steeds meer moeten leren te genieten van de vrijheden die na de scheiding komen. Je bepaalt voortaan zelf wat je eet en hoe laat je dat doet.

Hield je voorheen altijd rekening met de slaaptijden van je partner? Na de scheiding heb je alle vrijheid om dat zelf te bepalen, net als welke programma’s je op tv kijkt. Oftewel: er komen een heleboel kleine en grote keuzes die je nu zelf mag gaan maken.

Een hoop onzekerheid

Dat wil niet zeggen dat al deze nieuwe keuzes per definitie allemaal even prettig zijn. Vooral in het begin zul je met een hoop onzekerheid te maken krijgen. Je familieleden en beste vrienden geven aan dat ‘alles goed komt’ en dat het ‘beter wordt’. Het zijn de opbeurende zinnen die je moed moeten inspreken.

Een scheiding geeft je een hoop onzekerheid, in sommige gevallen zelfs een soort van schaamte. Dat kan vooral het geval als jullie samen kinderen hebben, want het is jullie niet gelukt om een scheiding te voorkomen wat je een schuldgevoel geeft richting jullie gezamenlijke kinderen. Hoe ga je het nu in je eentje redden?

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.. Download deze 25 berichtjes

Onzekerheid omzetten in opluchting

Je doet er daarom goed aan om deze onzekerheid om te zetten in opluchting. Nu de echtscheiding achter de rug is, is er voor iedereen duidelijkheid: voor jou, je ex-partner, jullie familieleden en sociale contacten. Ook zijn er een hoop dingen die moeten worden geregeld, want misschien ben je wel verhuisd en heb je daardoor van baan moeten wisselen. Het moge duidelijk zijn: deze fase zorgt voor veel onzekerheid. En da’s lang niet altijd slecht.

8 Tips voor een nieuwe relatie na scheiding

Want als alle hectiek achter de rug is moet het tijd worden om een aantal nieuwe vragen te beantwoorden. Een daarvan is hoe je na je scheiding weer een nieuw leven opbouwt, met eventueel een nieuwe partner. En daar hebben wij weer een aantal handige tips voor.

1. Neem de tijd

Laten we duidelijk zijn: het is niet altijd een goed idee om je meteen vol te storten op nieuwe liefdesavonturen. Vergeet niet dat er een hoop is gebeurd de laatste tijd en dat je misschien het gevoel kunt hebben dat je klaar bent voor een nieuwe relatie terwijl dat eigenlijk niet het geval is. Neem daarom uitgebreid de tijd en besef dat het niet erg is als je een poosje alleen bent. Het kan zelfs goed zijn voor het verwerkingsproces om even weer van jezelf te leren.

2. Geen schuldgevoel geen ruimte

Ook belangrijk is om schuldgevoelens geen ruimte geven. Dat je onlangs bent gescheiden, dat is (doorgaans) niet alleen jouw schuld. We zijn uiteraard niet op de hoogte van wat er tijdens jouw breuk allemaal heeft gespeeld, maar het heeft in elk geval niet zo veel zin meer om er steeds maar bij stil te staan wiens schuld het was.

Ook als jij een nieuwe partner tegenkomt is het belangrijk dat je geen schuldgevoelens hebt jegens je ex-man of ex-vrouw. Ook jij hebt er recht op om gelukkig te zijn. En in dit geval is dat dus met iemand anders.

3. Nieuwe mensen ontmoeten

Een scheiding kan in sommige gevallen ook een klap betekenen wat je sociale leven betreft. Het is niet ongewoon dat je na het verliezen van je partner ook een gedeelte van jullie vrienden verliest. Is dit bij jou ook het geval? Dan doe je er goed aan om nieuwe mensen te leren kennen. Neem daarbij initiatief en ga op zoek naar nieuwe contacten.

Dat betekent wel meteen dat je jouw dagelijkse bezigheden wat zult moeten aanpassen. Zo kan een nieuwe hobby oplossing bieden, want het is bijvoorbeeld bij de sportvereniging waar je nieuwe mensen ontmoet. Weet je niet waar helemaal waar je moet beginnen? Dan kan ook online daten na een scheiding uitkomst bieden.

Datingsites

Datingsites zijn namelijk een oplossing als je wat meer anonimiteit wenst of als je niet genoeg tijd hebt om het uitgaansleven in te trekken. Vooral als je thuis kinderen hebt op wie je ‘s avonds moet passen dan is het handig om via het internet aan het daten te slaan in plaats van het café te bezoeken. Het grote voordeel is dat online datingsites tegenwoordig wel voor zo’n beetje elke doelgroep beschikbaar zijn. Date voortaan op jouw eigen tempo.

Dating apps

Dat het best een flinke stap is om na een lange relatie weer te gaan daten, dat begrijpen we. Met de mobiele dating apps van vandaag de dag wordt echter een flinke drempel weggehaald. We hebben onze smartphone eigenlijk altijd wel bij de hand en dat zorgt ervoor dat je met de verschillende dating apps ook altijd beschikbaar bent om nieuwe mensen te leren kennen. Daten was nog nooit zo makkelijk als nu. Doe er je voordeel mee.

4. Pas wanneer jij er klaar voor bent

In alle van de bovenstaande gevallen moet één ding centraal staan: je moet pas aan het daten gaan als jij je daar helemaal klaar voor voelt. Het zoeken van een nieuwe partner moet niet gebeuren op momenten dat je zelf nog in de knoop zit met je vorige relatie. Je moet stevig in je schoenen staan en beginnen met daten wanneer jij je sterk genoeg voelt.

Laten we vooral niet vergeten dat je net een echtscheiding achter de rug hebt en dat betekent waarschijnlijk dat je door een achtbaan van emoties bent gegaan. Pas als alles weer stabiel is zou je eraan moeten denken om eventueel weer een nieuwe relatie te beginnen.

5. Vergelijk je nieuwe partner niet met je ex

Belangrijk daarbij is wel om goed te beseffen dat je nieuwe partner een unieke persoon is. Of dat niet vanzelfsprekend is? Niet helemaal. Nog te vaak worden nieuwe partners namelijk vergeleken met ex-partners en dat moet je los zien te laten. Voor jou zou het ook niet prettig zijn als jouw nieuwe partner het voortdurend over zijn of haar ex heeft en de nare vergelijking met jou maakt.

We snappen best dat je nog vaak terugdenkt aan jouw vorige partner, maar laat het lekker gaan en bekijk je nieuwe partner op een zo objectief mogelijke manier.

6. Denk eventueel om de kids

Scheiden is natuurlijk één ding, maar als er kinderen in het spel zijn wordt het al meteen een heel stuk gecompliceerder. Is dat in jouw situatie het geval? Dan geldt de eerder genoemde tip om de tijd te nemen niet alleen voor jezelf, maar ook richting je kinderen. Het is geen goed idee om een nieuwe vlam bij een kleine verliefdheid al meteen aan de kinderen voor te stellen.

Ongeacht hoe oud ze zijn, een scheiding is altijd verwarrend voor kinderen. Dat hun vader of moeder een nieuwe partner heeft, vergt op emotioneel vlak nogal wat van ze. Zorg daarom dat je voorzichtig bent en iemand pas voorstelt als je een gezamenlijke toekomst voor je ziet. Als alleenstaande ouder daten is anders, heel anders.

Alleen de gedachte dat hun vader of moeder afspraken maakt met andere mensen roept namelijk al een raar beeld bij ze op. Het kan kinderen zelfs ongemakkelijk laten voelen. Vooral in de beginperiode na de scheiding hebben kinderen veel tijd en begeleiding nodig. Wanneer die tijd ook nog eens verdeeld moet worden met je nieuwe partner kan het allemaal net iets te veel voor ze worden.

Zorg er dus voor dat je kinderen je belangrijkste prioriteit zijn en dat ze je alle aandacht geeft die ze nodig hebben. Ben je toch al aan het daten geslagen? Zorg dan voor een rustige opbouw. Probeer om het even kan om te daten als je kids bij de andere ouder zijn. Zo heb je ook een leuk vooruitzicht voor de momenten die je alleen bent.

7. Voorkom ‘rebounds’

Waar we je hiermee voor willen waarschuwen zijn de zogenaamde rebounds. Dat zijn de ‘noodrelaties’ die ter afleiding worden aangegaan of om frustraties te voorkomen. Wat voor frustraties? Die van het alleen zijn of zelfs seksuele frustraties. Dat dit soort relaties echter als rebounds te boeken staan is niet zonder reden: ze hebben zelden een goede afloop.

8. Nooit meer scheiden

Waar je wel naar moet streven? Een relatie die natuurlijk aanvoelt op het moment dat jij je er goed bij voelt. Pas dan zul je merken dat het eigenlijk best fijn is om met iemand samen te zijn, ook al leek dat tijdens je scheiding nog heel ver weg. Het uiteindelijke doel van je nieuwe relatie? Om voor eeuwig gelukkig te zijn en om nóóit meer te scheiden. Veel succes!

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Bekijk de vijf talen van de liefde
Laad meer artikelen
Laad meer in Relatie

3 Reacties

 1. isabel

  6 februari 2020 at 12:33

  Bedankt voor de nuttige tips over het aangaan van een relatie na scheiding. Het is zeker belangrijk, de kracht van alleen zijn te ontdekken. Daar zijn veel mensen bang voor. Alleen zijn maakt echter ook sterk. Pas wanneer je voor jezelf kunt zorgen, kun je aan een ander denken.

  Reageer

 2. Saskia

  2 juli 2020 at 07:43

  De tips over daten na scheiden zijn heel herkenbaar. Ook wanneer je zelf zeker weet dat je vast genoeg in je schoenen staat, rebounds achter de rug hebt en geen vergelijkingen meer trekt met de oude partner, kan het gebeuren dat bij het daten je iemand tegenkomt die dat wel doet. Dan moet je misschien maar even verder kijken.

  Reageer

 3. Maria ten Hoeve

  14 december 2020 at 09:57

  Bedankt voor het schrijven van dit artikel. Na mijn scheiding ben ik eerst in therapie gezocht, dit heeft mij erg geholpen om weer een nieuwe relatie aan te kunnen gaan. Ik denk dat je eerst de juiste begeleiding en hulp nodig hebt en niet te snel iets nieuws aan moet gaan.

  Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

9 manieren om ‘ik mis je’ te zeggen zonder het te vertellen 

Als je graag bij iemand bent, dan mis je deze persoon wanneer hij of zij er niet is. Dit k…