Nice guy syndroom: waarom aardig zijn niet genoeg is

Michael Schouten
Door Michael Schouten
5 minuten leestijd

“Sorry, je bent echt heel lief. Maar ik voel niet hetzelfde voor jou. Ik zou het zo graag willen, maar ik voel die klik niet.” Wees eerlijk, hoe vaak heb je dit een vrouw horen zeggen? Als het vaker dan eens is geweest, dan is het niet moeilijk om de moed te verliezen. Hoe sympathiek je ook was, hoeveel dingen je ook voor haar deed en alle romantische berichtjes ten spijt: het was niet genoeg om haar voor je te winnen.

In een poging het te verklaren, ben je gaan denken dat vrouwen gewoon niet op lieve mannen vallen. Vrouwen willen als stront behandeld worden. Of ze zijn zo kieskeurig geworden dat de ‘normale’ man niet meer genoeg voor ze is – de man die haar als een prinses behandelt. Dat is precies wat je bent gaan beseffen door je ervaringen met vrouwen? Dan is het goed om te weten dat er een naam is voor deze mentale toestand: het nice guy syndroom.

Wat is het nice guy syndroom?

De nice guy waar we het over hebben is een man die er alles aan doet om geaccepteerd en geliefd te worden. Hij denkt dat het niet genoeg is als hij gewoon zichzelf is, dus is hij extra aardig voor vrouwen. Volgens hem is dat de manier om het hart van een vrouw te bereiken. Hij behandelt vrouwen voorzichtig, luistert naar ze, begrijpt wat ze willen, geeft complimenten en zet zijn eigen wensen en eisen opzij. Hij is de nice guy volgens het boekje, maar wordt keer op keer verrast als hij wordt afgewezen.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Omdat hij zo lief en aardig voor ze was, verwachtte hij eigenlijk dat ze zich aan hem zouden binden. Maar dat doen ze niet. Ondanks dat hij voelt dat hij er ‘recht’ op heeft, gaat-ie met lege handen naar huis. Hij is beledigd, want voor hem voelt het oneerlijk: “Na alles wat ik voor haar heb gedaan.”

Hij heeft zelfs de hele tijd al zijn negatieve eigenschappen verborgen, waardoor hij denkt dat de vrouw hem iets schuldig is. Maar die schuld bestaat alleen in zijn gedachten: hij is het slachtoffer van het nice guy syndroom.

“Ik ben een nice guy. Ik ben een van de aardigste mannen die je ooit zult ontmoeten.” – dr. Robert Glover

Deze man zal zeuren en klagen dat vrouwen hem niet zien staan omdat hij niet succesvol genoeg is. Dat hij niet rijk is of dat hij er te gemiddeld uitziet. Wat hij niet beseft is dat het niet helpt dat hij de nice guy speelt. Want door niet helemaal zichzelf te zijn, toont hij niet zijn ware aard. Het is niet authentiek.

De term nice guy syndroom is bedacht door huwelijks- en gezinstherapeut dr. Robert Glover. Hij schreef het boek No More Mr Nice Guy. Volgens hem is het syndroom de situatie waarin een man te hard zijn best doet om anderen te pleasen, terwijl hij zijn eigen behoeften verwaarloost en daardoor ongelukkig wordt en wrok krijgt. Dit zijn de eigenschappen van een nice guy volgens Glover:

  • Nice guys zoeken de goedkeuring van anderen.
  • Nice guys proberen hun gebreken en fouten te verbergen.
  • Nice guys stellen de behoeften en wensen van andere mensen boven die van henzelf.
  • Nice guys offeren hun persoonlijke macht op en spelen vaak de rol van slachtoffer.
  • Nice guys hebben de neiging om losgekoppeld te zijn van andere mannen en hun eigen mannelijke energie.
  • Nice guys co-creëren relaties die minder dan bevredigend zijn.
  • Nice guys creëren situaties waarin ze niet veel goede seks hebben.
  • Nice guys slagen er vaak niet in om hun volledige potentieel waar te maken.

Het is niet zwart-wit

De meeste mannen die zichzelf als een nice guy zien, beseffen niet dat je niet meteen een klootzak hoeft te zijn als je stopt met aardig doen. Dit is de reden waarom sommige mannen vasthouden aan het nice guy syndroom; uit angst om te worden bestempeld als een bad guy. Maar het is niet een keuze tussen het ene en het andere eind van het nice guy-spectrum. Als je op sommige momenten niet een nice guy bent, dan ben je niet plotseling een klootzak. Je bent dan gewoon… jezelf.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie