Zombie Apocalypse Test: zou jouw relatie een zombieplaag overleven?

Michael Slender
Door Michael Slender
6 minuten leestijd

Relaties zijn gecompliceerd. Wat liefde voor jou betekent en hoeveel waarde jij eraan hecht, is niet de waarde die anderen eraan toekennen. En hetzelfde is van toepassing op relaties. Maar wat relaties nog ingewikkelder maakt? Een massale uitbraak van een zombieplaag.

Als er iets is dat we hebben geleerd van The Walking Dead, is het dat er niets zo funest is voor een relatie als een zombie-apocalyps. Mensen veranderen wanneer levens op het spel staan – vooral die van henzelf. Zoals de serie liet zien, is niemand zichzelf meer als de wereld zoals we die kennen compleet is verdwenen. Persoonlijke worstelingen worden uitvergroot terwijl het overlevingsinstinct je gedrag overneemt. Zouden jij en je geliefde het redden?

Hoewel het overlevingsverhaal van The Walking Dead is verzonnen en een zombie-apocalypse waarschijnlijk nooit zal plaatsvinden, kunnen we veel leren over andere mensen als een crisissituatie zich voordoet. Het is een test voor de relatie. En er is een speciaal soort liefde voor nodig om een zware noodsituatie als een zombieplaag te overleven. Zou jouw relatie de ‘Zombie Apocalyps Test’ overleven? Of zou je relatie onder de druk bezwijken?

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Zombie Apocalypse Test

De ‘Zombie Apocalypse Test’ is een gedachte-experiment om de sterkte van je relatie te testen. Het klinkt misschien als een grappige test, maar als je het serieus neemt kun je veel over je relatie leren. Stel je dit maar eens voor:

Je bent thuis met je partner en de uitzending van Temptation Island wordt onderbroken door een noodbericht. In de nieuwsuitzending, die bovendien op álle zenders wordt uitgezonden, hoor je dat er in Utrecht een zombie-uitbraak heeft plaatsgevonden. Mensen zwalken gedachteloos over straat, zonder een telefoon in hun hand, en infecteren iedereen die zij aanraken. Volgens het nieuws zal het niet lang duren voordat de zombies bij jullie in de stad arriveren.

Hoe zouden jij en je partner reageren? Zouden jullie je verstoppen onder het bed of meteen op zoek gaan naar wapens? Houden jullie je hoofd koel, werk je met samen en gaan jullie als een army of two het zombieleger te lijf? Of maak je ruzie met elkaar, handel je irrationeel en ga je er alleen vandoor?

Test het zelf

Het is niet moeilijk om je in te beelden wat er zal gebeuren met je relatie. Wanneer je nadenkt over de denkbeeldige scenario’s, ontdek je al snel dat het niet alleen om overleven gaat. Het zegt ook veel over de verschillen tussen jou en je partner. Het laat zien of je echt een team bent, hoe jullie elkaar kunnen aanvullen en welke kracht de relatie als geheel heeft.

Volgens Steven Handel van The Emotion Machine – die de test bedacht – zijn mensen tijdens een crisis afhankelijk van elkaar. En dat vraagt om medewerking, vertrouwen en samenwerken om te overleven. Een crisis kan het beste in mensen naar boven halen en mensen op ongekende manieren met elkaar verbinden. We hebben het zelf allemaal kunnen aanschouwen aan het begin van de coronacrisis. Maar een crisis kan ook het slechtste in mensen naar boven halen. Ook dat hebben we gezien.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

Relaties waarin de mensen minder coöperatief en minder betrouwbaar zijn, zullen in tijden van crisis uit elkaar vallen. In plaats van samen te werken, zullen de mensen in deze relaties uiteindelijk met elkaar strijden voor voedsel en hulpbronnen. Een crisis kan dus zowel het ‘beste’ als ‘slechtste’ in een persoon naar boven halen, afhankelijk van het karakter en de persoonlijkheid.

Handel zegt dat je de ‘Zombie Apocalypse Test’ kunt gebruiken om elk type relatie te analyseren: een vriend, familielid, collega of levenspartner. En dan kom je vanzelf bij enkele vragen uit die je gaat stellen over de situatie:

  • Wie zal hoogstwaarschijnlijk een redder worden?
  • Wie wordt het meest waarschijnlijk slachtoffer?
  • Wie zou je helpen en wie niet?
  • Voor wie zou je je leven geven en wie niet?

“Wanneer je dit soort vragen stelt, begin je te zien hoe bepaalde mensen in tijden van crisis van nature in verschillende rollen zouden vallen”, zegt Handel. “En vergeet de belangrijkste vraag niet: hoe zou JIJ reageren op een zombie-apocalyps? In welke rol zou jij vallen? Zou je een “ik”-perspectief of “wij”-perspectief nemen?”

Uiteindelijk is de Zombie Apocalypse Test er niet zozeer voor bedoeld om te bepalen of je het moet uitmaken of niet. Het is meer een manier om inzicht te krijgen in de rol die je hebt in de relatie en welke rol je partner heeft. Denk er maar eens over na: zou jouw relatie de zombieplaag overleven?

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Deel dit artikel
Geef je reactie