Het coronavirus heeft sinds de eerste uitbraak een forse impact op onze levens gehad. De manier waarop we leven is veranderd net als de manier waarop we daten. Jongeren mochten niet naar school, de horeca was gesloten en afspreken met een groep vrienden was niet mogelijk. Toen ook nog een avondklok werd ingesteld, was ‘online’ voor de meeste jongeren de enige manier waarop zij nog iets van een sociaal leven konden hebben.
Welke invloed de coronacrisis precies heeft gehad op het liefdesleven van jongeren? Dat is de vraag die Rutgers en Soa Aids Nederland hebben proberen te beantwoorden in hun derde onderzoek. Ze voerden onderzoek uit onder bijna 2.500 jongeren in de leeftijd van 16 tot 24 jaar.
Avondklok dieptepunt voor daten
Dat het liefdesleven van singles op een dieptepunt was beland, was al duidelijk uit de eerste twee onderzoeken. Flirten en daten (in offline-vorm) onder singles was tijdens de lockdownperiodes afgenomen. Maar dat het nog erger kan, laat de introductie van een avondklok zien. Van de 16 tot 20-jarige singles had slechts 22% een eerste date in de periode van de avondklok in vergelijking met 54% in hetzelfde tijdsbestek vóór corona.
Zoals iedereen begrijpt, hebben de coronacrisis en bijbehorende maatregelen een negatieve invloed op de mentale gezondheid van jongeren. Terwijl de liefdeslevens van jongeren een dieptepunt bereikten tijdens de avondklokperiode, bereikten de gevoelens van somberheid, eenzaamheid en hopeloosheid een hoogtepunt – 7 op de 10 jongeren voelden zich somber. Onder de ondervraagde singles is het gebruik van een datingapp daarentegen wat hoger en stabiel gebleven gedurende alle periodes.
De jongeren die wél gingen daten tijdens de coronacrisis, hebben hun eerste date minder vaak offline (bijvoorbeeld via een feestje of op het terras) en vaker online (bijvoorbeeld via een datingapp) ontmoet. De offline-ontmoeting van een eerste date is het meest afgenomen in de twee lockdownperiodes en in de
periode van de avondklok. De dates zelf vonden over het algemeen nog steeds offline plaats. In de avondklokperiode is dat vaker bij de persoon thuis geweest en, in vergelijking met afgelopen zomer, minder vaak in een restaurant of op een feestje.
Minder seks tijdens de lockdown
De avondklok was voor jongeren geen reden om massaal bij elkaar te blijven slapen. Het was zelfs erg rustig op seksgebied, zo zegt Rutgers, net als in de andere lockdownperiodes. Hoewel het percentage singles dat seks had gehad het laagst was tijdens de eerste lockdownperiode (18%), lag dit tijdens de avondklok op ongeveer 25%. Van de groep singles die wél seks heeft gehad tijdens de avondklokperiode, is het percentage jongeren die dit met een one-nightstand deed laag. Met 22% is dat vergelijkbaar met de andere lockdownperiodes (20%).
Verliefd worden is meer...
... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.