Home Dating apps Vegans en non-vegans op date: is het een match? 

Vegans en non-vegans op date: is het een match? 

2 minuten leestijd
0
vegan

Vandaag is het weer World Vegan Day, de ideale dag om het eens te hebben over veganistische singles en hun datevoorkeuren. Ongeacht de vooroordelen over de veganistische levenswijze kan niemand ontkennen dat veganisme booming is. Van vegan Cornetto’s en veggie IKEA hotdogs tot de Veggie McChicken: voedselproducenten willen de vegan-trein niet missen. En dat is heel verstandig, want het lijkt erop dat het eindstation nog lang niet in zicht is.

Met steeds meer vegans in ons midden is het onvermijdelijk dat het aantal vegan singles in dezelfde mate toeneemt. Maar dat steeds meer singles de switch maken naar een vegan lifestyle betekent nog niet meteen dat vegans en non-vegans ongehinderd met elkaar kunnen daten. Het is voor datingapp happn en Violife, pionier op het gebied van plantaardige voeding, reden geweest om er onderzoek naar te doen. Ze ondervroegen 1.385 vegans en non-vegans over hun datevoorkeuren.

Overwint liefde écht alles?

Hoewel de veganistische gemeenschap op veel fronten is verenigd, zijn de meningen verdeeld als het gaat om het daten van een vleeseter. Terwijl sommigen denken dat het vanaf het begin gedoemd is te mislukken, denken anderen dat liefde alles overwint – zelfs als je niet dezelfde lifestyle hebt. Ruim drie kwart van de non-vegans (76%) zegt bijvoorbeeld verliefd te kunnen worden op iemand die vegan is. En de vegans denken daar niet anders over: 82% van de vegan singles denkt verliefd te kunnen worden op iemand die geen vegan is.

Klaar met swipen?

lexa "NIET swipen, MEER diepgang: Lexa is precies dat. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken." Bekijk de leukste singles

Verliefd worden op iemand en een relatie hebben met deze persoon zijn echter twee compleet verschillende dingen. Als een non-vegan de leefwereld van een vegan betreedt, zal er immers een poging gedaan moeten worden om de waarden van de ander te respecteren. De vermenging van twee verschillende levensstijlen vraagt om een inspanning om elkaar te begrijpen. En dat is waar het mis kan gaan.

Bijna 4 op de 10 vegan singles (38%) vindt het namelijk wel moeilijk als iemand elke dag een stukje vlees op het bord wil zien. Andersom zegt bijna de helft van de non-vegans (49%) vrij te willen zijn om gewoon alles te kunnen eten tijdens een date. En dat idee hebben ze niet allemaal, want 32% van de ondervraagden is bang veroordeeld te worden om hun voedselkeuze.

Vooroordelen en misvattingen

Het onderzoek van happn toont ook aan dat er nog best wat vooroordelen bestaan over vegans en hun levenswijze. Zo denkt ruim een derde van de non-vegans (35%) dat veganisten vaak te moralistisch zijn en geen ruimte laten voor andere meningen. Als reden waarom ze niet zouden willen daten met een vegan wordt een tegenstrijdig karakter als de belangrijkste reden genoemd. Dit is de voornaamste reden voor 28% van de non-vegans en 59% van de vegans, wat aangeeft dat de vegans daar nog veel meer waarde aan hechten.

Ondanks de vooruitgang in smaak- en vleesvervangers denkt 41% van de ondervraagden nog steeds dat vegan voedsel minder lekker is. En hoewel bijna elk restaurant inmiddels een veganistisch gerecht op het menu heeft staan, lijkt het voor een kwart van de non-vegans (25%) moeilijker om een geschikt restaurant te vinden voor een date met een vegan.

Toch lijkt de match tussen vegans en non-vegans niet onmogelijk. Een verschillend wereldbeeld is niet het einde van de wereld. Het vraagt waarschijnlijk alleen om wat meer inlevingsvermogen en begrip. Uiteindelijk komt erop neer dat het daten van een non-vegan een persoonlijke keuze is. En dat is meer afhankelijk van wie jij als mens bent, dan van wat er ‘s avonds op je bord ligt.

Meer mensen zoals jij...

... willen weleens wat anders proberen dan swipen. Zij willen meer diepgang, iets serieus, een échte kans op liefde. Uit onze statistieken blijkt dat 68% van deze groep singles dezelfde datingapp kiest. Ontdek zelf waarom elke maand 5.5 miljoen berichten worden verzonden op deze datingapp.

Bekijk welke app dit is
Laad meer artikelen
Laad meer in Dating apps

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Tinder gaat meldingen van intimidatie en misbruik beter aanpakken

Tinder heeft een verbeterde aanpak van intimidatie en misbruik aangekondigd. Na enkele maa…