‘Scheiden na kort huwelijk zes keer hoger bij koppels die online ontmoeten’

Thomas Lammers
Door Thomas Lammers
3 minuten leestijd

Koppels die elkaar online ontmoeten hebben zes keer meer kans om te scheiden dan stellen die elkaar op andere manieren ontmoeten, zoals tijdens een studie of via familie en vrienden. De hogere kans op een scheiding geldt echter alleen bij een kort huwelijk van niet meer dan drie jaar. Na de eerste drie jaar huwelijk maakt de manier van ontmoeten nauwelijks een verschil. Dat blijkt uit onderzoek van de Britse liefdadigheidsinstelling Marriage Foundation.

Bijna derde echtgenoten ontmoet online

Onderzoekers ondervroegen 2.000 getrouwde volwassenen van 30 jaar en ouder en ontdekten dat de online ontmoeting nu de populairste route naar een huwelijk is. Van alle deelnemers die na 2017 trouwden had 28% hun partner via het internet ontmoet. Dit percentage is met 32% nog hoger onder de deelnemers die in de afgelopen twee jaar hun bruiloft vierden. In de jaren negentig van de vorige eeuw was dit nog slechts 1% en in 2000 was het ook nog maar 7%.

De online ontmoeting is dus enorm populair, maar het gaat wel ten koste van het huwelijk. Althans, als we kijken naar de eerste jaren. De onderzoekers ontdekten namelijk dat degenen die elkaar online ontmoeten – zoals via datingsites –  een groter risico lopen om vroegtijdig uit elkaar te gaan dan degenen die elkaar via een meer traditionele manier ontmoeten.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Hogere kans op kort huwelijk

De koppels die elkaar online hebben ontmoet en trouwden sinds het jaar 2000 lopen het hoogste risico op een scheiding na een kort huwelijk. Tijdens de eerste drie jaar van het huwelijk gaat 12 procent van hen scheiden, vergeleken met slechts 2 procent van degenen die die elkaar hebben leren kennen via familie, vrienden of buren.

De reden voor de hogere kans op scheiden na een kort huwelijk is volgens de onderzoekers te vinden in een gebrek aan sociaal kapitaal of het ontbreken van sociale steun wanneer ze geconfronteerd worden met obstakels. Koppels die elkaar online ontmoeten, zo wordt gesuggereerd, hebben minder sociale ondersteuning dan degenen die elkaar ontmoeten via vrienden, familie of buren.

Ondanks de hogere kans op scheiden tijdens de beginjaren van het huwelijk toont het onderzoek ook aan dat datingsites geen slechtere manier van ontmoeten zijn. Na tien jaar huwelijk zijn degenen die elkaar via het werk hebben ontmoet zelfs veel slechter af. Van hen is 24% dan al gescheiden tegenover “slechts” 20 procent van degenen die elkaar online hebben ontmoet. Na tien jaar huwelijk hebben degenen die elkaar via familie, vrienden of buren de minste scheidingen doorgemaakt.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie