Home Algemeen Online ontmoeten voor vinden van relatie blijft ongekend populair

Online ontmoeten voor vinden van relatie blijft ongekend populair

2 minuten leestijd
0
vrouw date vragen

Het is 2019. Als je een stel vraagt vraagt hoe ze elkaar hebben ontmoet, is het vrij gebruikelijk dat ze antwoorden: “Online”. Traditionele plekken waar mensen elkaar ontmoeten, zoals de kerk, familie en het uitgaansleven hebben plaatsgemaakt voor het internet. Het is dus geen verrassing dat online daten een populaire manier is geworden om nieuwe mensen te ontmoeten. En hoewel sommige stellen elkaar ‘toevallig’ op social media hebben ontmoet, zijn de datingsites en apps tegenwoordig verantwoordelijk voor een groter deel van de relaties. Dat ‘online ontmoeten’ geen tijdelijke trend is wordt bevestigd door nieuw onderzoek van de Stanford University.

‘Online ontmoeten’ blijft populair

Het onderzoek, dat is uitgevoerd onder 6229 stellen, laat zien dat ‘online ontmoeten’ vandaag de dag veruit het populairst is. Dit geldt niet alleen voor heteroseksuele stellen, maar nog meer voor homoseksuele stellen. De koppels van hetzelfde geslacht waren early adopters van internetdiensten waar je een nieuwe partner kunt vinden. Ongeveer 65% van deze koppels die elkaar in 2017 ontmoetten hadden elkaar online ontmoet, vergeleken met ongeveer 39% van de heteroseksuele stellen. De voortdurende stijging van het ‘online ontmoeten’ is in deze grafiek te bekijken:

online ontmoeten

Klaar met swipen?

lexa "NIET swipen, MEER diepgang: Lexa is precies dat. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken." Bekijk de leukste singles

Nederlandse cijfers

De laatste cijfers voor Nederland alleen dateren van 2013. Volgens het CBS had het internet zich in korte tijd gemanifesteerd als nieuw middel om een partner te vinden. Van de stellen die tussen 1998 en 2003 gingen samenwonen had nog minder dan 2% elkaar online ontmoet. In 20018 was dit al percentage gegroeid naar bijna 10%. Tussen 2008 en 2013 steeg dit percentage verder naar ruim 13%. Van deze stellen leerde ongeveer de helft elkaar kennen via een datingsite. De andere helft kwam wel online in contact, maar niet via een datingsite.

Werkvloer als broeinest voor relaties?

Hoe het zit met de relaties die op de werkvloer beginnen? De laatste tientallen jaren is dit volgens velen een broeinest voor relaties, maar is dat nog steeds zo? Volgens het onderzoek van de Stanford University is dit ook aan het veranderen. Volgens de sociologen van de universiteit is het aantal stellen dat elkaar op het werk heeft ontmoet de afgelopen jaren gestaag afgenomen. Dit geldt wederom voor hetero- en homoseksuele stellen.

Populariteit traditionele manieren

Voor heteroseksuele stellen zijn de meest traditionele manieren om elkaar te ontmoeten de kennismaking via familie, kerk, in de buurt en op de lagere of middelbare school. Al deze manieren waarop de stellen elkaar leerden kennen zijn sterk gedaald sinds 1940. In deze periode was ontmoeten via vrienden de populairste manier om een liefde te vinden, bijvoorbeeld door gekoppeld te worden voor een blind date. In 2009 was dit veruit de meest voorkomende manier waarop heteroseksuele stellen elkaar hadden ontmoet, en dit was al 60 jaar het geval sinds de periode direct na de Tweede Wereldoorlog.

Dankzij de opkomst van het internet en de smartphones begon het ontmoeten via vrienden sterk af te nemen terwijl steeds meer mensen elkaar online leerden kennen. In eerste instantie gebeurde dit via de klassieke datingsites, later via de dating apps. De onderzoekers identificeren 2013 als het jaar waarin meer mensen elkaar online troffen dan via vrienden, het jaar waarin Tinder werd opgericht. Grindr, de dating app voor gay mannen, werd al in 2009 opgericht.

Meer mensen zoals jij...

... willen weleens wat anders proberen dan swipen. Zij willen meer diepgang, iets serieus, een échte kans op liefde. Uit onze statistieken blijkt dat 68% van deze groep singles dezelfde datingapp kiest. Ontdek zelf waarom elke maand 5.5 miljoen berichten worden verzonden op deze datingapp.

Bekijk welke app dit is
Laad meer artikelen
Laad meer in Algemeen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Vreemdgaan in droom? Dit is wat een slippertje in dromenland betekent

Als je ooit wakker bent geworden met een twijfelachtig gevoel over wat je zojuist hebt mee…