Home LGBTQ 3 op 10 LGB singles swipen naar links op hiv-positieve dating app gebruikers

3 op 10 LGB singles swipen naar links op hiv-positieve dating app gebruikers

2 minuten leestijd
0
hiv tht

Dating apps hebben een revolutie teweeggebracht in de manier waarop de LGBT gemeenschap elkaar ontmoet. Elkaar ontmoeten in een donker park heeft plaatsgemaakt voor de handige dating apps waardoor geografie en fysieke veiligheid niet langer een barrière vormt. Waar de LGBT gemeenschap met de tijd meegegaan is als het op technologie aankomt lijkt het erop dat de tijd stilgestaan heeft met de kennis over HIV. Uit een nieuw onderzoek dat uitgevoerd is door YouGov voor de Britse liefdadigheidsinstelling Terrence Higgins Trust blijkt dat de keuze van een (seks)partner voor veel dating app gebruikers gebaseerd is op gedateerde mythes.

HIV maar effectief behandeld

Het onderzoek laat zien dat een derde van de lesbische, gay en biseksuele singles resoluut naar links veegt op een profiel als deze persoon HIV positief is maar effectief behandeld wordt. Een derde van de LGB ondervraagden gaf aan niet te weten wat zij zouden doen. Slechts drie op de tien de ondervraagden heeft er geen problemen mee als iemand met HIV leeft maar effectief behandeld wordt. Bovendien weet meer dan de helft van de ondervraagden niet precies wat het betekent als iemand met HIV op effectieve medicatie leeft. 55 procent van de ondervraagden wist niet dat deze hiv-positieve singles het niet kunnen doorgeven.

Can Not Pass It On

De liefdadigheidsinstelling zei dat de resultaten van het onderzoek aantonen dat “het schokkend is hoeveel onbegrip en kennis er is van de overdracht van HIV.” Met de campagne ‘Can not Pass It On’ wil Terrence Higgins Trust bewustwording creëren voor het feit dat HIV niet overdraagbaar is als het effectief behandeld wordt. Tegenwoordig kan HIV effectief worden behandeld om het virus in het bloed tot niet-detecteerbare niveaus te verlagen. Als het dit niveau bereikt dan kan het niet kan doorgegeven worden en beschadigt het immuunsysteem niet.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken." Bekijk de leukste singles

Seks

Op de vraag of men condoomloze seks zou hebben met iemand die met hiv met een effectieve behandeling leeft gaf 77 procent aan dat ze zich niet op hun gemak zouden voelen. Slechts één op de tien ondervraagden zei dat ze zich op hun gemak voelen als ze onbeschermde seks hebben met een hiv-positief persoon over een effectieve behandeling.

Uit deze resultaten blijkt dat veel LGB’s niet bekend zijn met de effectieve behandeling tegen HIV. In het PARTNER onderzoek werden 58.000 gevallen van seks tussen een HIV-positieve persoon op effectieve behandeling en een partner zonder HIV onder de loep genomen. In al deze situaties waren er nul gevallen van een overdracht van HIV.

Kussen

Hoewel er vaak van uitgegaan wordt dat iedereen weet dat HIV niet overgedragen kan worden door te kussen denken nog steeds veel mensen daar anders over. Slechts 35 procent van de LGB deelnemers van het onderzoek gaf aan dat ze zich comfortabel zouden voelen als ze iemand met zouden kussen die een effectieve behandeling krijgt voor HIV. Dit is een opvallend resultaat aangezien HIV ook niet overgedragen kan worden als de persoon niet behandeld wordt voor HIV.

Op veel dating apps zoals Tinder en Grindr is het mogelijk om andere gebruikers te “keuren” met een veeg naar links, om iemand af te wijzen, of een veeg naar rechts, om iemand te liken. Bij een aantal van deze swipe dating apps, waaronder Hornet en Grindr, is het mogelijk om je HIV-status te vermelden. Daarbij kun je aangeven wanneer je voor het laatst getest bent en of je een behandeling ondergaat.

Terwijl de dating apps er alles aan doen om het meer dan bespreekbaar te maken lijken veel singles zich jammer genoeg nog niet te beseffen dat het HIV effectief behandeld kan worden zodat het geen effect heeft op het dagelijks leven.

Verliefd worden is meer...

... dan toeval. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij gayParship weten ze welke aspecten belangrijk zijn voor een langdurige relatie. Hun matchingsprincipe heeft één doel: het samenbrengen van mensen die bij elkaar passen en samen gelukkig zijn, en dat natuurlijk voor lange tijd. Ontdek zelf hoe 1 op de 3 leden er een partner vindt.

Bekijk het gayParship-Principe
Laad meer artikelen
Laad meer in LGBTQ

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Wat is de hanky code? De kleuren van een zakdoek als geheimtaal

Als we toch allemaal van elkaar zouden weten wat we zochten op seksueel vlak; het zou het …