7 kenmerken van een gezond seksleven

Jay
Door Jay
8 minuten leestijd

Hoe zou je jouw seksleven beoordelen op een schaal van 1 tot 10? De kans is groot dat het antwoord niet zo hoog is als je eigenlijk zou willen. De meeste mensen geloven dat seks goed is als beide partijen genieten van het fysieke aspect ervan. Dat is niet helemaal waar.

Als het om seks gaat, kan het moeilijk zijn om hierover te praten, zelfs met je eigen partner. Het hebben van een gezonde seksuele relatie is echter een belangrijk onderdeel van het hebben van een gezonde intieme relatie met je partner. Het belang van een goed seksleven moet dus niet worden onderschat.

Reden voor onze relatie-experts om je van alles te vertellen over dit gevoelige onderwerp zodat je beter kunt uitleggen of je een gezonde seksuele relatie hebt en wat je eraan kunt doen als dat niet zo is. Het kan je ook helpen de relatie te vinden die je wilt hebben. Nieuwsgierig over de kenmerken van een gezond seksleven? Lees dan snel verder.

Dating vol passie?

novamora"Laat je VERLEIDEN tot een pittige date: Novamora is dé datingsite voor singles en stellen die op zoek zijn naar spanning en avontuur."

Wat is een gezonde seksuele relatie?

Een gezonde seksuele relatie bestaat uit een relatie waarin alle partijen in hun seksuele behoeften worden voorzien. Met andere woorden, ze zijn tevreden met hun seksleven, hebben voldoende seks en het seksuele aspect wordt op geen enkele manier misbruikt. Het is daarmee ook waarschijnlijk dat mensen met een gezond seksleven een sterke sensuele en emotionele band met elkaar hebben.

Wel moet onderstreept worden dat een gezond seksleven niet alleen afhangt van de wil daartoe, maar ook wordt beïnvloed door allerlei omgevingsfactoren die je niet altijd zelf in de hand hebt. Als jullie beiden heel erg druk zijn met werk, verhuizen, of andere activiteiten, dan kan het moeilijk zijn om prioriteit te geven aan seks met je partner.

Voor kinderen moeten zorgen, zwanger zijn, gestrest zijn, of een avondopleiding volgen, kunnen allemaal leiden tot mogelijke seksuele problemen in relaties. Het belangrijkste is echter dat jij en je partner bereid moeten zijn om deze seksuele problemen op te lossen.

7 kenmerken van een gezond seksleven

Kenmerken van een gezonde seksuele relatie zijn in wezen dezelfde dingen die worden beschouwd als kenmerken van sterke, intieme relaties. Als je meer wilt weten over gezonde seksrelaties, dan hebben we zeven kenmerken waar je je op kunt richten.

1. Jullie communiceren

Je moet met je partner over vrijwel alles kunnen praten; over veel meer dus dan alleen seks en jullie seksleven. Dit betekent simpelweg dat je jou prettig moet voelen bij je partner. Als je te terughoudend bent om met je partner te praten over dingen die belangrijk voor je zijn, of wat je prettig vindt in bed, dan moet je er je een topprioriteit van maken om dit toch bespreekbaar te maken.

Als je effectief met elkaar kunt communiceren, zal het gemakkelijker zijn om de ander te vertellen hoe jij je voelt op seksueel vlak. Dit moet ervoor zorgen dat je ook alles uit de seksuele relatie kunt halen.

novamora
Casual chat tip: Novamora
  • Chatten en flirten bij Novamora (18+)
  • Discreet en anoniem chatten
Bekijken op Novamora

2. Je kunt samen problemen oplossen

Als je denkt dat je een gezonde seksuele relatie hebt, betekent dit dat je in staat bent om samen aan jullie algemene problemen en strubbelingen te werken. Met andere woorden, als één van jullie iets doormaakt, dan geldt dat eigenlijk voor jullie allebei, want jullie gaan uitdagingen en tegenslagen als één front tegemoet. Vaak wordt de seksuele relatie ook beïnvloed door bredere problemen in het dagelijks leven van één of beide partners.

3. Je kunt kwetsbaar zijn

Een ander aspect van een gezonde seksuele relatie is dat je jezelf kunt zijn. Dit geldt vooral voor de momenten dat jullie kwetsbaar zijn. Als je moet huilen, dan moet je dat kunnen doen zonder dat je je hier bezwaard bij voelt. Als je een slechte dag hebt, dan wil je erop kunnen rekenen dat je partner je opvrolijkt. En als jouw partner zich slecht voelt, dan ben jij degene die een arm om hem of haar heen moet slaan.

4. Vertrouwen is tweerichtingsverkeer

Niet alleen op seksueel vlak moet je elkaar ook kunnen vertrouwen, maar ook op andere aspecten is dat het geval. Dit betekent dat je je moet kunnen laten gaan in bed en dat jullie de ervaringen privé houden, tenzij jullie daar onderling andere afspraken over maken uiteraard. Eigenlijk is het seksuele vertrouwen dat jullie hebben een verlengstuk van het algemene vertrouwen dat jullie in de relatie moeten hebben.

5. Je kunt open en eerlijk zijn over je verwachtingen

Elkaar vertellen wat jullie willen en verwachten is eveneens cruciaal. Als je bijvoorbeeld een seksuele relatie met iemand onderhoudt en toch ook een toekomst met diegene wilt opbouwen, dan moet je je open kunnen opstellen en de ander kunnen vertellen dat je die toekomstverwachtingen hebt. Je moet je nooit ongemakkelijk voelen als het gaat om het uiten van je gedachten. Daarnaast moet je jouw partner de gelegenheid geven om te reageren op te vertellen wat hij of zij verwacht. Samen kun jullie de koers bepalen.

6. Je kunt ook andere dingen samen doen

Zelfs als je het gevoel hebt dat de seks tussen jullie optimaal is, dient het contact tussen jullie zoveel meer te zijn dan alleen dat. Als je een gezonde relatie met elkaar hebt, dan kun je in veel gevallen ook andere activiteiten met elkaar ondernemen. Een hapje en een drankje doen, sportieve activiteiten ondernemen, weekendtrips, enfin, alles wat een stel met elkaar doet als ze niet met elkaar aan het vrijen zijn.

7. Je voelt je goed

Als het op seksueel vlak klopt tussen jou en je partner en jullie ook een gezonde relatie hebben, dan zul je merken dat dit je gemoedstoestand positief beïnvloedt. Als aan jouw seksuele behoeften wordt voldaan, dan voel je je in veel opzichten goed. Seks is een fysieke activiteit, dus op lichamelijk vlak zul je je kiplekker voelen.

Seks is ook een mentale activiteit, dus we kunnen daarom op mentaal vlak vrijwel hetzelfde stellen. Je goed voelen op seksueel vlak betekent in veel gevallen dat je je goed voelt in je dagelijks leven.

Je bent niet de enige...

... die zich afvraagt wat de meest sexy datingsite is. Avontuur, passie en een beetje pittig: wist je dat je ergens discreet en anoniem kunt daten? Er is één datingsite waar dat allemaal kan: Novamora is het geheime online plekje voor de avontuurlijke dater. Nieuwsgierig waarom deze Nederlandse datingsite zo snel in ledenaantal is gegroeid?

Deel dit artikel
Geef je reactie