Home Algemeen Wat is een golddigger? 4 manieren om de goudzoeker te herkennen

Wat is een golddigger? 4 manieren om de goudzoeker te herkennen

6 minuten leestijd
2
golddigger

Iedereen voelt zich graag geliefd en geaccepteerd voor wie ze zijn. Hoeveel geld je ook hebt en hoe knap je ook bent, je wilt dat een geliefde verliefd is op jou als persoon. In een perfecte wereld zoeken we allemaal naar deze acceptatie en onvoorwaardelijke liefde. En als het dan gevonden is, willen we met diegene ons leven delen. Maar helaas leven we niet in een perfecte wereld.

In sommige gevallen lopen de motieven ver uiteen en dan kan één van de twee zich gebruikt gaan voelen. Of misbruikt vanwege bepaalde kenmerken die er eigenlijk niet toe doen. Dit scenario speelt zich af wanneer een man of vrouw met een goed gevulde spaarrekening te maken krijgt met een golddigger.

Wat is een golddigger?

Een golddigger is iemand die voornamelijk uit is op het geld van een persoon en dat als enige of belangrijkste reden heeft om een relatie diegene te beginnen. Een golddigger, of gouddelver, is iemand die daar eigenlijk best wel veel voor over heeft. Liegen, zich anders voordoen of liefde faken: alles is mogelijk. Maar het is niet al goud wat blinkt. In zulke gevallen is er namelijk niet sprake van liefde voor de persoon, maar liefde voor het geld.

Klaar met swipen?

lexa "NIET swipen, MEER diepgang: Lexa is precies dat. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken." Bekijk de leukste singles

Meestal zien de mensen eromheen eerder dat dit het geval is dan de persoon zelf. Puur omdat het “slachtoffer”, want zo wordt er tegenaan gekeken, misschien wel liefde voelt of in ieder geval verliefd is. Als het over een golddigger gaat, dan gaat het dus om de financiële redenen – liefde en aantrekkingskracht zijn bijzaak.

Term uit het begin van de vorige eeuw

De term ‘golddigger’ gaat al een aantal jaren mee – zeg maar gerust meer dan 100 jaar. Het werd aan het begin van de vorige eeuw voor het eerst gebruikt. De term was een manier om vrouwen te beschrijven die trouwden met rijke mannen van goede komaf om zo hoger op de sociale ladder te kunnen klimmen. Zo’n gouddelfster zorgde ervoor dat ze een goede toekomst had en genoot van alle mogelijke luxe. Er zijn verschillende toneelstukken in het verleden geweest die de term als naam droegen en het thema ‘vrouwen die op rijke mannen vallen’ hadden.

Vrouwen kunnen golddiggers zijn, maar mannen ook

Wanneer we het hebben over een golddigger, gaat het meestal over een vrouw. Zo’n vrouw is dan vaak wat jonger dan de man. Ze is aantrekkelijk, slank en eigenlijk te mooi voor de man. Maar deze man heeft iets wat de beauty niet heeft: geld. En dat zou zij ook graag willen hebben, of in ieder geval in weelde willen leven.

Verder is het ook mogelijk dat je een jonge man met een oudere vrouw ziet die veel geld heeft. Want ook mannen kunnen golddiggers zijn, hoewel dat in de regel minder voorkomt. Daarnaast is het ook gewoon mogelijk dat een golddigger valt op een rijke man of vrouw uit de eigen leeftijdscategorie.

“The ultimate ambition of a gold digger is to end up as a trophy wife.” – Lynn Barber in The Times of London.

Liefde is… niet echt

Het vervelende aan een golddigger is dat deze persoon eigenlijk voornamelijk uit is op het geld. Vaak wordt dan ook gezegd dat het ‘alleen om het geld gaat’. De liefde is niet echt. Het is een liefde voor rijkdom, status en een leven vol pracht en praal. Dat ze zichzelf daarvoor moeten verloochenen, door een relatie aan te gaan met iemand waar ze niet verliefd op zijn, is het voor hen waard. Als je ook maar iets het gevoel hebt dat iemand enkel uit is op je geld, vertrouw dat gevoel, want dit is in veel situaties ook wel het geval.

Misschien heeft je gevoel het niet altijd helemaal bij het juiste eind, maar luister ernaar als je het idee krijgt dat er iets niet klopt. Als je er namelijk niet naar luistert, is de kans groot dat je je hart gaat breken en je ook een groot gedeelte van je vermogen kwijt kunt raken in het geval van een huwelijk.

Bekende golddigger-relaties

Er zijn best wat bekende mensen die een relatie hebben waarvan men denkt dat het een golddigger-relatie is. Een goed voorbeeld hiervan was Anna Nicole Smith. Ze is inmiddels al een aantal jaar overleden, maar was tijdens haar leven een model en actrice die met de multimiljonair J. Howard Marshall trouwde. Smith was 26 jaar oud toen ze met de 89-jarige multimiljonair trouwde. Al vanaf het begin van de relatie werd erover gesproken dat Anna Nicole Smith een golddigger was, voornamelijk door het vermogen- en leeftijdsverschil.

Een voorbeeld van dat het ook andersom kan, is de relatie van Kevin Federline en Britney Spears. Federline was een achtergronddanser die in 2004 met de rijke Spears trouwde. Het leeftijdsverschil was maar 3 jaar, waarbij Federline ouder was. Kevin Federline wordt al jaren een golddigger genoemd, sinds zijn huwelijk met Britney Spears, omdat hij rijkelijk heeft geprofiteerd van de rijkdom van de voormalige hitsensatie Britney Spears.

Nederlandse golddiggers

Een van de bekendste rijke mannen die met golddiggers te maken heeft, was toch wel Hugh Hefner: de PlayBoy-icoon. Meerdere vrouwen gooiden zich voor de voeten van deze multimiljonair en daar zijn deze vrouwen behoorlijk wat beter van geworden. Hefner trad met verschillende topmodellen in het huwelijk. Het leeftijdsverschil in die relaties liep uiteen tot maar liefst 60 jaar. Niet zonder reden, klaagden familieleden geregeld over het feit dat hij met golddiggers trouwde.

Een bekende Nederlandse golddigger is Adam Curry: een man. Deze man was getrouwd met Patricia Paay en later met Micky Hoogendijk. Vooral Hoogendijk maakte duidelijk dat ze de relatie afkapte toen ze erachter kwam dat Curry met name uit was op het familiekapitaal van Hoogendijk. Het is dus duidelijk dat zowel een vrouw als een man een golddigger kan zijn. De gevolgen zijn vaak erg vervelend, en vaker wel dan niet, eindigt het in een nare break-up.

euro hartje

4 signalen om een golddigger te herkennen

Stel dat je een (half) leven lang hard hebt gewerkt. Je bent als ondernemer geslaagd in het leven. Waar het ooit begon met een obsessie voor succes, ben je nu voorzien van alles wat je hartje begeert – behalve een partner. De strijd voor het fortuin had namelijk een keerzijde. Gedurende de trip naar welvaart stond je liefdesleven op pauze. En nu ben je op het punt belandt dat je iets hebt wat veel anderen niet hebben: overmatig veel geld. En dat maakt je een doelwit van golddiggers. Maar hoe weet je nu of je een golddigger hebt getroffen?

1. Het onderwerp geld komt vaak ter sprake

Een van de belangrijkste signalen dat je met een golddigger te maken hebt, is dat hij of zij ontzettend geïnteresseerd is in hoe jij je geld verdient. Het is vrij normaal dat je het tijdens het daten hebt over wat voor werk je doet. Het is namelijk wel de bedoeling dat je elkaar goed leert kennen. Wat niet normaal is, is dat iemand tot in detail wil weten hoeveel je precies verdient en wat je vermogen is.

Wanneer de vragen constant over je werk gaan, of bijvoorbeeld in wat voor auto je rijdt, dan is de kans groot dat je met een golddigger te maken hebt. Een vraag die ook aangeeft dat het om geld gaat, is hoe je huis eruit ziet en hoe groot deze is.

2. Een golddigger betaalt zelf nooit

Een ander signaal waaraan je een golddigger kunt herkennen is het feit dat hij of zij nooit ergens voor betaalt. Als je uit eten gaat, voor ontbijt afspreekt of gewoon ergens een koffie pakt, zal de golddigger er niet snel voor betalen. Normaal gesproken is het vrij normaal volgens de maatschappelijke normen dat een man de rekening betaalt, maar als de relatie in verdere fases komt, is het wel normaal dat je date zelf ook een keer aanbiedt te betalen.

Een golddigger zal in zo’n geval altijd zijn of haar portemonnee thuis hebben laten liggen. Of als het tijd is om te betalen, zal een golddigger bijvoorbeeld naar de wc gaan.

3. Een golddigger heeft al snel financiële issues

Als het op financieel gebied aankomt, zal een golddigger al snel in de problemen zitten. Een golddigger betaalt dus nagenoeg niets, maar zal je wel om geld vragen. Het is vrij typisch voor mensen die een relatie hebben dat ze elkaar financieel gezien voorthelpen. Echter is dit pas het geval als de relatie al een tijdje onderweg is.

Een golddigger zal vanaf het begin al geld aan je vragen om te helpen met het betalen van de basiskosten – als een sugar baby. Een golddigger zal vervolgens wel geld uit blijven geven om de schijn op te houden voor de buitenwereld dat alles financieel goed gaat.

4. Er is geen waardering voor wat je doet

Een golddigger gebruikt ook bijna nooit de woorden ‘alsjeblieft’ en ‘dankjewel’. Voor zo’n type persoon is enkel het materiële en financiële belangrijk en verwacht dat je voor alles zorgt. Een golddigger heeft geen waardering voor alles wat je voor hem of haar doet. Vaak zal zo’n iemand duidelijk teleurgesteld zijn of zelfs boos als wat je hem of haar geeft niet duur of bijzonder genoeg is.

Zelfs als je bijvoorbeeld ergens een keer wilt eten waar je niet een vermogen kwijt bent, kan tot teleurstelling en zelfs beëindiging van de relatie betekenen. Zo’n iemand vindt dat hij of zij al je geld waard is en wil dan ook dat het op gaat aan cadeaus, luxe en uitstapjes.

Meer mensen zoals jij...

... willen weleens wat anders proberen dan swipen. Zij willen meer diepgang, iets serieus, een échte kans op liefde. Uit onze statistieken blijkt dat 68% van deze groep singles dezelfde datingapp kiest. Ontdek zelf waarom elke maand 5.5 miljoen berichten worden verzonden op deze datingapp.

Bekijk welke app dit is
Laad meer artikelen
Laad meer in Algemeen

2 Reacties

 1. Hêlen H

  7 juli 2021 at 22:51

  Mijn ‘vriend’ is een golddigger. Wat moet ik doen?

  Reageer

  • V

   17 augustus 2021 at 17:02

   Beste Helen H,

   Wat vervelend voor je, ik zal maar direct tot de kern komen.
   Relatie afbreken en gelijk goed de knip erop zetten en eisen dat hij ook mee moet betalen en hem zijn eigen lasten laten betalen. Je zal dan gelijk of geleidelijk aan merken dat hij niet (weinig) om je geeft. Wees op je hoede voor manipulatief gedrag en gladde praatjes.

   Ik spreek uit eigen ervaring en het heeft mij ruim 13 jaar geduurd om van een golddigger af te komen. Eerder scheiden werd gerekt. Dat is zonde van de verstreken jaren, maar op een harde manier wijze levenslessen gehad.
   Leeftijd speelde geen rol, hij is 3 jaar ouder dan ik.

   Veel kracht, moed en wijsheid toegewenst met wat je ook gaat doen. Grt V

   Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Wat zijn daddy issues en kun je ze herkennen in een partner?

Je bent inmiddels van ons gewend dat we zowel luchtige als zware onderwerpen dekken en het…