Beveiligingsfout toont de exacte locatie van Grindr-gebruikers

Thomas Lammers
Door Thomas Lammers
4 minuten leestijd

Ben je anoniem actief op Grindr en hecht je waarde aan je anonimiteit? Dan ben je niet blij met het laatste nieuws over de dating app.

Hoewel Grindr niet lang geleden nog heeft gezegd dat de exacte locatie van gebruikers niet te achterhalen is blijkt uit onderzoek van QueerEurope dat dit nog steeds mogelijk is. Het is ook mogelijk om het lichaamstype, seksuele positie en HIV-status te verzamelen.

Hoe is dit mogelijk?

Grindr meet de afstand tussen jou en een andere gebruiker als je de app gebruikt. Dit betekent dat als je door een gebied loopt, terwijl de andere persoon zich niet verplaatst, de afstand langer of korter wordt.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Als je van drie of meer locaties tegelijk controleert dan kun je de exacte locatie van een gebruiker achterhalen, een techniek dat trilateratie wordt genoemd. Dit kan gedaan worden door een oproep te doen naar de Grindr-server, die toegankelijk is via een API.

Nadat de afstand tussen de gebruiker en de drie virtuele locaties in de buurt is verkregen, is het eenvoudig om uit te zoeken waar deze persoon zich bevindt. Bij trilateratie wordt het punt berekend waar de drie afstanden elkaar kruizen. Een computerprogramma kan deze berekening automatisch uitvoeren en de gevonden locatie weergeven op een kaart.

locatie grindr amsterdam
Afbeeldingsbron: Queer Europe

Fuckr

De afstandsinformatie wordt gebruikt door een third-party app genaam “Fuckr”. Deze app werd in 2015 uitgebracht en kan binnen enkele minuten tot 600 Grindr-gebruikers vinden. De locatie die door Fuckr voorspeld wordt is aardig precies, met een nauwkeurigheid van 2 tot 5 meter.

In de praktijk betekent deze nauwkeurigheid dat het niet moeilijk is om de exacte locatie van een Grindr gebruiker te vinden. Een afstand van maximaal 5 meter betekent dat je woning zonder problemen eruit gepikt kan worden, tenzij je in een appartement woont. In het voorbeeld dat QueerEurope geeft wordt bovendien aangetoond dat gebruikers een hele avond gevolgd kunnen worden.

tracking individual
Afbeeldingsbron: Queer Europe

Bovendien kunnen er meerdere verzoeken tegelijk naar de Grindr-servers verstuurd worden zodat er een database gemaakt kan worden. Zo kan iemand een database maken en informatie verzamelen over alle Grindr-gebruikers in Amsterdam, waarbij hun locatie elke minuut wordt opgeslagen, gedurende een periode van een week.

De gevolgde gebruikers kunnen vervolgens worden weergegeven op een interactieve kaart, aangevuld met de profielnaam, foto, leeftijd, lengte, gewicht, etniciteit, lichaamstype, stam, relatie, seksuele positie en HIV-status.

Waar je niet gevonden wil worden

Om het nog erger te maken laten de voorbeelden van QueerEurope zien dat ook gebruikers in landen gelokaliseerd kunnen worden waar gay mannen worden onderdrukt en vervolgd. Na eerdere veiligheidsmaatregelen is het in veel van deze landen niet meer mogelijk om de afstand in te schakelen zoals Egypte, Irak en Saoedi-Arabië. De afstandsfunctie is echter nog wel in gebruik in veel andere landen met een discutabele omgang met gay mannen zoals Ethiopië, Qatar, Abu Dhabi, Oman en Azerbeidzjan.

Wat nu?

Al deze locatieproblemen zijn het gevolg van de Grindr-API, waarmee derden toegang krijgen tot de database van de gay dating app. Grindr zou eenvoudig bepaalde functies in deze API kunnen uitschakelen waardoor niemand meer toegang tot deze gegevens heeft. Het enige dat je als gebruiker nu kunt doen is het uitschakelen van de app, de locatievoorzieningen uitschakelen of Grindr verwijderen. Dit is helaas de enige manier om te voorkomen dat je exacte locatie gevolgd kan worden door anderen.

Verliefd worden is meer...

... dan toeval. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij gayParship weten ze welke aspecten belangrijk zijn voor een langdurige relatie. Hun matchingsprincipe heeft één doel: het samenbrengen van mensen die bij elkaar passen en samen gelukkig zijn, en dat natuurlijk voor lange tijd. Ontdek zelf hoe 1 op de 3 leden er een partner vindt.

Deel dit artikel
Geef je reactie