Home Algemeen Basorexia: de overweldigende drang om iemand te kussen

Basorexia: de overweldigende drang om iemand te kussen

4 minuten leestijd
0
basorexia

Basorexia: het werd al een keer verkozen tot woord van de dag en mocht jij één van de mensen zijn die niet weet wat het betekent, geen enkele reden tot nood. Je bent namelijk niet de enige. Erg prettig klinkt het woord basorexia natuurlijk niet en dat is wat ons betreft ook meteen reden genoeg om er niet langer geheimzinnig te doen. Basorexia is niets anders dan de overweldigende drang om iemand te kussen, voilà.

En dat is in dit geval niet alleen te danken aan een gevoel van verliefdheid. Laten we ermee beginnen dat basorexia een nogal unieke aandoening is. Of dat goed of slecht is, hangt er helemaal vanaf hoe ermee wordt omgegaan. Want er is op zich niets mis met een gezonde dosis lust, maar het moet natuurlijk ook geen extreme vormen gaan aannemen.

Wat is Basorexia?

Als we heel specifiek naar de definitie kijken van Basorexia, of Basorexie, dan kunnen we daar het volgende uithalen. De eerste klemtoon, ‘Bas’, is afgeleid van het Franse werkwoord ‘baiser’, wat onder meer zoenen betekent (zoek de andere betekenissen zelf maar even op), terwijl het stukje ‘Orexia’ of ‘Orexia’ weer van het Griekse lust of begeerte komt. En daarmee is de term wat ons betreft helemaal uitgelegd, want veel duidelijker dan dit wordt het niet.

Klaar met swipen?

lexa "NIET swipen, MEER diepgang: Lexa is precies dat. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken." Bekijk de leukste singles

Zoenen maakt, hoe dan ook, al meer dan 3500 jaar onderdeel uit van ons seksuele leven. Zo is er bewijs dat de oude Egyptenaren er al dol op waren. Er is dan ook alle reden voor om te geloven dat de beruchte Egyptische koningin Cleopatra ’s werelds eerste Basorexicus was die wereldwijd bekend was.

Waarom deze drang?

Of we het nu over Cleopatra hebben of wie dan ook; zo’n beetje ieder gezond mens zal in zijn of haar leven te maken krijgen met gevoelens die voortkomen uit de drang naar liefde en seksualiteit. Met basorexia hebben we het dan ook over niets anders dan een natuurlijke drang. Al moet daar wel meteen één kanttekening bij worden gemaakt: deze drang is alleen een heel stuk intenser dan bij een gemiddeld mens. Wat dat betreft is een Basorexicus als een soort van hyperseksualiteit die in dit geval specifiek inhaakt op de drang om te zoenen.

hart divider

Verliefdheid

Die drang kan weer allerlei verschillende redenen hebben, waarvan verliefdheid er één is. We weten immers allemaal wel hoe intens de gevoelens kunnen worden tijdens een prille fase van verliefdheid. Het zijn dezelfde intense gevoelens die een extreme drang om te zoenen oproepen. Dat kan bij een specifiek persoon het geval zijn of zelfs bij elke persoon waar iemand met basorexia op verliefd wordt. In dat eerste geval kunnen de gevoelens worden versterkt wanneer je je op een extreme manier voelt aangetrokken tot de ander. Datzelfde geldt als hij of zij ook nog eens een hele goede zoener blijkt te zijn.

Gebrek aan intiem contact

Een gebrek aan iets leidt in veel gevallen tot een nog sterkere drang. Denk je de hele tijd maar aan chocolade, maar heb je niets in je kast liggen? Dan kan dat je helemaal gek maken. En datzelfde geldt natuurlijk op seksueel vlak als je al een tijdje droog staat. Bij basorexia werkt dat precies op dezelfde manier. Heb je langere tijd geen intiem contact gehad? Dan kan dat tot een extreme drang leiden om iemand in dit geval dus te zoenen.

kussen man vrouw

Hoe omgaan met Basorexie?

In wezen is zoenen heel goed voor de gezondheid. Elke keer als je je partner of iemand tot wie je je aangetrokken voelt, zoent, geven de neurotransmitters in je hersenen dopamine af. En dat triggert verdere verlangens om die persoon te te blijven zoenen. Als je iemand kust, zijn ook je serotonineniveaus hoog. Je hebt een sterke, obsessieve drang om de ander te kussen en te blijven kussen. Sterker nog: als je eenmaal bent begonnen, kun je niet stoppen.

Dit is ook hoe je hersenen de aandacht op iemand richten: je gaat weer even helemaal terug naar de oermens instinct in je en als blijkt dat de ander goed is in zoenen, dan zou het zomaar kunnen zijn dat je met hem of haar oud wilt worden. Zolang je behoeften maar vervuld worden, heb je geen aandacht voor andere dingen.

Of dat ook betekent dat elke goede zoen tot een langdurige relatie lijkt? Niet helemaal. Maar wat wel duidelijk is, is dat mensen in staat zijn om een relatie te beëindigen als de ander een slechte zoener blijkt.

blauwtje lopen spreuk

Wees realistisch

Basorexia, is net als seksuele aantrekking, iets heel natuurlijks. Dat betekent ook meteen dat er op een even natuurlijke wijze mee moet worden omgegaan. Want laten we wel wezen: je hebt in dit geval iemand nodig om je behoeften te vervullen en de aantrekking moet daardoor wel wederzijds zijn. Is dat niet het geval? Dan kan dat tot diepe frustratie leiden en in het ergste geval zelfs onberispelijk gedrag tot gevolg hebben. Houd jezelf dus in toom als je iemand plotseling wilt zoenen. Aan de andere kant kun je beter een blauwtje lopen, dan een groentje blijven, zoals het gezegde vertelt.

Bij mensen die te maken hebben met basorexia is het belangrijk om te beseffen dat de beoogde zoenpartner niet altijd hetzelfde hoeft te voelen als jij. Mocht de ander niet ingaan op je avances dan kan dat tot wrok leiden. Een man voelt zich vernederd als zijn zoen wordt genegeerd, terwijl vrouwen in hetzelfde scenario teleurgesteld raken. Besef daarom wel dat jouw extreme drang naar zoenen niet altijd beantwoord hoeft te worden door de ander.

Voorspel

Maar als er iets is waar Basorexia je wel weer mee kan helpen, dan is het wel bij het voorspel. Er is namelijk geen beter voorspel dan een intense zoen waarbij je het wederzijdse verlangen naar een nieuw hoogtepunt brengt. Als er iets tijdens het seksuele contact voor intensiteit staat dan is het wel het zoenen zelf. Dus mocht je een hartstochtelijke avond willen bezorgen: zorg er dan voor dat je jouw gevoelens tot basorexia in je voordeel gebruikt. Gebruik je lippen, gebruik je tong en maak de ander helemaal gek!

Meer mensen zoals jij...

... willen weleens wat anders proberen dan swipen. Zij willen meer diepgang, iets serieus, een échte kans op liefde. Uit onze statistieken blijkt dat 68% van deze groep singles dezelfde datingapp kiest. Ontdek zelf waarom elke maand 5.5 miljoen berichten worden verzonden op deze datingapp.

Bekijk welke app dit is
Laad meer artikelen
Laad meer in Algemeen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

5 soorten mannen die elke vrouw wil

Er zijn van die mannen die iedereen wel eens is tegengekomen. En waarvan iedereen weet dat…